Una de les datacions obtingudes, que situa l’antiguitat del jaciment en uns 6.600 anys abans d’ara, constitueix un referent per a l’estudi de les primeres evidències d’ocupacions del neolític antic a la franja mediterrània de la Península Ibèrica

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Sota la direcció dels arqueòlegs Josep Maria Vergès i Marta Fontanals, investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), s’està duent a terme una nova campanya d’excavació al jaciment neolític El Cavet, a Cambrils, que s’allargarà fins el proper 13 de novembre. L’objectiu és realitzar un sondeig  en una àrea on l’any 1996 s’hi instal·là un col·lector d’aigües. Durant aquestes tasques aparegué abundant material arqueològic i s’identificaren diversos nivells d’ocupació, que ara s’estan documentant.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí, Mendoza; el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella; la directora de l’excavació i membre de l’IPHES, Marta Fontanals; l’arqueòleg, Josep Maria Vergès; i el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, han participat aquest matí en una visita a les excavacions amb els mitjans de comunicació per tal de conèixer de primera mà els treballs, així com les restes trobades que serviran per aportar més informació sobre aquest destacat jaciment neolític.

L’alcaldessa de Cambrils ha volgut destacar “la importància d’aquest jaciment no només per al municipi sinó també per a tot el territori en general” i ha ressaltat també el valor d’aquests treballs que “permeten descobrir els nostres orígens”. Per la seva banda, l’arqueòloga Marta Fontanals ha destacat que aquesta intervenció “ha anat encaminada a buscar les evidències de l’assentament del poblat que anava lligat a les estructures de sitges que s’havien trobat”. A més, Fontanals també ha volgut ressaltar que tot i que les excavacions es duran a terme durant tres setmanes, “els treballs d’investigació continuaran posteriorment amb l’anàlisi dels materials obtinguts i la publicació de les conclusions”.

El també arqueòleg Josep Maria Vergès ha posat èmfasi en la importància del jaciment no només a les nostres terres sinó també per a l’estudi dels assentaments neolítics a la resta de la península. “Aquest jaciment és un punt clau per estudiar l’expansió del neolític al llarg de la Mediterrània” ha afirmat Vergès. I, per últim, el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, ha volgut destacar que “el cercle es tancarà quan tots aquest objectes pugin ser exposats als Museu Molí de les Tres Eres de forma permanent doncs són objectes que representen la nostra identitat i són patrimoni col·lectiu”.

 

Referent per a l’estudi de les primeres evidències d’ocupacions del neolític

La recerca desenvolupada al Cavet ha permès saber que era un assentament a l’aire lliure ocupat de manera intermitent des del neolític antic fins a època ibèrica. De fet, una de les datacions obtingudes, que situa l’antiguitat del jaciment en uns 6.600 anys abans d’ara, constitueix un referent per a l’estudi de les primeres evidències d’ocupacions del neolític antic a la franja mediterrània de la Península Ibèrica.

S’han documentat més d’un centenar d’estructures excavades en el subsòl que s’utilitzaren com a sitges per a l’emmagatzematge de cereals i productes agrícoles. Quan aquestes ja no s’empraven com a tals, s’usaven com a abocadors. Això ha propiciat que amb l’excavació d’aquestes estructures s’hagin obtingut restes de les tasques domèstiques d’aquestes comunitats: fragments de ceràmica, malacofauna marina i terrestre, carbons, llavors, etc. El seu estudi ha estat publicat en diversos articles científics, així com presentat en congressos científics.

Treballs realitzats gràcies a un nou conveni

D’aquesta manera tornen les campanyes d’excavació al Cavet després d’uns anys sense intervenir-hi. Això ha estat possible gràcies a un nou conveni signat recentment entre l’IPHES i l’Ajuntament de Cambrils, segons el qual la corporació local aporta 9.000 euros i d’aquesta manera es pot reprendre l’activitat científica i continuar promovent accions de socialització, després d’uns anys d’interrupció; la darrera intervenció es va dur a terme l’any 2011. Els treballs formen part del projecte quadriennal “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona”.

El Cavet es localitza a l’est del nucli urbà de Cambrils. La seva existència es coneix des de fa dècades, i a finals dels anys noranta del segle passat i principis del 2000 s’hi van realitzar diverses intervencions arqueològiques d’urgència, com a conseqüència de les obres d’urbanització que afectaren la zona del jaciment. Conscients de la potencialitat del Cavet, l’any 2006,  l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils i l’IPHES van signar un conveni marc per afavorir els treballs arqueològics en el jaciment com a part d’un projecte de recerca, promovent-ne alhora també la seva socialització i altres activitats relacionades amb la investigació.

En aquest context, fins a l’actualitat s’han dut a terme 7 campanyes d’excavacions entre el 2005 i el 2011. En totes elles s’ha comptat amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Cambrils i s’han ofert diverses activitats de divulgació dirigides tant al públic escolar com a la ciutadania en general.