S’aplica una pujada continguda de l’IBI i de l’IVTM que continua situant el municipi per sota de la mitjana catalana en pressió fiscal. L’increment permetrà augmentar la qualitat dels serveis i impulsar inversions importants per la ciutadania, en l’actual context inflacionista.

  • Categoritzat com: Hisenda

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i el regidor d’Hisenda, Alex Rom, acompanyats dels portaveus de l’equip de govern, han presentat avui la modificació de les ordenances fiscals per l’any 2024. La proposta, que demà passarà pel Ple Municipal, preveu incrementar l’Impost sobre Béns Immobles (IBI).

L’alcalde de Cambrils ha explicat que l’equip de govern ha decidit aplicar un augment contingut a aquests impost perquè l’alternativa era reduir serveis. “No deixarem cap família amb necessitats fora de cobertura i alhora tirarem endavant projectes necessaris per millorar la ciutat i la qualitat de vida de la ciutadania”, ha afirmat l’alcalde.

En una mesura molt inferior, també es proposa una pujada de les quotes de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) al voltant de l’1% , per poder mantenir els serveis i impulsar inversions, en l’actual context inflacionista.

El regidor d’Hisenda, Aleix Rom, també ha destacat que actualment Cambrils està entre els cinc municipis catalans amb menys pressió fiscal, i que després d’aquests increments continuarà molt per sota de ciutats de l’entorn amb una població similar, que ja han anunciat grans augments per fer front a la pujada dels preus de l’energia, els tipus d’interès o els salaris del personal públic.

“Estem entre els cinc municipis catalans amb menys pressió fiscal, malgrat la fama que alguns ens han volgut atribuir”, ha afirmat el regidor.

Ingressos per IBI de les ciutats del nostre entorn aquest 2022

 

ANY 2022

POBLACIÓ

134.883 hab

106.741 hab

39.072 hab

29.102 hab

29.028 hab

35.675 hab

MUNICIPI

Tarragona

Reus

El Vendrell

Calafell

Salou

Cambrils

INGRESSOS IBI

49 milions

40 milions

22 milions

19,9 milions

17,8 milions

17,1 milions

En tots aquests casos, Cambrils queda per sota dels ingressos d’aquests municipis, alguns de les quals amb menys població.

FONT: Diari de Tarragona

 

El regidor d’Hisenda ha explicat que les ordenances són la font d’ingressos principal de l’Ajuntament  per poder desplegar les prioritats que la ciutadania necessita amb un pressupost que enguany és de 48 milions d’euros i que l’any que ve serà superior per compensar l’increment de preus generalitzat.

Amb aquest objectiu, el govern proposa incrementar els coeficients de l’IBI en 8 centèsimes (que significa un augment de les quotes d’un 9,5%) i una pujada de les quotes de l’IVTM al voltant de l’1%. Per exemplificar, una família que viu en un pis amb un IBI de 300 euros abonaria uns 28 euros més l’any i un cotxe amb quota de 67,37 euros hauria a pagar menys d’un euros més anualment.

D’aquesta manera, amb l’IBI es recaptaran 1,6 milions d’euros més mentre que amb l’IVTM es podrà disposar de 12.500 euros més. També cal recordar que es mantenen totes les exempcions, deduccions i facilitats de pagament fraccionat sense interessos.

D’altra banda, s’aixequen les mesures Covid encara vigents: en primer lloc es recupera l’import de la taxa per llicència d’obertura d’establiments del 2020, que s’havia reduït en un 20%, i en segon lloc es torna a aplicar la taxa d’atorgament de llicències d’obres menors (ICIO), que s’havia eliminat durant la pandèmia com a mesura de reactivació de l’economia.

El regidor d’Hisenda ha assegurat que tots aquests canvis tindran un benefici directe per la ciutadania de Cambrils durant el 2024 i ha avançat que un dels eixos principals del pressupost serà millorar la neteja de la ciutat. 

“Tenim un govern que ha vingut a endreçar, posar ordre; a acabar amb les mesures provisionals i les presses per les eleccions que van caracteritzar el mig-mandat anterior, i que actuarà sempre estratègicament en el benefici màxim de les persones”, ha conclòs Aleix Rom.