L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils, davant les mobilitzacions de tot el sector primari (pagesos, ramaders i pescadors), considera que hem d’aixecar la nostra veu perquè centenars de cambrilencs estan patint greus problemes econòmics i veuen perillar la seva activitat ancestral. No podem considerar aquestes mobilitzacions com una vaga qualsevol. És la constatació que el sector no veu futur a la seva activitat ofegat per normes, per la competència deslleial, per la venda a pèrdues, pel control de la distribució en poques mans...

La guerra d’Ucraïna ha estat l’esdeveniment que ens ha fet adonar de la transcendència de l’autonomia alimentaria. Tots hem girat la cara als nostres camps i hem conclòs que no tindríem menjar en ben poques setmanes. Europa va negligir ja en el segle passat de tenir una política agrària tendent a l’autosuficiència. Els països colonialistes esgotaven els recursos naturals de mig mon. La fugida del camp a la ciutat va marcar tan l’època de la Revolució Industrial com tot el S. XX i no s’ha deturat. En ocasions la globalització ens posa en perill. I ara, en aquest sentit, ho estem.

Sols el 15’9 % de la població viu al mon rural i l’activitat del sector primari sols representa el 2,9% del PIB. Són moltes les raons per haver arribat aquí però els governs no són conscients que tenen una gran responsabilitat de com hem deixat el mon rural, erm i deshabitat.

L’entrada a Europa entre moltes altres coses va significar poder accedir a la PAC, però també hem hagut d’acceptar uns condicions molt rígides pel que fa productes químics, a limitacions a la producció o les vedes al mar cada cop més llargues. Les normes comunitàries són d’un rigor que ofega els productors.

Brussel·les està consentint la competència deslleial de països tercers on no tenen les limitacions europees. Aquest tracte desigual provoca la guerra de preus. Hem hagut de popularitzar el Km 0 com a resposta a aquesta situació.

Cal canviar la visió idíl·lica del camp i del mar que tenen alguns segments de la població. Del camp i del mar hi viuen algun miler de persones i en caiguda lliure.

Les xifres mostren que si el 2010 el sector primari tenia 26.836 afiliats a la seguretat social, el 2021 només n'eren 22.836. Per tant, tenim un 17% de pagesos menys. Tenim amb dades de l’IDESCAT, tan sols 702 embarcacions de totes les arts.

Si no es prenen decisions pensant també en la continuïtat dels productors  i no únicament com unes activitats subvencionades sense altra alternativa, no anem bé. Hem de deixar que el sector primari produeixi i ens alimenti.

S'han de reformular també les limitacions normatives que es decideixen als despatxos de la UE. S’han de reavaluar les polítiques en general del sector primari. No podem condemnar al sector a ser una reserva mediambiental. Sense el sector primari ens pot passar, com l’aigua en l’actualitat, que s’esgoti lentament la producció d’aliments.

Ens hi juguem deixar un país desfet als nostres fills i nets.

Donem suport ple a la pagesia, als ramaders i als pescadors i estarem amatents a les seves necessitats.

EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE CAMBRILS