La mostra, produïda per la Diputació, s’inaugura dijous a les 20 hores i es podrà visitar fins el 8 de setembre
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura Festes
La mostra, produïda per la Diputació, s’inaugura dijous a les 20 hores i es podrà visitar fins el 8 de setembre
El proper dijous 11 de juliol s’inaugura El Museu Molí de les Tres Eres de Cambrils acollirà l’exposició “El foc festiu a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”, produïda per la Diputació de Tarragona. L’acte d’inauguració, organitzat pel Museu d’Història de Cambrils, es portarà a terme dijous, 11 de juliol, a les 20h.
Les nostres terres tenen una riquesa festiva extraordinària, que les ha convertides no sols en un territori de valor especial pel que fa al seu patrimoni etnogràfic, sinó que, a més, algunes de les seves celebracions han esdevingut model per a bona part de Catalunya. El foc festiu ha estat històricament un vèrtex referencial al llarg dels diferents cicles del calendari anual, tal i com ocorre a Cambrils mateix amb dos moments claus del calendari festiu local com són Sant Pere i la Mare de Déu del Camí. Des de ja fa un bon grapat d’anys, els primers actes de les dues festes majors tenen al foc com a protagonista, la festa de Sant Joan i la Nit del Foc respectivament.
Darrerament s’ha tendit a identificar el foc festiu amb la pirotècnia. Aquesta mostra, però, evidencia una riquesa molt més plural. El foc se’ns ofereix amb tipologies múltiples, que han permès la coexistència de ritus atàvics autòctons i de progressius préstecs culturals empeltats en la tradició per solidificar-la.
La mostra no oblida doncs les pràctiques i ritus que els nostres avantpassats van celebrar en les diferents festes de l’any i que encara perviuen en el record —de vegades afeblit— de moltes persones grans. Tot aquest imaginari col·lectiu és servit en aquesta exposició, dedicada al foc festiu, amb la voluntat de servei a les persones i comunitats que, un bon dia, puguin necessitar un mirall en el qual es reconeguin i s’identifiquin com a poble, vila o ciutat.
El fet que la UNESCO hagi establert com a línia prioritària la preservació i revitalització del patrimoni immaterial —com les tradicions i les festes—, fins al punt d’aprovar al 2003 la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, ha de revaloritzar-lo i protegir-lo contra processos globalitzadors i accelerats de transformació que posen en perill la continuïtat, la intimitat i l’originalitat intrínseques.
L’exposició té accés lliure i es podrà visitar al Museu Molí de les Tres Eres fins el dia 8 de setembre en l’horari d’obertura de l’edifici durant els mesos d’estiu, que és de dimarts a dissabte d’11h a 14h i de 18h a 21h i diumenge i festius d’11h a 14h.