El grup es va gestar el 2009 però fins aquest any no s’ha constituït com a associació. Entre els objectius pel 2014 hi ha captar el públic més jove

  • Categoritzat com: Comunicació Participació ciutadana

El Banc del Temps de Cambrils ja ha intercanviat més de mil hores d’aprenentatges, habilitats, coneixements i serveis des del gener fins l’octubre del 2013. Tot i que els intercanvis són de serveis concrets, moltes vegades el que té més valor és l’intercanvi d’aprenentatges, d’habilitats i coneixements.

El Banc del Temps no funciona amb preu sinó en valor,  i aquesta oportunitat de donar valor a  habilitats que hi ha gent que té i no sabia proporciona una dosi d’autoestima i reconeixement.

La regidora de Relacions Cíviques, Laura Mellau, ha valorat molt positivament la xifra assolida i ha explicat que el Banc del Temps pot fer un reforç puntual d’inserció en la comunitat molt significatiu, en moments de vulnerabilitat com l’actual. “Cal ser conscients que cada hora significa un lligam de relació, un sentiment d’amistat, un moment de sentir-se cuida’t, que és el que permet fer sostenible el projecte del Banc del Temps”, ha destacat Mellau.

Per la seva banda, Antonio Pérez, president  de l’associació del Banc del Temps, recentment constituïda, ha afirmat que el seu lema és “tenim el que necessitem si utilitzem el que tenim”. Segons ha explicat Pérez, a més de l’exclusió econòmica hi ha una exclusió relacional, ja que “s’han primat els serveis i recursos mercantilitzats i s’ha devaluat la cura i l’hospitalitat”. Per aquest motiu, el president ha assegurat que “els bancs del temps ajuden a revalorar i crear vincle  social”.

El Banc del Temps de Cambrils es va gestar l’any 2009, davant la necessitat d’agrupar persones amb afinitats comunes i capaces de compartir amb els altres els seu coneixements. S’han creat nexes d’unió entre els associats amb el sorgiment de grups de confiança i amistat.

Tipologia d’intercanvis

La tipologia dels intercanvis ha sorprès els impulsors. Expliquen que a l’inici es pensaven que la gent demanaria serveis de  l’estil dels cangurs o de compres però no ha estat així. Els més demanats són aquells que ajuden a desaccelerar el ritme de vida actual, els que aporten qualitat de vida com ara teràpies alternatives, conversa d’idiomes, bricolatge o informàtica.

Perfil dels usuaris

Actualment el Banc del Temps està integrat per 177 persones, un 70% de les quals són dones. La majoria són de Catalunya, però també tenen membres del Marroc, Alemanya o Rússia que han torbat en el Banc del Temps una manera d’integrar-se a la comunitat d’acollida. Per franges d’edat, un 45% tenen menys de 50 anys.

Propostes de futur

Pel que fa a les perspectives de futur, Laura Mellau ha avançat que la intenció és impulsar el voluntariat entre els joves. La regidora ha reconegut que hauran de buscar fórmules alternatives de col·laboració perquè els joves es motiven més per reconeixements amb forma de punts i descomptes o entrades, que no pas intercanvi d’hores. “Cada col·lectiu té les seves especificitats i  per això no hi ha projectes de Banc del Temps idèntics”, ha afirmat.

Properes xerrada del Banc del Temps de Cambrils

A banda dels serveis que s’intercanvien, el Banc del temps organitza tallers, trobades i xerrades com la que es farà el dia 14 de novembre sota el títol “Torna’t jove amb les plantes medicinals i l’alimentació saludable”, a càrrec d’Antonio Pérez, a les 19 hores, al Centre Cívic les Basses.

La següent xerrada, programada per 11 de desembre, serà sobre les vivències d’una jove cooperant a l’índia de la mà de la Fundació Vicenç Ferrer.

A més, també organitzaran una excursió a la cova de al Gralla aquest novembre i un taller ornamental per Nadal.