El programa, que es portarà a terme el 5 i 6 d’octubre, consistirà en un col·loqui sobre el present i el futur del sector i un taller de biofertilitzants. L’objectiu del nou servei comarcal públic i gratuït és facilitar els contractes entre propietaris de terres en desús i agricultors.
- Categoritzat com: Comunicació Promoció Econòmica
El Banc de Terres del Baix Camp es presentarà a la Torre del Llimó de Cambrils els propers dies 5 i 6 amb les jornades “Ocupar-se al sector agrari a Cambrils”, adreçades a propietaris de finques en desús o en risc d’abandó, nous i vells agricultors amb perspectives d’accedir a més terres, persones joves emprenedores amb necessitat d'accedir a la terra per fer-hi un negoci i/o projecte de vida agrari i ciutadania sensibilitzada amb el sector agrari.
Amb aquestes jornades culmina a Cambrils la campanya de difusió municipi a municipi d’aquest nou servei públic i gratuït a escala comarcal: el Banc de Terres del Baix Camp. Aquesta eina té com a objectiu facilitar els contractes entre propietaris de terres en desús o en risc d’abandonament amb els agricultors consolidats o nous agricultors en vies d’incorporació. Les inscripcions es poden fer fins el dia 1 d’octubre a través del correu electrònic empren@cambrils.org i el telèfon 977 79 46 79.
El programa del primer dia, el 5 d’octubre, de 19 a 21 hores, inclou la presentació oficial del Banc i un col·loqui sobre el present i el futur de l’agricultura al municipi. L’Agent d’Ocupació i Desenvolupament Local responsable d’aquest servei explicarà en detall el seu funcionament. Sent conscients que el sector agrari a la comarca està perdent actius en forma de superfície agrària, rendes agràries i agricultors professionals des de fa més de tres dècades, el responsable del Banc de Terres a la comarca explicarà també les iniciatives complementàries que s’estan impulsant des de el Consell Comarcal i el conjunt d’actors compromesos amb i des del sector agrari.
Taller de biofertilitzants
El segon dia de les jornades, el 6 d’octubre, s’oferirà un taller de biofertilitzants i bokashis. De 10 a 13 hores es farà una sessió teòrica per entendre la fertilitat del sòl i com funcionen els fertilitzants orgànics. Després del refrigeri-dinar, a partir de les 14:15 hores, les persones participants sortiran cap a una finca en comboi per realitzar un taller pràctic i conèixer el mètode per elaborar dues esmenes orgàniques del sòl: els biofertilitzants líquids per a la fumigació, o la fertirrigació i els bokashis, un semblant al compost que està llest per a ser utilitzat en dues setmanes i que aporta fertilitat a curt i a mig termini.
D’aquesta manera, tal com porta fent el Banc de Terres a cada municipi del Baix Camp, es complementarà la presentació amb una formació enfocada a transmetre bones pràctiques agrícoles que ajudin a fer més viable l’ofici. En aquesta línia, s’ha estat posant l’èmfasi en aquelles pràctiques contingudes en l’agricultura ecològica i especialment en l’agricultura regenerativa, un nou paradigma que entén la transició de l’agricultura convencional a una agricultura sostenible com un procés gradual de posar atenció en la regeneració del sòl per a estalviar herbicides i tractaments de plagues tot invitant a la microbiologia nadiua a recuperar la seva activitat positiva per a la salut dels cultius.
Podeu consultar el programa complet aquí.