Es tracta d'una trobada territorial d'intercanvi d'experiències d’educació per a la sostenibilitat entre alumnes i professors. Es faran grups de treball al Centre Cultural, un dinar al Parc del Pinaret i una acció conjunta netejant el Barranc de la Verge del Camí. Les escoles Guillem Fortuny, Marinada i Mas Clariana, i els instituts Mar de la Frau i Ramon Berenguer IV de Cambrils formen part del programa.

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

El Fòrum d’Escoles Verdes reunirà el proper dimarts 19 de novembre a Cambrils 25 centres educatius que formen part del programa de les comarques del Baix Camp, l’Alt Camp i el Tarragonès.

En total, més d'un centenar de persones entre professors i alumnes es reuniran per tal de  compartir experiències, propostes i idees entorn a l’educació per a la sostenibilitat a l’escola i, per extensió, al territori.

Al matí es faran els grups de treball al Centre Cultural, es farà un dinar al Parc del Pinaret i a la tarda es realitzarà una acció conjunta netejant el Barranc de la Verge del Camí. Aquesta acció, a més, s'ha inclòs dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Al llarg dels mesos d'octubre i novembre s'estan celebrant arreu de Catalunya els II Fòrums de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), dins la qual hi ha les Escoles Verdes.

Aquest any el lema dels Fòrums és “La comunitat educativa com a transformadora del territori”, i en total es faran 13 trobades territorials que agruparan 400 centres educatius i més de 2.000 persones.

Aquests fòrums estan organitzats per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat conjuntament amb els ajuntaments de les localitats membres de la XESC.

Des de fa més de 10 anys, tant la Generalitat de Catalunya –a través del Programa Escoles Verdes– com diferents ajuntaments –a través d’Agendes 21 escolars o Programes d’educació ambiental– impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i implicació de tota la comunitat educativa.

Tots aquests programes tenen objectius coincidents. Per això, la Generalitat de Catalunya i un grup d’ajuntaments han acordat cooperar a fi que, mitjançant la coordinació i la suma d’esforços, aquestes iniciatives ambientals adreçades a la comunitat educativa es beneficiïn d’aquesta col·laboració institucional.

En aquest marc neix, l’any 2009, la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), formada per la xarxa d’Escoles Verdes i xarxes locals que promouen programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius de Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha 1.146 escoles que formen part de la XESC i a la Demarcació de Tarragona ja són 97 les Escoles Verdes. A Cambrils hi ha cinc Escoles Verdes: les escoles Guillem Fortuny, Marinada i Mas Clariana i els instituts La Mar de la Frau i Ramon Berenguer IV.