És fruit del servei de primera acollida que impulsa l'Ajuntament amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Fons Social Europeu

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza Mercè, ha lliurat aquest matí el primer certificat d’acollida a una  veïna nouvinguda procedent de Rússia. Aquesta persona ha fet ús recentment del servei de primera acollida impulsat per l’Ajuntament amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Fons Social Europeu.

El servei de primera acollida respon a les directrius de la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya aprovada pel Parlament el 2010. La normativa articula circuits d’acollida en l’àmbit local i comarcal per tal de facilitar la formació de les persones nouvingudes en àmbits essencials per a  la seva integració com són l’aprenentatge de la llengua (90 hores), el model de societat (15 hores) i coneixements laborals (15 hores). Els usuaris obtenen finalment un certificat oficial que és d’utilitat en processos d’estrangeria i també a l’hora de buscar feina.

El servei de primera acollida inclou el conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitats inicials de formació i d’informació dels usuaris. La Generalitat i els municipis han de garantir la prestació del servei, ja sigui de forma directa o delegada. Poden acollir-se a aquest servei les persones estrangeres immigrades, les que sol·licitin asil o protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades per sobre de l’edat escolar obligatòria i degudament empadronades. Els ajuntaments també poden ampliar aquest servei a qualsevol altra persona que s’empadroni al municipi.

Aquest 2016, han obtingut el certificat d’assistència i aprofitament un total de 52 persones, 23 han realitzat el Curs de Coneixement de l’entorn, la societat catalana i el seu marc jurídic , i 29 el d’habilitats laborals. Les nacionalitats d’aquestes persones són diverses: Colombià, Senegal, Espanya, Veneçuela, Pakistan, Marroc, Índia, Rússia, Bolívia i Equador.

Cambrils ha apostat per oferir el Servei de Primera Acollida a totes les persones que s’empadronen al municipi. Aquest servei es realitza a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) mitjançant la figura de les tècniques d’acollida, i consisteix en una entrevista i derivació als serveis necessaris, així com en el lliurament d’una bossa amb material útil per a les persones nouvingudes  i una carta de benvinguda per part de l’alcaldessa. Amb dades d’1 de gener a 30 de novembre, n’han fet ús un total de 995 persones, de les quals 474 són estrangeres i 516 són de nacionalitat espanyola.

El lliurament d’aquest primer certificat es realitza un dia després del 18 de desembre, el Dia Internacional del Migrant. El 4 de desembre de l’any 2000, l’Assemblea General de Nacions Unides va resoldre declarar el 18 de desembre Dia Internacional del Migrant (R55/93), tenint en compte el creixement del nombre de migrants a nivell mundial i considerant la Declaració Universal de Drets Humans, que estableix “que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets, i que tota persona té els drets i llibertats que s’hi proclamen, sense distinció de cap tipus, en particular de raça, color o origen nacional”.