La projecció es portarà a terme al Cinema Rambla d’Art Cambrils el proper diumenge 15 d’abril a les 12 hores. Cambrils va ser un dels municipis on l’any 2013 es va iniciar aquest programa de promoció dels hàbits saludables de la Fundació SHE. Es realitzarà una nova valoració mèdica a tots els participants per comparar l’impacte de les accions entre poblacions d’Europa i Amèrica. Les malalties del cor provoquen cada any més de 17 milions morts, la majoria de les quals són evitables.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

El programa Fifty-fifty s’ha internacionalitzat i el proper diumenge, 15 d’abril, a les 12 hores, tornarà a Cambrils amb la projecció del documental “El cor resilient” del cardiòleg Valentí Fuster al Cinema Rambla d’Art de Cambrils. L’activitat s’emmarca en la campanya “El Fifty-Fifty es fa global” de la Fundació SHE - Obra Social "la Caixa”, que compta amb la col·laboraciói del Departament de Salut i Drets Cívics de l’Ajuntament de Cambrils.

La projecció serà el tret de sortida d’una nova valoració mèdica a totes les persones participants en aquest programa iniciat el 2013 com a prova pilot als municipis de Cambrils, Barcelona, Manresa, Guadix, Molina de Segura, Villanueva de Cañada i San Fernando de Henares. D’aquesta manera, després d’haver exportat l’experiència a Mèxic, Estats Units i Perú, es podrà continuar valorant l’impacte de les accions del programa, es compararan els resultats entre poblacions d’Europa i d’Amèrica i se seguirà treballant per millorar els hàbits de salut i reduir les malalties cardiovasculars.

El programa Fifty-Fifty és un projecte adreçat a persones d'entre 25 i 50 que presenten sobrepès o obesitat, fan menys de 150 minuts d’exercici a la setmana, tenen la pressió arterial alta o són fumadores. Aquest estudi d'intervenció comunitària de promoció de la salut es va iniciar com a prova pilot el 2013 amb la participació de 543 persones, de les quals 65 eren del municipi de Cambrils.

El Programa Fifty-Fifty pretén capacitar a la població en l’adquisició d’hàbits de vida saludables i en “l’auto control” dels principals factors de risc cardiovascular que es poden controlar: l’obesitat, el tabaquisme, el sedentarisme i la hipertensió arterial. Aquesta capacitació es realitza a través de tallers formatius i de dinàmiques grupals per donar-se suport i compartir experiències i desafiaments comuns que els portin a modificar els hàbits i adquirir rutines més saludables.

Al llarg del projecte, els voluntaris també van passar quatre valoracions mèdiques per controlar el pes, talla, perímetre abdominal, la pressió arterial i el consum de fruites i verdures per a poder recollir uns resultats i poder fer una valoració de l’eficàcia d’aquest projecte. En els resultats globals avaluats en l’estudi científic, s’ha demostrat que el Programa Fifty-Fifty aconsegueix reduir els factors de risc i millorar la salut cardiovascular dels seus participants. D’aquest estudi es desprèn que el 67% dels participants que han realitzat dinàmiques grupals de suport entre iguals han millorat en algun dels 5 factors de risc cardiovascular, i quasi la meitat va reduir el consum del tabac.

A Cambrils, concretament, els resultats van ser els següents: un 17% va millorar la seva tensió arterial (a nivell general es va assolir un 17% de millora); un 30% va millorar en la pràctica d'exercici físic (a nivell general es va assolir un 37%); un 17% va baixar el pes i l'índex de massa corporal (a nivell general es va assolir un 17%); un 45% va millorar la seva alimentació (a nivell general es va assolir un 23%), mentre que un 16% va deixar de fumar i un 42% va reduir el consum de tabac (a nivell general un 23% va deixar de fumar).

El documental “El cor resilient”

Susan Fraemke dirigeix aquest documental nominat a l’Oscar al millor documental i que reflecteix el treball preventiu i terapèutic del Dr. Fuster que desenvolupa en diverses parts del món. La seva recerca ajuda a descobrir el profund impacte que pot arribar a tenir en la població els programes de promoció de la salut  coordinats a nivell global, juntament amb les polítiques de salut pública proactiva i l’esperit per aconseguir el benestar comú.

Mitjans de comunicació, polítics i concretament els governs que desenvolupen polítiques socials, la societat civil i els professionals sanitaris tenen un paper molt important en conscienciar a la societat que un cor sa depèn d’un mateix. 17 milions de persones moren a l’any al món per malalties cardiovasculars. I s’estima que al 2030, aquestes xifres superin els 23 milions de morts anuals. La majoria d’aquestes morts són evitables i per aquesta raó, cal seguir capacitant a la població, sobretot des de l’àmbit local, és imprescindible portar a terme campanyes i accions per vetllar i fomentar hàbits de vida saludable.

Els determinants socials de la salut que poden influir en totes les malalties  depenen en gran mesura de factors econòmics, culturals, mediambientals, socials i polítics vinculats a polítiques no sanitàries, per tant és important tenir en compte que la salut està en totes les polítiques i s’ha de fomentar el treball transversal per aconseguir un objectiu comú i global.

L’Ajuntament de Cambrils ja va comptar a l’any 2012 amb la presència del Dr. Fusté en motiu de les Jornades de la Salut organitzades pel Departament de Salut municipal, en què va realitzar una conferència sobre els valors i actituds respecte a la salut i el foment de l’adquisició de conductes saludables perdurables en el temps que permetin reduir el risc de la malaltia cardiovascular en el futur.

La campanya “El fifty es fa global” és de la Fundació SHE - Obra Social "la Caixa" i compta amb la col·laboració d’AECOSAN del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.