El curs s’inaugura oficialment amb un acte al Molí de les Tres Eres

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes

L’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Cambrils inicia una nova etapa. A partir del curs que ara comença, el Museu d’Història assumirà la coordinació d’aquesta iniciativa que va néixer amb la missió d’apropar el coneixement al territori. 

Demà dijous, a les 20 hores, al Museu Molí de les Tres Eres, s’inaugurarà oficialment el curs 2013/2014 de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils. L’acte comptarà amb la presència d’Encarnació Ricart, vicerectora de la URV; Francesc Garriga, regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, i Carmen Quintana, regidora d’Ensenyament, que donaran inici a un nou curs i presentaran la programació, amb canvis rellevants i amb matèries a tractar ben diverses: literatura, agricultura, geografia, història, arquitectura, economia, arqueologia i enologia. Tot seguit, hi haurà la conferència El paisatge romà a Cambrils, a càrrec de Marta Prevosti, codirectora del projecte Ager Tarraconensis i investigadora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica adscrit a la URV.

El mes de febrer de 2008 es va inaugurar l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili a Cambrils, amb la voluntat de “ser focus d’efervescència cultural i universitària, pont de comunicació entre Cambrils i la URV”.

Al final del curs 2011-2012 el Museu d’Història de Cambrils ja va oferir-se per col·laborar en la gestió de l’Antena del Coneixement a Cambrils. A partir d’aquí s’iniciaren contactes amb la Regidoria d’Ensenyament, responsable de l’Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, amb el doble objectiu d’aconseguir rendibilitzar el treball fet fins llavors i plantejar nous reptes amb una col·laboració transversal.

La visibilitat amb la qual compta l’Antena del Coneixement de Cambrils, acumulada en els darrers anys, es podria sumar a l’experiència i coneixement de l’entorn on treballa habitualment el Museu d’Història de Cambrils.

A més, els convenis marc vigents i impulsats des del Museu amb ICAC i IPHES, instituts de recerca vinculats a la URV, i la constant presència d’estudiants d’aquesta universitat fent les seves pràctiques, converteixen el Museu d’Història de Cambrils en interlocutor habitual de la nostra universitat.

Optimització de recursos i captació de nous públics

El passat 2 de setembre, la Junta de Govern del Museu va aprovar formalment que, amb la voluntat d’optimitzar els recursos disponibles i arribar a nous públics, el Museu d’Història de Cambrils esdevingui el coordinador de les activitats de l’Antena del Coneixement de Cambrils, a través de la signatura de l’addenda al conveni marc existent entre la URV i l’Ajuntament de Cambrils.

Aquest fet permetrà l’arribada al Museu de nous recursos econòmics des de la universitat per portar a terme aquestes activitats consensuades amb l’Àrea de Planificació de Ciutat i Cultura i l’Àrea d’Ensenyament.

Es va iniciar així el treball per tancar una primera programació del quadrimestre. Degut a la immediatesa de l’inici del curs 2013/2014, el primer programa ha begut molt de les activitats que ja es preveien realitzar aquesta tardor des de l’Àrea de Planificació de Ciutat i Cultura, com per exemple el cicle ja iniciat “Ports, camins i trens. Cambrils, nus històric de comunicacions” amb l’Arxiu Municipal o el “Club de Lectura Adult” amb la Biblioteca Pública.

La voluntat és que els indrets on es desenvolupin les activitats de l’Antena del Coneixement, no siguin només els diferents espais museístics, sinó que la programació es realitzaria en especial als indrets gestionats des de l’Àrea de Cultura (Centre Cultural, Biblioteca,..) i més endavant  també als centres educatius de secundària de Cambrils.

Per aconseguir recollir les necessitats dels futurs universitaris de la ciutat, la voluntat és que algunes de les activitats que es programin, siguin fruit d’haver escoltat els professionals dels centres educatius de secundària de Cambrils a través del mecanisme que es determini. En aquest cas serà molt útil conèixer l’experiència del Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, que actua des de fa dos anys també com a coordinador de l’Antena del Coneixement de la URV al seu territori, on també estudien les propostes que arriben des del teixit associatiu proper.