La comunitat educativa reclama en un manifest que es fixi la ràtio en 20 alumnes

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

El Consell Escolar Municipal de Cambrils reclama a la Generalitat que mantinguin les 15 línies per a l’ingrés al segon cicle d’Educació Infantil al municipi pel curs 2018-2019 i que es fixi la ràtio d’alumnes en 20 per tal d’adequar les aules al moment estructural en el que ens trobem.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor d’Ensenyament, Alejandro Garcia, i altres representants de la comunitat educativa han ofert avui una roda de premsa per explicar la seva posició en relació a l’oferta educativa de primària i anunciar que faran un front comú per evitar el tancament de dues línies de P3.

Davant la intenció manifestada des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, els membres del Consell Escolar Municipal, reunits dijous, van acordar redactar un manifest que es votarà als Consells Escolars de tots els centres educatius, es presentarà com a moció al proper Ple Municipal i es farà arribar a la Generalitat. A més, la qüestió també es posarà sobre la taula de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per treballar-lo conjuntament amb altres municipis afectats.

El manifest lamenta que es consolidi el tancament de dues línies, recorda que Cambrils disposa d’un cens amb molta mobilitat que suposa una matrícula viva substancial i afirma que una baixada de la ràtio permetria una disminució de la massificació actual, una correcta implementació del decret d’escola inclusiva i una disminució de la segregació de determinats col·lectius de l’alumnat.

D’altra banda, el president de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes, de l’escola Mas Clariana, Joan Carbonell, ha explicat que paral·lelament es portaran a terme diferents accions per reclamar el manteniment de les línies amb la implicació dels diferents sectors de la comunitat educativa.

El manifest

El text del manifest del Consell Escolar Municipal, que ha llegit pel director del Col·legi Vidal i Barraquer, Francesc Recasens, és el següent:

“Davant de la intenció manifestada des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en relació a l’oferta educativa de primària per al curs 2018-2019, el Consell Escolar Municipal de Cambrils, com a representant de la Comunitat Educativa del municipi, manifesta:

L’oferta educativa anunciada per la Generalitat consolida el tancament de dues línies al municipi, mantenint només 13 línies de P3 per a l’ingrés al Segon Cicle d’Educació infantil per segon curs consecutiu”.

Tal i com ja va succeir el curs anterior, l’única justificació per part del Departament d'Ensenyament és de caràcter demogràfic, sense tenir en compte criteris de qualitat pedagògica.

Cal esmentar que el cens de naixements de Cambrils s’estabilitza al voltant del 350 infants, fet que permet establir polítiques educatives a mig-llarg termini, que garanteixin el dret a l’educació de qualitat. Així mateix, cal afegir que Cambrils disposa d’un cens amb molta mobilitat que suposa una matrícula viva substancial.

El fet d’ofertar 13 línies de P3 resta supeditat al manteniment d’una ràtio de 25 alumnes. Aquesta ràtio dificulta la tasca a l’aula del personal docent i minva l’atenció a la diversitat i la tasca d’inclusió de tot l’alumnat.

L’assoliment d’aquests objectius es facilitaria amb una baixada de la ràtio a 20 alumnes, amb el manteniment de les línies ofertades al curs 2016-2017. D’aquesta forma s’assoliria:

  • Una disminució de la massificació actual
  • L’augment de ràtio de plantilla docent per alumne
  • La correcta implementació del decret d'escola inclusiva (per poder donar resposta a totes les necessitats educatives, donar una atenció individualitzada a tot l'alumnat per poder a atendre a la diversitat d'aquest).
  • Disminució de la segregació de determinats col·lectius d’alumnat


Per totes aquestes raons sol·licitem:

Que s’ofertin 15 línies per a l’ingrés al segons cicle d’Educació Infantil al municipi de Cambrils el curs 2018/2019 i que es fixi la ràtio d'alumnes en 20, per tal d'adequar les aules al moment estructural en el que ens trobem.”