La programació consta d’una pel·lícula de ficció i dos documentals sobre l’absurd de les guerres, l’expoli d’un territori i una família de refugiats. Una part del pressuposts es destinarà a l’associació Reus Refugi, que treballa ajudant a persones migrants.

  • Categoritzat com: Participació ciutadana

La sisena edició del Cicle de Cinema Solidari de Cambrils “La mar de cinema, la mar de solidaritat” ha programat una pel·lícula de ficció georgiana sobre l’absurd de les guerres, un documental mexicà sobre la destrucció física i cultural d’un territori maia en nom del progrés, i un altre documental francès sobre una família afganesa que vol començar una nova vida a Europa.

Les projeccions es realitzaran els dies 29 de maig i 5 i 12 de juny, a les 20:30 hores, al cinema Rambla de l'Art.  Com és habitual, després de cada sessió s’obrirà un debat entre les persones assistents per compartir diferents mirades i impressions.

La regidora de Participació, Neus Cárdenas, les representants d’ACTE, Arantxa Uranga i Barbara Celada, i la presidenta del Banc del Temps, Montse Mañé, han presentat avui la nova edició d’aquest cicle, que vol mostrar realitzats diferents per despertar la consciència social i valors com la tolerància, la reflexió, l’empatia i la solidaritat.

En aquest sentit, la regidora ha apuntat que la programació d’enguany “ens acosta a situacions de guerres, d’emergència climàtica o d’exclusió social però també d’anhels, esperança, resiliència i lluita per transformar vides”. Neus Cárdenas ha posat en valor la feina de les dues entitats implicades i ha afirmat que cal seguir treballant per enderrocar les fronteres mentals i connectar realitats.

En la mateixa línia, la presidenta del Banc de Temps ha explicat que l’objectiu del cicle és aprofitar el poder del cinema per ajudar a crear un món més just i més humà, i ha anunciat que part de la recaptació es destinarà a l’associació Reus Refugi, que treballa per sensibilitzar a la població sobre la crisi de les persones refugiades i promoure la l’acollida de migrants.

Per al seva part, Arantxa Uranga d’ACTE ha afirmat que cal obrir portes, obrir móns i crear vincles, per donar a conèixer aquestes situacions, ja que el que no es coneix no es pot estimar. “Sabem que el cinema no pot canviar el món però pot mostrar una altra manera de veure’l i de participar en el canvi”, ha assegurat.

Finalment, Barbara Celada ha fet un repàs a tota la programació, que va des d’un missatge pacifista davant de totes les guerres, fins a l’odissea d’una família a que fuig de la guerra, i la lluita del habitants de la província del Yucatán per defensar el territori de l’expoli mediambiental causat per un macroprojecte sense sentit amb interessos comercials.

PROGRAMACIÓ

29 de maig
Mandarines
Un cant a la pau i per la vida, on es mostra l'absurd de les guerres (nominada als Òscars 2014 a la millor pel·lícula de parla no anglesa)

5 de juny
El tren y la península
Documental mexicà rodat a la península del Yucatán, sobre la destrucció física i cultural d'un territori maia en nom del progrés.

12 de juny
La vie devant elle
L'odissea d'una família afganesa que, fugint de la guerra, vol començar una vida digna a Europa.