Aquest trimestre es realitzaran nou activitats sobre etnologia, ciències del mar, filologia, gastronomia, història contemporània i literatura, entre altres

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

La programació d’hivern del Campus extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Cambrils coordinat des del Museu d'Història de Cambrils s’ha estrenat aquesta setmana amb una nova sessió de Veus cambrilenques, que permet que persones relacionades amb Cambrils mostrin el seu treball a qualsevol de les universitats del país. Aquesta vegada l’espai trimestral ha anat a càrrec del jove advocat cambrilenc Miquel Julià Pijoan, investigador postdoctoral de la Universitat de Barcelona (UB).

La programació del nou trimestre inclou un total de nou activitats relacionades amb temes tant diversos com el dret, l’etnologia, les ciències del mar, la filologia, l'economia, la gastronomia, la història contemporània o la literatura. Les diferents propostes es portaran a terme als equipaments culturals de Cambrils en formats diversos com són exposicions, tallers, conferències o contacontes.

La properes activitats seran una conferència sobre l’ús i la qualitat del català avui, programada pel 2 de febrer; la inauguració de l’exposició “Mestres d’aixa de butxaca” a la Torre del Port, que se celebrarà el dissabte 11 de febrer, i el taller familiar amb contacontes i manualitat “L’ona vol ser científica” que oferirà l’empresa de divulgació científica especialitzada en el medi marí Plàcton el 12 de febrer.

El programa continuarà el 27 de febrer amb una conferència sobre cuina per a pacients oncològics, el 28 de febrer amb una sessió oberta del Club de Lectura Adult amb l’escriptor Jordi Ledesma, i el 9 de març amb la inauguració d’una exposició sobre els conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona del 1961 al 1980.

Les últimes activitats del trimestre seran una conferència sobre l’economia del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre al Centre Cultural el dimecres 15 de març al Centre Cultural i un taller de poesia a la biblioteca el dimarts 21 de març.

PROGRAMA

Dimecres, 25 de gener, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural

Veus cambrilenques amb la conferència Els reptes del procés judicial davant el desenvolupament tecnològic i científic, a càrrec de Miquel Julià Pijoan, advocat i investigador postdoctoral de la Universitat de Barcelona amb estada d’investigació a la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV.

Dijous, 2 de febrer, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural

Conferència El català avui: ús i qualitat a càrrec de Josep Maria Virgili i Ortiga, filòleg.

Organitza: Club Rotary Cambrils, Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

Dissabte, 11 de febrer, a les 12h. Torre del Port

Inauguració de l’exposició Mestres d’aixa de butxaca, coorganitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Mallorca, vol recollir els coneixements populars al voltant de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’ha transmès d’una generació a l’altra. Acte inclòs dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Museu Marítim de Barcelona.

Col·labora: Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i Campus Extens de la URV.

Diumenge, 12 de febrer, a les 11h i a les 12.30h. Torre del Port

Taller familiar amb contacontes i manualitat L’ona vol ser científica a càrrec de Plàncton. Divulgació i Serveis Marins. L’Ona és una nena molt curiosa que, gràcies als seus amics Berni el Cranc i Vera la Galera, descobrirà que de gran vol ser científica. Acte inclòs dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera, així com del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

Organitza:  Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

Col·labora: Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils

Dilluns, 27 de febrer, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural

Conferència  Receptes de cuina per a pacients oncològics,  a càrrec de Jeroni Castell, Xef del Restaurant Les Moles d’Ulldecona, de la Dra. Anna Tresserra, professora i investigadora de la UB i del Dr. Raul Zamora, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge. Activitat amb el tast de dues receptes elaborades in situ que forma part del Projecte Alimentació durant el càncer:  www.menjardurantelcancer.cat

Acte inclòs a la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic, amb aforament limitat i inscripció prèvia a centrecultural@cambrils.cat

Organitza: Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils

Col·labora: Campus Extens de la URV

Dimarts, 28 de febrer de 2023, a les 19h. Biblioteca Josep Salceda i Castells

Tertúlia del club de lectura adult amb la presència de l'escriptor Jordi Ledesma autor de l'obra En el descuento.

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells i Campus Extens de la URV

Dijous, 9 de març, a les 19.30h. Molí de les Tres Eres

Inauguració de l’exposició Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980) produïda pel grup de recerca ISOCAC de la URV i que fa un recorregut per la història de les treballadores de la multinacional tèxtil tarragonina Seidensticker-Valmeline. Tot seguit visita comentada a la mostra amb la comissària Sara Masalías Palou. Acte inclòs dins de les Jornades per la Igualtat de Gènere de Cambrils.

Organitza: Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

Dimecres,  15 de març, a les 19.30h. Sala d’Actes del Centre Cultural.

Conferència Parlem d'economia. Estudi del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 2016-2021 a càrrec de Joaquim Margalef i Josep Alcoceba, economistes i col·laboradors de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV. 

Organitza: Campus Extens de la URV i Museu d’Història de Cambrils.

Dimarts, 21 de març a les 19 h. Biblioteca Josep Salceda i Castells

Taller de poesia amb Helena Martínez Ferreruela, tècnica de Normalització Lingüística i poeta. Acte en commemoració del Dia Mundial de la Poesia.

Organitza: Biblioteca Josep Salceda i Castells i Campus Extens de la URV