Rodolfo Font Pedrell i els germans Josep i Joan Pedrell Font han rebut una menció especial

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes Turisme
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’alcaldessa de Cambrils ha presidit aquest vespre un sentit reconeixement a una dotzena de restaurants i a les famílies pioneres de la gastronomia cambrilenca i la restauració. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament en el marc del les Jornades del Romesco.

Per una banda, s’han lliurat diplomes de reconeixement als establiments que des de de fa 40 anys o més,  de forma ininterrompuda,  han exercit fins a dia d’avui l’activitat de restauració a Cambrils. Els homenatjats han estat Fonda El Camí, Can Bosch, Can Solé, Casa Gallau, Casa Macarrilla 1966, El Pósito, Gami, Marina, Miquel, Miramar , Pepis i Rovira.

Per altra banda, s’ha fet una menció especial a les famílies Pedrell i Font per haver apostat per la gastronomia i la cuina tradicional com a motors econòmics quan el turisme estava encara en el seu moment més embrionari.

L’alcaldessa ha recordat que gràcies a la seva iniciativa, ara fa un segle, el cafè Gatell va ser el primer a Cambrils que va saber oferir als visitants un producte gastronòmic que va unir els components més essencials de les arrels marineres: els bons aliments que s’obtenien de la mar i de la terra  amb  la manera tradicional de treballar-los.

“D’aquesta forma, van convertir Cambrils en un lloc de destinació gastronòmica, que de bon començament va ser conegut per assolir la categoria de sublim des de la senzillesa dels ingredients i el bon fer dels professionals”, ha assegurat Dalmau.

D’aquell primer cafè en van arribar a néixer tres restaurants, casa Gatell, can Gatell i el Restaurant Eugènia, regentats per aquestes dues famílies. Un estol de premis i guardons i de reconeixement recollits al llarg de les dècades testimonien la fidelitat que han mantingut a aquesta tasca, en pro de la gastronomia i el bon nom de Cambrils.

L’alcaldessa ha explicat que l’homenatge era un deute amb ells per la feina, el seu saber fer, el tarannà, el tracte excel·lent als seus clients i el haver estat ambaixadors de la marca Cambrils arreu. “Encara avui són molts els que parlen dels vostres restaurants com a part de les seves vides, formeu part de la memòria, individual i col·lectiva de moltes generacions”, ha afirmat. Tot seguit ha demanat la presència de Rodolfo Font Pedrell, del restaurant Can Gatell, Josep Pedell Font, del restaurant Eugènia, i Joan Pedrell Font, del Restaurant Casa Gatell per felicitar-los i lliurar-los una placa de record.

El regidor de Turisme, Xavi Martí també ha pres la paraula per destacar la tasca feta per tots els restaurants homenatjats en la conservació i l’impuls de la cuina marinera de Cambrils. “La gastronomia ha estat des de fa anys el fet diferenciador del nostre municipi, la Nostra cuina ens identifica i ha portat Cambrils arreu del món gràcies a l’esforç i la professionalització i al saber fer de les persones que, com vosaltres, heu mantingut la tradició i l’autenticitat dels nostres plats”, ha afirmat.

Martí ha agraït a totes les famílies guardonades la feina feta durant tot aquest temps, que ha convertit Cambrils en la capital gastronòmica de la Costa Daurada, i ha fet esment a la “qualitat de la matèria primera que s’utilitza a Cambrils en l’elaboració d’aquesta cuina  i que amplifica els resultats i els èxits de la seva elaboració”. En aquest sentit, ha parlat de la tasca de Confraria de Pescadors i de la Cooperativa Agrícola, sense oblidar a altes dels motors dinamitzadors de la gastronomia cambrilenca com el Consell Consultiu de la Pesca, l’Escola d’Hostaleria i l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils que col·laboren intensament en el desenvolupament de jornades i actes com el d’avui.

La segona part de l’acte serà la projecció del documental  “Sol, marinada i romesco (1970)” i a la presentació d’una exposició amb el mateix nom al vestíbul de l’Ajuntament, que es podrà visitar fins el 30 de juny. Podeu trobar més informació sobre l’exposició i el documental en aquesta nota de premsa.