El Departament de Cultura de l’Ajuntament ha organitzat més d’una vintena d’activitats al voltant de Sant Jordi per fomentar la lectura. La programació arrencarà el Dia Mundial de la Poesia (21 de març) amb un taller pràctic i finalitzarà el 28 d’abril amb els clubs de lectura. L’escriptor Jordi Ledesma impartirà un curs de narrativa de 8 sessions per aprendre o millorar la tècnica d’escriptura.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Biblioteca

El programa literari Dies de Llibres de Cambrils, que se celebrarà del 21 de març al 28 d’abril, inclou enguany una desena de presentacions de llibres, un taller i una lectura de poemes, una xerrada sobre la vellesa, un concert, un espectacle de carrer, el tradicional mercat de Sant Jordi i un curs de narrativa, entre altres propostes.

El Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils ha presentat una programació transversal que recull un total de 22 d’activitats al voltant de  la Diada de Sant Jordi per promocionar aquesta tradició i fomentar la lectura. El mes de les lletres compta amb la col·laboració del Departament de Festes, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, el Servei Local de Català, el Museu d’Història de Cambrils,  el Campus Extens de la URV a Cambrils i la Teca teatre. El programa complet es pot consultar clicant aquí.

L’extensa agenda literària és el resultat d’un treball en equip que té com a objectiu posar en valor la importància d’escriure i llegir, fer d’altaveu de les novetats sortiran o que han sortit recentment al carrer i apropar als seus autors i autores al públic.

Com a novetat, enguany el mercat de Sant Jordi s’allargarà dos dies aprofitant que la Diada cau en diumenge. Així doncs, el dissabte 22 d'abril i el diumenge 23 durant tot el dia el port s’omplirà amb les parades de llibres i flors de la mà de la Unió de Botiguers de Cambrils i Cambrils Obert. A més, el dissabte a les 12 hores la companyia Galiot Teatre presentarà l’espectacle de carrer “El Drac Manelic” i l’endemà diumenge hi haurà una ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània i els Amics de la Sardana de Cambrils.

Els llibres

Tots els llibres que es presentaran al Centre Cultural de Cambrils en el marc de les jornades són d’autors i autores que són del territori o bé hi tenen alguna relació. Per començar, el 30 de març hi haurà una doble presentació del director de documentals Carles Prats i l’escriptor Francesc Miralles, que conversaran sobre els seves novetats editorials “Pel·lícules inacabades” (Filmin) i “Los lobos cambian el río” (Ediciones Oblisco).

L’endemà, 31 de març, Viky Díaz presentarà el seu llibre de poesia “A tu voz”, i el 3 d’abril Lalo Vizcaíno parlarà dels seus relats de ficció “Los Silencios del Cincel”. L’11 d’abril Cristina Fornós presentarà la novel·la policíaca “La terra del silenci trencat” (Rosa dels Vents), ambientada a la cartoixa d’Escaladei, i el 12 d’abril Ana Maria Franquet Monllau explicarà com va sorgir el llibre “Aventura no deseada” (Ediciones Atlantis).

La setena presentació, el 13 d’abril, serà “Excursions a peu per les muntanyes de Prades” (Cossetània) de Màrius Domingo, que recull els 15 millors itineraris pels i les excursionistes que vulguin fer-se una idea de la bellesa dels paisatges i la biodiversitat d’aquest conjunt de serres.

El 18 d’abril serà el torn de la intensa història d’amor de “La Diligència (Cossetània) de Marta Magrinyà i el 21 d’abril Vanessa Albiol i les il·lustradores Ona i Jana Gil Albiol presentaran el conte “Anem de Festa Major!”, protagonitzat pels bessons Pere i Camí i tots els elements del Seguici Festiu de Cambrils. L’última presentació de llibre, el 21 d’abril, serà la del poemari “La Casa de les Absències” (Pagès Editors) d’Helena Martínez-Ferreruela, que va guanyar el premi Pont Vell de poesia Vila de Montblanc 2022.

Altres activitats programades

A banda de les presentacions de llibres, el programa Dies de Llibres ofereix un ampli ventall d’activitats relacionades amb la literatura i la cultura en general. Justament la primera cita, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, el 21 de març, serà un taller pràctic de poesia amb Helena Martínez-Ferreruela. El calendari continuarà el 23 de març amb una lectura poètica per homenatjar Francesc Vicent Garcia, més conegut com a rector de Vallfogona, en el quatricentenari de la seva mort.

Per altra banda, el 29 de març s’ha programat la xerrada “Els anys t’escauen” a càrrec d’Anna Freixas, autora del llibre “Yo vieja”. La ponent farà un recorregut pels drets humans en la vellesa i concretament pels drets de les dones sintetitzats en tres principis fonamentals: la llibertat, la justícia i la dignitat.

Dins del programa també hi tenen un pes important les sessions de contes de la Biblioteca Josep Salceda i Castells. El 24 de març Eva González oferirà “La medusa perduda” per infants d’1 a 3 anys, el 13 d’abril Laura Asensio explicarà el “Conte de dracs” per nens i nenes a partir de 3 anys, i el 14 d’abril Marta Montserrate i Maria Garriga s’endinsaran en el món festiu de Cambrils amb la història “El Pere ha perdut la clau”.

Seguint amb les activitats de la biblioteca, els Clubs de Lectura en família i infantil celebraran les seves trobades mensuals i el 25 d’abril el Club de Lectura Adult comptarà amb l’escriptora Margarida Aritzeta en una sessió oberta per comentar el llibre “Encara hi ha flors”.

En l’apartat de les arts escèniques, el 2 d’abril la soprano Olga Miracle, el tenor Emili Gispert, i la pianista Maria-Neus Devesa oferiran un concert a la Cripta de l’Ermita, i el 16 d’abril la companyia Bambadaboom presentarà l’espectacle de teatre musical familiar “Tutti Frutti”.

Finalment, una de les activitats més destacades d’aquesta edició de Dies de Llibres és un curs gratuït de narrativa de 8 sessions impartit per l’escriptor Jordi Ledesma per a persones amb interès pels processos de creació literària que vulguin aprendre o millorar la tècnica d’escriptura. El curs, limitat a 10 persones, es portarà a terme del 20 d’abril al 8 de juny (dijous de 19:30 a 20:30 hores) al Centre Cultural. Les inscripcions es poden fer al correu electrònic centrecultural@cambris.cat).