El programa torna després d’un any de pausa a conseqüència de la situació sanitària

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

El Cicle de Memòria de tardor, que enguany porta per títol “90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA A CAMBRILS”, torna després d’un any de pausa a conseqüència de la situació sanitària global que s’està vivint.

El programa d’activitats pretén commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola a Cambrils. Per tal de divulgar aquesta fita històrica, l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i el Departament de Cultura dedicaran el XVè Cicle de memòria de tardor a apropar-la als cambrilencs i cambrilenques, amb propostes molt gràfiques, entre les que destaquen les exposicions i les activitats visuals.

El programa del cicle està format per dues exposicions, una conferència, una obra de teatre i una projecció comentada d’imatges i documents. Per començar, el proper dissabte dia 2 d’octubre a les 11 hores al Molí de Tres Eres obrirà les portes de l’exposició Ciutadanes de la República, produïda per l’Institut Municipal Reus Cultura #museusdereus. A partir d’una col·lecció de cartells es mostren l’esperança d’emancipació del moment i el procés de trencament momentani de la cultura patriarcal i del tradicionalisme catòlic que es va tornar a imposar a partir de 1939.

El dijous 7 d’octubre, a les 19.30 hores, a la sala d’actes del Centre Cultura, la catedràtica en Història Contemporània a la URV, Montserrat Duch Plana, impartirà la conferència La Segona República al Camp de Tarragona. Per accedir a aquest acte cal realitzar inscripció prèvia a centrecultural@cambrils.cat o al 977 36 84 84.

El divendres 15 d’octubre, a les 19.30 hores, a la sala El Pati del Centre Cultural s’inaugurarà l’exposició produïda pel Museu d’Història de Catalunya Més enllà de les trinxeres. Fotografies Alec Wainman. El fotògraf va ser membre de les Brigades Internacionals i amb la seva càmera Leica, ens va deixar un testimoni excepcional d’aquelles persones voluntàries que venien d’altres països en defensa dels ideals republicans així com les seves experiències en un moment convuls que acabarà amb la república.

El dijous 4 de novembre, a les 20 h, al Teatre del Casal Parroquial es representarà l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana de la companyia Terra Teatre. Basada en un text d’Antoni Rovira i Virgili, aquesta obra és la narració verídica d’uns dies fanàtics viscuts per l'escriptor, historiador i polític, Antoni Rovira i Virgili, quan entra en fase culminant l'ofensiva final de Franco contra Catalunya. L’entrada serà gratuïta amb inscripció prèvia a  centrecultural@cambrils.cat o al 977 36 84 84.

Finalment, el XVè Cicle de Memòria de tardor acabarà el dia 11 de novembre amb una projecció comentada de fotografies i documents procedents de l’Arxiu Municipal de Cambrils que serviran com a base per presentar alguns aspectes de la Segona República a Cambrils. Per accedir a aquest acte cal realitzar inscripció prèvia a centrecultural@cambrils.cat o al 977 36 84 84.