L’activitat es portarà a terme a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils amb la col·laboració del xef Sergi Palacin i el suport de la Creu Roja i altres entitats locals. La iniciativa forma part d’un programa coordinat per l’Agència de Residus de Catalunya, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

  • Categoritzat com: Educació
  • Serveis associats: Educació

El concurs de cuina contra el malbaratament alimentari l’”Enrenou d’Aliments" arribarà dilluns a l’Escola d’Hoteleria de Turisme de Cambrils. L’activitat forma part d’un programa coordinat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que engloba prop d’un miler d’activitats a tot el país, per sensibilitzar sobre la necessitat d’aprofitar els aliments i promoure pràctiques sostenibles a la cuina, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre.

El concurs de Cambrils comptarà amb el xef Sergi Palacin del Restaurant HIU i el suport de la Creu Roja i altres entitats locals. L’activitat  començarà a les 9h del matí, el jurat es reunirà a les 11:30 hores i la degustació de plats i lliurament de premis es preveu sobre les 13h. Es tracta d’una competició de cuina interna entre els alumnes del mateix centre per crear el plat més original i innovador a partir d’aliments recuperats d’espigolades locals.

La Setmana se celebra a  33 regions europees amb 12.685 activitats, 945 de les quals, a Catalunya. Amb reconeixements com el “Premi Best of the Best”, dels Projectes LIFE (2013) i el reconeixement del Parlament Europeu (2015), l’ARC continua participant com a membre del comitè directiu de la iniciativa. 

Entre les accions principals de la Setmana destaquen una espigolada, activitat que involucra espigoladors i establiments que cedeixen aliments per evitar-ne el malbaratament; el concurs “Enrenou d’Aliments”, amb la participació d’escoles d’hostaleria que competiran amb receptes creades a partir d’aliments recuperats; els menús especials contra el malbaratament, oberts al públic en general a les escoles d’hostaleria, amb propostes que fan valdre l’aprofitament alimentari; els plats creats per xefs jutges, disponibles per als clients de restaurants col·laboradors; i els consells de conscienciació emesos per televisió als mercats de Barcelona, dirigits al públic per fomentar hàbits de consum responsable.

La proposta més innovadora és l’”Enrenou d’Aliments", que se celebra a diferents dies en diversos punts de Catalunya, i serveix com a eix central per sensibilitzar diversos públics durant tota la  Setmana de la Prevenció. Comptarà  amb la participació de 12 escoles d’hostaleria i restauració de 9 municipis catalans.

El primer “Enrenou d’Aliments” se celebrarà a Barcelona. Dinamitzat pel xef Jordi Àvila i amb la participació de quatre escoles d’hostaleria de la ciutat-ESHOB Fundació de Restauració i Hostalatge, CETT, Vedruna Pro i l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona (EHTB)-, demà el dissabte, 16 de novembre, estudiants cuinaran al Mercat de Sant Antoni amb aliments rescatats, gràcies a la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Les creacions les avaluarà un jurat format per xefs de renom, com Pau Pérez (Restaurant AFLAMAS), Sergi Company (Restaurant Sergi de Meià) i Jordi Herrera (Restaurant Mescladís), que valoraran les habilitats dels alumnes i la seva creativitat amb ingredients recuperats, reconeixent l’equip guanyador amb un lot de productes recuperats i una masterclass amb un xef local. Inspirant així els futurs professionals de la gastronomia en la creació d’una cuina respectuosa amb el medi ambient.

A més de la competició culinària, l'esdeveniment oferirà activitats educatives per sensibilitzar el públic sobre el malbaratament alimentari i fomentar el consum responsable. La jornada es tancarà amb una cerimònia de lliurament de premis, amb la presència d’Albert Planell Saurí, director de l’Agència de Residus de Catalunya, Sònia Frias Rollón, gerent de Serveis Urbans de l’Ajuntament de Barcelona, i Víctor Mitjans, cap d’Estudis i Programes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Després de l’inici a Barcelona, el concurs es traslladarà a diverses localitats catalanes. Del 18 al 22 de novembre, la competició arribarà a altres escoles d'hostaleria, cadascuna amb ingredients locals recuperats en col·laboració amb entitats, comerços i escoles de cada població.

Cada acte comptarà amb un xef destacat i amb la participació de col·lectius compromesos amb el reaprofitament alimentari: el 18 de novembre, a Cambrils, amb el xef Sergi Palacin (Restaurant HIU) i suport de la Creu Roja i altres entitats locals; el 19 de novembre, a Lleida, amb el xef Gonzalo Ferreruela (Restaurant Ferreruela) i el Banc d’Aliments, i a Palafrugell, amb el xef Quim Casellas (Restaurant Hotel Casamar) i Càritas; el 20 de novembre a Tortosa, Ripoll i Sant Cugat del Vallès amb els xefs Vicent Guimerà (Restaurant l’Antic Molí), Jordi Vila (Restaurant Can Jepet) i Ester Leme (Restaurant Mescladís), respectivament, i diverses entitats locals com la Creu Roja i la Xarxa de Recuperació d’Aliments; el xef Jordi Herrera també participarà el 21 de novembre a Sabadell amb Sabadell Supercoopera i el 22 de novembre a Badalona que tancarà la competició amb Justícia i Pau. 

A Sabadell, Sant Cugat i Badalona, les activitats formaran part del projecte Residea dels Programes de Formació i Inserció de la Generalitat de Catalunya.