L’Ajuntament garantirà la seguretat de totes les activitats del programa, que seran d’accés limitat en el context de la pandèmia per la Covid-19

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Cultura i Festes Participació ciutadana
  • Serveis associats: Festes

L’alcaldessa Camí Mendoza, la regidora de Festes, Cinta Ballesté, i representants de les entitats festives de Cambrils han presentat avui la programació de la festa major de la Mare de Déu del Camí, que tindrà lloc entre els dies 29 d’agost i el 12 de setembre. El programa s’adapta a les mesures de prevenció en el marc de la Covid-19, i a pesar de les limitacions que imposa la situació, l’organització ha fet un gran esforç per mantenir el caràcter festiu i tradicional de sempre amb la complicitat de les entitat de Cambrils, que seran les protagonistes del pregó.

L’acte de presentació del programa ha comptat amb l’assistència de Pere Martí, representant de la Nit d’Artistes de Cambrils (NAC) – Vileros i Mariners; Joan Estrada, de la Colla Gegantera Tota l’Endenga; Gerard Pinyol, cap de colla dels Xiquets de Cambrils; Francesc Jansà, president dels Amics de la Sardana de Cambrils; i Andrés Montoya, representant del Ball de Bastons de Cambrils.

La necessitat ha obligat a repensar els continguts i a buscar fórmules creatives, que mantinguin el sentit i el simbolisme festiu tot garantint la seguretat. En aquest sentit, el programa aposta enguany per activitats al carrer i espectacles de petit format, amb aforament limitat, i reconfigura actes emblemàtics com el castell de focs, que es podrà veure des de diferents llocs de Cambrils, i l’aplec de sardanes, que serà un concert a càrrec de La Principal de Tarragona i la Cobla Jove Reus.

La Pujada de la Galera, el Seguici i el Correfoc no podran celebrar-se, però es mantenen el pregó i la tronada la tarda de divendres 4, i les matinades i la plantada d’elements festius el dimarts 8, la Diada de Festa Major.

Durant la presentació del programa, Camí Mendoza ha destacat l’esforç de l’organització per fer possible una festa excepcional, adaptada a les circumstàncies però amb propostes de qualitat i accessible a tothom. “Lamentablement hem hagut de cancel·lar actes amb història però ens hem centrat en les coses que sí que es poden fer i les hem exprimit al màxim”, ha dit l’alcaldessa, qui ha reconegut i agraït “la gran implicació” de les entitats per fer-ho possible.

Mendoza ha convidat la ciutadania a participar de forma responsable i ha garantit que l’Ajuntament posarà tots els mitjans de seguretat necessaris perquè la festa sigui un èxit. “Com sempre, la participació és la clau de l’èxit d’aquesta celebració tan nostra  i popular a Cambrils, que ens fa sentir tan orgullosos. Si tots prenem les precaucions que toquen, tots en gaudirem. Volem mantenir l’esperit col·lectiu i popular de la celebració però donant sempre prioritat a la salut pública”, ha afirmat. En aquest sentit, l’aforament als espectacles garantirà la distància de seguretat i s’hi accedirà amb invitació prèvia.

Per la seva part, la regidora de Festes, Cinta Ballesté, ha fet repàs del programa i a apel·lat al sentit comú i a la responsabilitat individual per gaudir de les activitats sense por.

Com cada any, la música serà un dels fils conductors des de dies abans de la festa major. Així, el cap de setmana del 29 i 30 d’agost s’instal·larà a la plaça Mn. Joan Batalla la Fira Disc, el mercat del col·leccionista musical, i el vespre del mateix dissabte 29 la Traüt Cia amenitzarà els carrers del Port amb La Piccola Orquestra. Dijous 3 a les 18.30, el barri antic reviurà la cursa més famosa de la història amb l’espectacle familiar La llebre i la tortuga, a càrrec de la companyia Teatre Nu, també amb protagonisme musical.

Divendres 4 és el preàmbul de la festa major, el moment del pregó i la tronada. Enguany el pregó anirà a càrrec de les entitats de Cambrils, agrupacions i associacions que representen el sector cultural, tradicional i festiu del municipi i a les que la pandèmia ha deixat sense activitat durant bona part de l’any. “D’aquesta manera el municipi retrà reconeixement a la gran tasca de difusió de la cultura tradicional i popular que duen a terme”,  ha destacat Ballesté.

Pregó i tronada tindran lloc a partir de les 20.30 a la plaça de l’Ajuntament i enguany es limitarà l’aforament per garantir la distància mínima entre els assistents. Una estona abans, a les 19.00, s’inaugurarà la mostra d’artistes locals a la Sala Àgora, una exposició amb la que compartirà protagonisme cultural Ladakh, l’exposició de fotografia de Miquel Bernús a la Sala Àmbits.

El diumenge 6 de setembre sonaran acords de festa al parc del Pinaret. L’Associació Pròleg i el departament de Joventut organitzen “El vespre del Pròleg”, dos concerts de petit format i per a tots els públics amb Judit Nedderman i Ferran Palau. S’ha establert un aforament màxim de 250 persones.

Dilluns 7 a les 20.00 tindrà lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament la tradicional recepció institucional a les Maria del Camí nascudes o que visquin a Cambrils. I a les 21.00 i a les 23.00 a l’auditori del parc del Pinaret, concert de Miquel del Roig per partida doble. El cantautor de La Cala farà dos recitals amb aforament limitat a 250 assistents, que hauran de reservar entrada de forma prèvia i accedir mitja hora abans de l’inici.

De bon matí dimarts 8, Diada de la Mare de Déu del Camí, el Ball de Diables Els Cagarrieres i els Grallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga s’encarregaran de llevar a tothom del llit amb Matinades pels carrers del barri antic. L’0fici a l’Ermita se celebrarà a les a les 11.30 i l’ofrena tindrà lloc a dins del Santuari. Tot i que enguany no hi ha Seguici sí que hi haurà plantada dels elements festius al pati de l’Ermita.

A la nit, a les 21.00, a les 22.15 i a les 23.30 està prevista la projecció del migmetratge “Vileros i Mariners. Confinats”, organitzat per la Nit d’Artistes de Cambrils. L’aforament màxim són les 250 persones per sessió i l’entrada és gratuïta però s’hi accedirà amb invitació, que s’haurà de recollir al Patronat de Turisme o a la Torre del Llimó.

Dimecres 9 a les 18.30 l’espectacle familiar Pete&Pat, de Bigotis Teatre, recorrerà els carrers del barri antic. I a les 19.30, l’auditori del parc del Pinaret acollirà un Concert de Sardanes amb l’actuació de les cobles La Principal de Tarragona i la Cobla Reus Jove. Aquest acte substitueix l’Aplec de Sardanes, que enguany s’ha hagut de suspendre per la pandèmia.

La música tornarà a sonar al parc del Pinaret dijous 10 a partir de les 23.15 amb Roba Estesa. El tradicional Concert de la Diada s’adapta al format que imposa la pandèmia i l’aforament serà inferior al d’altres edicions. Com en d’altres convocatòries, els assistents hauran de portar reserva per accedir a la localitat.

L’espectacle pirotècnic Foc Al Cel, per part de Pirotècnia Tomàs, posarà punt i final als actes de la festa major dissabte 12 a partir de les 23.00. El castell es podrà veure simultàniament des de diferents llocs de Cambrils.

CONCERTS GRATUÏTS AMB RESERVA

L’accés a tots els recitals de Festa Major serà limitat i amb invitació prèvia.

Pels concerts de Judit Nedderman i Ferran Palau (diumenge 6) cal fer la reserva al portal web Entradium.

Per assistir a la projecció del migmetratge de Vileros i Mariners. Confinats (dimarts 8) cal anar a buscar la invitació a la Torre del Llimó o al Patronat de Turisme.

Finalment, pel que fa als recitals al Parc del Pinaret de Miquel del Roig (dilluns 7) i el concert de Roba Estesa (dijous 10), l’Ajuntament habilitarà un correu electrònic per fer la reserva. L’adreça es publicarà properament a les xarxes socials.