Els primers mesos han servit per posar les bases dels quatre anys de govern, elaborar el Pla d’Acció Municipal i començar a treballar en nous projectes. L’obertura de l’Oficina Local d’Habitatge aquest divendres és un pas endavant en la defensa del dret a l’habitatge digne i assequible.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia

El nou equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils format per ERC, Junts per Cambrils i NMC ha fet avui un balanç molt positiu del primer mig any de mandat. Aquests primers sis mesos han servit per posar les bases del que han de ser els propers quatre anys de mandat i que estan recollides al Pla d’Acció Municipal, que ja es va avançar en la fase de definició política el passat mes de setembre i es presentarà detalladament en les properes setmanes.

Paral·lelament a l’elaboració d’aquest full de ruta, el govern treballa des del primer dia amb una clara prioritat per les accions encaminades a millorar el benestar de les persones i a fomentar una economia emprenedora i responsable. En una forta aposta per l’educació, després de l’estiu es van iniciar els estudis de cicle de grau mig de manteniment d’embarcacions esportives a les instal·lacions del Molí de la Torre, s’han augmentat el nombre d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Cambrils i s’ha augmentat també el nombre de famílies que s’han pogut acollir a la tarifació social de les llars d’infants municipals.

Les persones són el centre de les polítiques d’aquest nou govern i per aquest motiu s’han incrementat molt significativament les partides destinades a les emergències habitacionals per a famílies desafavorides. En aquesta línia, la setmana passada es va posar en marxa l’Oficina Local de l’Habitatge, s’han millorat serveis com el Casal Municipal de la Gent Gran amb la finalització de les obres i la reobertura del menjador, i properament es posarà en marxa el projecte d’Horts Urbans al barri de la Llosa. També s’han ampliat els horaris del Punt de Salut Jove a demanda de les mateixes persones usuàries i s’està preparant una nova pàgina web amb informació més accessible sobre els serveis dirigits a joves.

Entre la feina realitzada durant el primer mig any, destaquen les nombroses actuacions en espais i edificis públics. A la reforma del Casal, s’hi han d’afegir les millores al pavelló esportiu, la creació de nous trams de carril bici, les reparacions de carrers, la renovació de l’enllumenat de les Mimoses, les obres al pont de fusta del passeig marítim i l’entorn del museu, entre altres.

Pel que fa a l’espai públic, cal esmentar també la feina ingent i intensa realitzada pels diferents departaments municipals per tal de recuperar la normalitat després dels darrers episodis d’aiguats i ventades que han suposat un trasbals pel municipi.

Cal tenir en compte que l’entorn és un actiu turístic més. En aquest sentit, Cambrils segueix sent un destí turístic de primer nivell i mostra d’això són els nombrosos reconeixement com el que s’ha recollit a principis de desembre a la Cambra de Comerç per una Fira del Vi que enguany ha celebrat la desena edició amb un èxit absolut de cellers participants i visitants i amb noves activitats com la final del Vermuting.

En l’àmbit del turisme, s’han potenciat i ampliat les activitats familiars a les platges a l’estiu i es continua treballant per la desestacionalització del sector amb la consolidació del CambriBike i la incorporació del Campionat d’Espanya de Trial com a esdeveniments destacats que sumen per a la potenciació de la marca del Turisme Esportiu. Cambrils ha reforçat la seva participació en l’Associació de Destinacions Gastronòmiques, ha potenciat la suma sinèrgies entre gastronomia i comerç en campanyes conjuntes com les Jornades del Calamar aquest passat mes de setembre i acaba de celebrar el 50è aniversari de la primera oficina d’informació turística de Cambrils amb un homenatge als pioners.

D’altra banda, el govern ha realitzat una important tasca de planificació urbanística. En aquest sentit, s’estan desenvolupant els projectes de l’avinguda de l’Esport, la Rambla Jaume I, el carrer Pau Casals, el Mercat Municipal, la redefinició del Teatre Auditori, l’estudi del nou espai urbà que generarà l’eliminació dels talussos de la via del tren o l’estudi de la nova ubicació del poliesportiu lleuger. Tots aquests projectes i d’altres serviran de base per a la planificació de futures inversions cabdals pel municipi.

A més, s’està avançant en el desenvolupament de diferents plans urbanístics i modificacions puntuals del POUM per tal adaptar el planejament municipal a les necessitats del futur de Cambrils. És el cas de Les Comes, els Antigons, el Club Nàutic, el Sector 12, La Cava o la Bòbila. Particularment, des del Departament d’Urbanisme també s’està treballant per desbloquejar la legalització definitiva del Polígon industrial Belianes.

El govern municipal també aposta per la cultura amb una proposta per a la compra del Celler de la Cooperativa que s’emmarca dins d’un projecte museístic, que permetrà exhibir una gran quantitat de patrimoni local i donarà un nou estímul al barri antic.

La ja esmentada inauguració de l’Oficina d’Habitatge al Forn del Tallero, juntament a l’activitat generada per l’obertura del Centre Cultural Municipal als matins amb el trasllat del Consorci de Normalització Lingüística, també seran elements clau per impulsar la revitalització del barri antic.

En aquests primers sis mesos, l’Ajuntament de Cambrils ha encetat els nous projectes que ajudaran a potenciar l’activitat intensa i dinàmica que caracteritza del teixit social i econòmica de Cambrils. Des de Promoció Econòmica, s’està treballant en la futura reforma integral del mercat municipal, en la implantació d’un segon dia de mercat ambulant i, juntament amb Turisme, en la redefinició de l’estratègia de promoció gastronòmica. A més, Cambrils va acollir la 5a Nit del Comerç el passat 26 d’octubre i l’Ajuntament continua sumant esforços amb les diferents associacions comercials i empresarials per impulsar una estratègia conjunta més eficaç.

Finalment, una prioritat transversal del nou mandat és la participació i per això ja s’han convocat tots els consells sectorials i de barri, i aquest gener es presentarà una nova eina de govern obert anomenada Altaveu Cambrils.

Totes les accions s’emmarquen en el Pla d’Actuació Municipal, que es basa en quatre eixos estratègics de desenvolupament: el benestar de les persones, la promoció econòmica i l’emprenedoria, la planificació urbana i la transparència i proximitat al ciutadà. Durant el mes de gener es farà públic el document complet que servirà per mostrar a tota la població els objectius del govern per als propers anys i que es podrà consultar en estat real d’execució a través de les plataformes digitals que es posaran a disposició d ela ciutadania.