L’objectiu és seguir treballant per convertir aquest espai museístic en un punt d’interpretació d’elaboració del pa
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura
El Museu d’Història de Cambrils ha finalitzat aquesta setmana els treballs de neteja i consolidació del frontal del forn de pa de Cal Tallero, conservat a l’equipament municipal homònim del barri antic de Cambrils.
L’edifici del Forn del Tallero es va inaugurar el passat 20 de desembre com a Oficina Local de Habitatge i va quedar pendent la museïtzació de l’obrador del forn de pa, l’únic element conservat de l’antiga casa que va ser enderrocada i reconstruïda com edifici d’equipaments dins el marc de la Llei de Barris pel Pla de Millora Integral del Nucli Antic de Cambrils.
L’acció que ara s’ha portat a terme ha unificat amb el mateix color dels actuals murs l’obra nova realitzada per envoltar el forn, però sobretot ha permès fixar l’exterior de l’obra original del frontal del forn per protegir-la.
A la vegada, s’ha actuat també sobre els elements de ferro de la boca del forn i s’ha recuperat la il·luminació interior de la cambra circular de combustió. Originalment aquesta font de llum dins era important, ja que el forner havia de vetllar per encendre la llenya, deixar-la cremar i després apartar les brases i les cendres per posar la massa a coure sense que es cremés.
Fent pa des del segle XIX
El Forn de cal Tallero estava situat a l’antic carrer de la Fira (actual Cardenal Vidal i Barraquer). Tenim notícia de la ubicació d’un forn de pa en aquest mateix lloc des de meitats del segle XIX, quan Josep Domènech i Miralles, forner de la vila, hereta la finca del seu pare, Josep Domènech i Rovira.
Cap al 1910 Esteve Ortoneda Miralles i Maria Nolla Guasch compren la finca del carrer de la Fira, amb l’obrador de pa i el forn i totes les eines que li són pròpies. Des d’aquell moment, es passa a dir Forn de Cal Tallero.
Després de quedar en desús, fa uns 40 anys, l’any 2003 l’Ajuntament de Cambrils adquireix tota la casa situada al carrer Cardenal Vidal i Barraquer 24, per destinar l’edifici a equipament municipal. Gràcies a aquesta adquisició es pot preservar el forn de pa, recuperar maquinària i eines diverses de l’ofici de forner.
L’espai intrínsec de l’obrador del forn, un dels últims tradicionals conservat a Cambrils, està adscrit al Museu d’Història de Cambrils, que va fer un primer inventari de les peces i avui preserva la col·lecció. Ara l’objectiu és convertir aquest espai museístic en un punt d’interpretació d’elaboració del pa, obert a visites guiades i visible des del carrer Cardenal Vidal i Barraquer.