L’Arxiu Municipal de Cambrils dedica també el Document del mes de febrer al temporal de 1911, a través d’un poema que cap el 1945 va escriure el germà Lluís Adrià, una persona molt vinculada a la vida cultural del col·legi dels Hermanos
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Arxiu Cultura
Coincidint amb el 105è aniversari de la tempesta de 1911, aquest dissabte 31 de gener l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils han publicat al web la versió virtual de l’exposició 1911. Sobreviure a la tempesta.
Aquesta exposició va ser produïda l’any 2001 pel Museu d’Història de Cambrils amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Cambrils, dins dels actes que es van celebrar al municipi i en moltes poblacions per recordar la gran tempesta que el 1911 va significar un gran trasbals en el món mariner.
Durant un segle, les famílies marineres han conservat a la memòria les històries personals que aquella nit van viure els pescadors que es van trobar al mig de la mar lluitant contra el vent, les onades i la pluja. D’una generació a l’altra, fins a l’actualitat, han anat transmetent el record dels qui es van salvar, els qui van morir i les famílies que van quedar arruïnades.
A través d’aquests testimonis recollits i de les notícies d’arxiu i de premsa, l‘exposició mostra les circumstàncies meteorològiques que van provocar el temporal, les conseqüències que va tenir sobre els pescadors que la van patir, les nombroses reaccions de solidaritat que va generar i les condicions en què vivien i treballaven els pescadors a inicis del segle XX.
L’exposició dedica una atenció específica a Cambrils, amb un plafó dedicat a la situació del barri de la Platja de Cambrils el 1911, el desenvolupament de la tempesta al municipi, com van maniobrar els pescadors cambrilencs per evitar ser-ne víctimes, el balanç de víctimes mortals i materials i les conseqüències personals, familiars i econòmiques.
Al llarg d’aquests 5 anys, l'exposició ha itinerat per 16 poblacions del país i l'han vist 56.476 persones. A més, aspectes de la recerca s’han anat donant a conèixer a través del bloc Memòria viva del temporal.
Ara, la seva publicació virtual incorpora un nou mitjà a la difusió de les circumstàncies i conseqüències d’aquella gran tempesta. Mentrestant, la recerca continua oberta a noves dades i testimonis.
A més, l’Arxiu Municipal de Cambrils dedica també el Document del mes de febrer al temporal de 1911, a través d’un poema que cap el 1945 va escriure el germà Lluís Adrià, una persona molt vinculada a la vida cultural del col·legi dels Hermanos.
La tempesta de 1911
Entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 1911, aquest gran temporal va sacsejar les costes catalanes i valencianes de nord a sud. Va provocar més de 140 morts i grans destrosses materials sobre les embarcacions. Probablement va ser l’última gran tempesta que va castigar una flota que encara utilitzava la navegació a vela. Va portar a debatre les condicions en què vivien i treballaven els pescadors i les seves famílies. I, en moltes poblacions, va obrir o intensificar la reclamació d’unes instal·lacions portuàries que oferissin refugi a les embarcacions en cas de tempesta. A llarg termini, aquestes reclamacions van fer possible la construcció dels ports de Cambrils, d’Arenys i de Peníscola, entre altres.