La comissió organitzadora ja ha començat a programar actes per donar a conèixer i posar en valor la tasca del cardenal de la pau. La primera activitat serà la presentació de la reedició del llibre sobre la vida del religiós cambrilenc escrit per mossèn Muntanyola. Aquest 2018 es commemora el 150è aniversari del seu naixement a Cambrils i el 75è aniversari de mort a Friburg (Suïssa). El programa s’allargarà durant l’any el 2019, coincidint amb altres moments significatius de la seva trajectòria.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, l’exalcalde Josep M. Panicello; la neboda néta del cardenal, Maria Eugènia Vidal-Barraquer, i l’arxiver municipal, Pedro Otiña, han presentat avui els primers actes programats de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils.

L’alcaldessa de Cambrils ha destacat la tasca del cardenal a favor de la pau més enllà de la funció pastoral duta a terme com a home d’església i el regidor de Cultura ha fet un repàs a la trajectòria d’aquest fill il·lustre de Cambrils.

Per la seva banda, Josep M. Panicello ha explicat que l’objectiu de la celebració és posar en valor les seves idees, les seves conviccions i la defensa de la llengua catalana. “Avui si fem una enquesta moltes persones no sabrien qui és Vidal i Barraquer i això com a cambrilencs i com a país no ens ho podem permetre”, ha afirmat. “Volem donar veu al cardenal perquè tothom conegui els missatges de pau que va fer arribar a tota la societat, no només religiosa sinó també civil”, ha afegit Panicello.

L’Any Cardenal Vidal i Barraquer commemora que aquest 2018 es compleixen els 150 anys de naixement a Cambrils (3 d’octubre) i els 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa) (13 de setembre). Però durant el mateix any 2018 i el 2019 també se celebren aniversaris d’altres dates significatives, com els 40 anys del retorn de les seves despulles o els 100 anys del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona pel Papa Benet XV, entre moltes d’altres.

Per totes aquestes coincidències i per la importància de la figura de Francesc d’Assis Vidal i Barraquer, el programa s’allargarà durant l’any 2019 amb activitats de tota mena dirigides a diferents públics.

El programa d’actes està organitzat per una comissió formada per persones de diferents àmbits, representants de la família Vidal-Barraquer, l’alcaldessa i el regidor de cultura, que han treballat amb la idea de projectar la figura del cardenal arreu de Catalunya. Per això, a més dels actes organitzats a Cambrils, s’han impulsat activitats a diferents poblacions de Catalunya.

La primera activitat programada serà la presentació de llibre reeditat “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau”, de mossèn Ramon Muntanyola, a càrrec de mossèn Armand Puig Tarrech, rector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià. L’acte es portarà a terme el 15 de maig, coincidint amb els 40 anys del retorn de les despulles del cardenal, que no es van traslladar a la catedral de Tarragona fins el 1978, ja que Franco en va impedir la repatriació quan va morir a l'exili el 1943.

Dins del bloc d’activitats organitzades directament per la comissió a Cambrils també hi ha l’acte acadèmic del 3 d’octubre per commemorar els 150è aniversari del seu naixement; la conferència inaugural de les  Aules de la Gent Gran a càrrec del doctor Francesc Vidal-Barraquer, o una taula rodona el 21 de novembre sobre la vida del cardenal amb Margarita Mauri, mossèn Josep Raventós i mossèn Ramon Martí.

A més, s’han organitzat tres exposicions. A finals d’agost s’inaugurarà la primera, sobre mossèn Cinto Verdaguer, al Molí de les Tres Eres; el 19 d’octubre s’inaugurarà la segona, sobre la via i obra del cardenal, a la Sala Àgora de l’Ajuntament; i a finals d'octubre la tercera, a la Torre del Port.

En un segon bloc hi ha els actes impulsats per la comissió i organitzats amb la col·laboració d’altres entitats fora de Cambrils. És el cas de les conferències i exposicions que ja van prenent forma a Barcelona, Reus, Tarragona i altres poblacions.

El tercer bloc agrupa els actes organitzats per altres entitats per iniciativa pròpia com la presentació del llibre de mossèn Muntanyola a l’església de Sant Agustí de Tarragona el proper dia 3 de maig, les presentacions a Montblanc i Reus o una conferència a l’Ateneu Barcelonès.

Finalment, el quart bloc és el dels actes religiosos. El més important serà la missa solemne a la parròquia de Santa Maria de Cambrils oficiada per l’arquebisbe Jaume Pujol el dia 5 d’octubre, quan farà 150 anys exactes del seu bateig. També es farà una missa el 13 de setembre per commemorar la mort i una altra per Sant Fructuós, el 21 de gener, a la Catedral de Tarragona.

El programa d’actes segueix obert i es complementarà amb actes de la pròpia comissió i iniciatives de diversos Departaments de l’Ajuntament. Les persones que vulguin fer aportacions, formar part del grup de suport o posar-se en contacte amb la comissió per alguna altra qüestió poden escriure al correu electrònic anycardenal2018@cambrils.cat.

D’altra banda, s’ha creat un logo adaptat per Lluís Pàmies i s’ha posat en marxa un web (http://www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer) amb tota la informació del cardenal, que aviat incorporarà documents inèdits del fons familiar i documentació del vaticà que actualment està treballant l’arxiver municipal Pedro Otiña. A més, aquest Sant Jordi s’han repartit punts de llibres de l’Any Vidal i Barraquer a les llibreries de Cambrils.