L’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; el doctor Antoni Sitges i l’editor Alfred Arola. La biografia, que compta amb el suport de l’Ajuntament, dedica un capítol a les relacions que va mantenir aquest fill il·lustre amb el seu poble natal.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El doctor cambrilenc Pere Mestres i Ventura va presentar ahir el seu llibre “Antoni de Gimbernat i Arboç” (1734-1816) al Centre Cultural Municipal, en el marc de la programació de la Festa Major de la Immaculada. L’acte va anar a càrrec de l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein; excap de cirurgia de l'Hospital del Mar, Antoni Sitges; i el director d’Arola Editors, Alfred Arola.

La publicació, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, és una completa biografia sobre el famós cirurgià cambrilenc, enriquida amb molts aspectes com un capítol sobre les relacions que aquest fill il·lustre va mantenir al llarg de la vida amb el seu poble natal.

La idea del llibre va sorgir el 2016 arran de l’organització dels actes de l’Any Gimbernat amb motiu dels 200 anys de la mort del cirurgià. El doctor Pere Mestres va ser el president de la comissió organitzadora que va impulsar les diverses activitats per donar a conèixer i posar en valor la figura d’aquest fill il·lustre de Cambrils.

Pere Mestres i Ventura

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Saragossa, el 1970 acaba la tesi doctoral, iniciada a Sevilla, a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat professor d’histologia a la UAB des del 1968. El 1971 s’incorpora al Departament d’Anatomia de la Universitat Ruhr de Bochum (Alemanya), on el 1978 l’habiliten en Anatomia.

El 1981 és nomenat catedràtic d’Anatomia a la Universitat de Saarland (Alemanya) i, el 1984, director de l’Institut d’Anatomia. El 1992 és elegit vicepresident primer de la Universitat de Saarland, càrrec que exerceix fins el 1998.

El 1997 crea una unitat de microscòpia electrònica i, amb la Fundació Steinbeis (Stuttgart, Alemanya), funda un spin off, el Laboratori de Microscòpia Electrònica. El 1999 és elegit president de la Societat Alemanya de Microscòpia Electrònica.

Com a jubilat, ha continuat investigant uns anys fora d’Alemanya. Actualment viu retirat a Cambrils i es dedica a escriure sobre història local i de la ciència.

Antoni de Gimbernat i Arbós

Va néixer a Cambrils, on va anar a l’escola, i va continuar els estudis a Riudoms i Cervera. Va cursar els estudis superiors de Cirurgia al Reial Col·legi de Cirurgia de l’Armada de Cadis. Mentrestant, a Barcelona es va fundar un nou Reial Col·legi de Cirurgia, al qual es va incorporar com a professor d’Anatomia, i també com a cirurgià de l’Hospital de la Santa Creu, on va gaudir d’un gran renom.

El rei Carles III el va enviar a conèixer els hospitals més famosos d’Europa amb la idea de crear un nou col·legi a Madrid, un viatge que va durar quatre anys. Una tècnica d’operar les hèrnies el va fer famós a tot Europa.

És un gran personatge de la Il·lustració espanyola, va saber conduir la medicina i la sanitat espanyoles de l’endarreriment en què es trobaven (edat mitjana) a la modernitat, amb una gran influència en l’organització i els continguts dels estudis de Medicina fins als nostres dies.