L’any passat la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa va obligar a suspendre les activitats. L’Ajuntament ha organitzat el programa amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola. L’esmorzar popular, els Tres Tombs i el ball són els actes principals de la festa, que se celebrarà el cap de setmana del 21 i 22 de gener.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
- Serveis associats: Cultura
Cambrils tornarà a celebrar la festa de Sant Antoni. L’Ajuntament de Cambrils i la Cooperativa Agrícola han decidit recuperar els actes d’aquesta festa tradicional, que l’any passat es van suspendre a causa de la fallida de la Caixa Agrària, que s’havia produït el 22 de desembre anterior.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, Lluís Abella, i el president de la Cooperativa Agrícola, Jaume Baiges, han presentat avui el programa d’actes, que es concentraran el proper cap de setmana, 21 i 22 de gener.
El regidor de Cultura ha explicat que l’Ajuntament s’ha fet càrrec de l’organització dels actes de Sant Antoni perquè cal preservar les festes tradicionals. El regidor ha recordat que es tracta d’una festa de la pagesia, que havia estat molt important a Cambrils, on l’agricultura tenia un gran pes. Per la seva banda, el president de la Cooperativa ha agraït l’esforç de l’Ajuntament per evitar que es perdi una festa tradicional del poble.
El programa
L’esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita encetarà el programa de la festa de Sant Antoni. La cooperativa oferirà l’esmorzar a partir de les 9 hores a les seves instal·lacions, a la carretera de Montbrió. Els tiquets costaran 4 euros i durant tot el matí també es podrà comprar el Tortell de Sant Antoni. Simultàniament, a partir de les 9.15 hores, se celebrarà l’11a Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava, que comptarà amb una placa especial commemorativa de la trobada.
A més, a partir de les 10 hores començarà la jornada de portes obertes de la Cooperativa, per donar a conèixer la donació d’una olivera per part d’un soci i les millores realitzades en el marc del projecte europeu Life, com la substitució de la caldera de gasoil del molí per una de biomassa amb el conseqüent estalvi energètic.
El diumenge, 22 de gener, les cavalleries es concentraran a les 9 del matí a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa: els Tres Tombs, la cercavila de carros tradicionals i cavalls de totes les mides que, com es fa a altres indrets de Catalunya, repeteix el recorregut tres vegades.
A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals, l’únic acte que es va mantenir l’any passat, al pati de l’Ermita. Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada per la Banda de Cornetes i Tambors Sones de Pasión.
Per acabar la festa, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni de l’Orquestra Europa. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.
La festa de Sant Antoni
La festa de sant Antoni es celebra en el moment del pas de l'hivern a la primavera, en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni.
Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.
Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques.
Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i dels animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.
A partir de l'any 1988 la Cooperativa Agrícola i Caixa rural de Cambrils és l'encarregada d'organitzar la festa; és en aquest moment quan passa de celebrar-se del 17 de gener al cap de setmana d'abans o de després.
La transformació de l'activitat agrícola i la seva pèrdua d'importància econòmica també han incidit en la transformació de la festa: a la benedicció de les bèsties, els animals de treball han estat substituïts pels de companyia i s'han importat actes de fora del poble com els Tres tombs. La festa incorporava també representacions de teatre, ball popular, la rifa d'un corder, gimcana de tractors o exhibicions de gossos. Altres activitats que s'han anat incorporant a la festa al llarg dels anys són l’esmorzar popular, la trobada d’intercanvi de plaques iniciada el 2005 i el concurs de menjar mandarines iniciat el 2009.