El Ple del CEM aprova un text en defensa del manteniment de les 15 línies existents i la reducció a 20 alumnes de les ràtios a les aules

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Educació

Constitució del CEM

El passat dijous 1 de febrer es va reunir en convocatòria extraordinària el Consell Escolar Municipal de Cambrils a l’Ateneu Juvenil.

En aquest Consell Escolar Municipal es van incorporar els nous membres escollits en el procés de renovació.

Les funcions més rellevants del Ple del CEM són les de creació de comissions de treball en l’Àmbit de l’Educació, el seguiment de les polítiques de les administracions competents i la d’elevar propostes a aquestes administracions.

Un cop constituït el plenari del CEM és van escollir per votació els nous membres de la Permanent.

Aprovació del text en defensa del manteniment de línies

Com a punt sobrevingut de l’ordre del dia i recollint la proposta de diversos membres del CEM, es va sotmetre a votació l’aprovació d’un text en defensa del manteniment de les 15 línies de P3 existents al municipi pel curs 2017/2018 i la reducció de les ràtios a les escoles fins als 20 alumnes.

El procés de preinscripció per al proper curs es va obrir el passat mes de març amb una oferta de 15 línies dels diferents centres del municipi i amb una ràtio fixada per la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya de fins a 25 alumnes per aula.

El Govern de l’Ajuntament de Cambrils ha manifestat la seva disconformitat en relació a la ràtio de 25 alumnes en les diferents reunions mantingudes amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat, un cop finalitzat el procés de preinscripció, amb un total de 300 alumnes preinscrits, va anunciar el tancament d’una segona línia a l’escola Marinada i una segona línia a l’Escola Joan Ardèvol, ja que no han arribat a completar la primera de cada centre.

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils, en la darrera sessió del 30 de maig, va aprovar per unanimitat una Moció en defensa de les línies de P3 dels centres educatius de Cambrils.

El text presentat al Ple del Consell Escolar Municipal introduïa modificacions respecte la Moció aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Cambrils, tot denunciant les característiques dels concerts educatius, sent motiu de debat durant la sessió.

El CEM va sotmetre a votació el manifest que va ser aprovat per majoria, davant la impossibilitat de trobar una redacció consensuada. Es va acordar que, tan el manifest com els acords presos, s’elevarien a la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat.

Text aprovat pel Ple del Consell Escolar Municipal

MANIFESTEM

Que en els últims mesos s’ha iniciat el tancament indiscriminat de línies de P3 de Catalunya, mesura contra la que s’estan produint contínues mobilitzacions. Ara, Cambrils, pot ser una d’aquestes poblacions.

D’una banda, l’única justificació per part del Departament d’Ensenyament és de caràcter demogràfic. D’altra banda, és una raó insuficient, si tenim en compte que el creixement demogràfic en els últims dos anys ha crescut, com es pot comprovar a les dades de l’IDESCAT.

A més a més, s’hauria de tenir previsió de futur, ja que estem en una zona d’influència, oberta al gran creixement econòmic que es viu a les nostres comarques (Cambrils, Salou, Vila-Seca).

Cambrils, com a municipi turístic i en creixement, hauria de conservar les línies ja creades, per donar servei a la seva ciutadania actua, i a la que vindrà.

En oposició a aquesta dinàmica de tancament de línies que està afectant els municipis catalans, s’han aixecat veus dels sectors socials, educatius i polítics, en defensa d’un dret que afecta a tothom i que, per tant,  ningú no hi pot restar indiferent:  el dret a l’educació.

El fet de mantenir-se la ràtio a 25 alumnes afecta aquest dret, doncs no proporciona una educació de qualitat.

Aquesta qualitat s’aconseguiria amb una baixada de la ràtio a 20 alumnes, i no tancant línies, ja que el tancament només provoca el manteniment de la massificació actual, a més a més d’altres problemes que se’n deriven, com la disminució de la plantilla docent, i la correcta implementació del decret d’escola inclusiva (per poder donar resposta a totes les necessitats educatives, donar una atenció individualitzada a tot l’alumnat per poder atendre a la diversitat d’aquest).

També cal tenir en compte el greuge comparatiu que s’està produint entre l’escola pública i la concertada, ja que la segona té una ràtio de 19 alumnes, fet que li permet mantenir fins a tres línies de P3, mentre les escoles públiques, amb dues línies, corren el risc de que  se’n tanqui  una.

En el cas del nostre municipi, hi ha actualment 15 línies obertes a les escoles públiques, i cal mantenir-les totes, si no volem més segregació i menys qualitat en l’ensenyament.

Per totes aquestes raons

SOL·LICITEM:

Que no es tanqui cap línia en el municipi de Cambrils el curs 2017/2018 i, en el moment escaient, es fixi la ràtio d’alumnes a 20, per tal d’adequar les aules al moment estructural en el que ens trobem.