La presentació es va realitzar en el marc de la Jornada anual de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana dedicada enguany a la vela llatina

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

Una reduïda delegació cambrilenca es va desplaçar al Centre Cultural de Cotlliure el passat dissabte 23 d'octubre per participar a la Jornada anual de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, dedicada enguany a la vela llatina i per primera vegada de caràcter transfronterer.

La trobada, que arribava a l'onzena edició amb el títol “L'Art de navegar a vela llatina, un patrimoni viu compartit”, va aplegar un centenar de navegants de vela llatina, empreses, clubs nàutics, museus, associacions i administracions, amb la finalitat de treballar conjuntament per preservar aquest patrimoni mil·lenari a la Mediterrània i contribuir a que sigui un llegat amb projecció de futur.

Cambrils va ser representada per Jordi Piqué, president de l'associació Arjau Vela Llatina de Cambrils entitat cofundadora de la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, i Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils, membre de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.

La programació de matí i tarda s'estructurava en tres blocs, cadascun encapçalat per una bona pràctica triada d'un dels tres territoris amb representació a la jornada: Rosselló, Principat i Balears.

L’experiència de Cambrils va ser la bona pràctica catalana escollida i va encapçalar el bloc de gestió del patrimoni. La ponència, amb el títol "La vela llatina, eina de valorització del patrimoni marítim", va anar a càrrec dels representants cambrilencs amb l'ajuda d'imatges representatives dels darrers 25 anys de recuperació del patrimoni marítim feta al port de Cambrils conjuntament des de la societat civil i l'administració local.  Per primera vegada es presentava fora de l'Estat una experiència de valorització patrimonial feta  al municipi de Cambrils.

L'experiència de treball conjunt fet a Cambrils s'incloïa dins del debat bilingüe (català i francès) que s'obria després de cada bona pràctica, centrat en la pervivència de la vela llatina; noves finalitats i nous usos; l’intercanvi i la transmissió de sabers; estratègies de col·laboració per a una bona salvaguarda i difusió del patrimoni o els valors que aporta a la cultura de les comunitats litorals i a la dinamització del territori. També es va analitzar com ha de ser l’oferta cultural, lúdica i esportiva per tal de sensibilitzar la societat, especialment les noves generacions, a fer-se seu aquest patrimoni i engrescar-les a navegar a vela llatina.

Candidatura de Patrimoni Immaterial de la UNESCO

L'organització de la jornada va anar a càrrec del Parc natural marí del Golf de Lleó (Agència Francesa per la Biodiversitat), el Taller d'Embarcacions de Polilles (Consell General dels Pirineus Orientals) i la Xarxa Museus Marítims de la Costa Catalana, encapçalada pel Museu Marítim de Barcelona.

Justament aquestes institucions més l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial, van fer pública el passat mes de maig la seva voluntat de presentar la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo per tal que s’inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

La candidatura es preveu presentar a l'any 2022 i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de les diputacions de Tarragona, Barcelona i Girona.

La iniciativa està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d’Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d’Eslovènia, i el Taller d’embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lleó de França, assumint el rol d’impulsors als respectius territoris.

La celebració de la jornada a Cotlliure reforça l'acumulació de forces imprescindibles per aconseguir l'objectiu desitjat en el marc de la Convenció de la UNESCO 2003:  reconèixer i salvaguardar el vast i compartit patrimoni cultural immaterial que representa la pràctica de la navegació a bord d’embarcacions de vela llatina i vela al terç, sensibilitzar la societat a escala local, nacional i internacional, sobre els seus valors identitaris i culturals, i impulsar la cooperació per a la seva preservació, dinamització i transmissió.