Els dispositius permeten obtenir informació en temps real de l’estat del mar i altres paràmetres ambientals

  • Categoritzat com: Platges
  • Serveis associats: Platges de Cambrils

L’àrea de Platges de l’Ajuntament de Cambrils, amb el suport del Departament de Noves Tecnologies, ha instal·lat dues boies monotoritzades com a prova pilot per augmentar la seguretat a les platges.

Els dispositius que contenen aquestes boies, ubicades a les platges Prat d’En Forès-Regueral i Vilafortuny, permeten mesurar les alçades de les onades, així com la direcció del vent en tot moment. Totes aquestes dades queden enregistrades en un aplicatiu facilitat per l'empresa cambrilenca Ona Safe, al qual en tenen accés els socorristes i l’Ajuntament de Cambrils. 

La regidora de Turisme i Platges, Camí Mendoza, ha explicat que s'ha implantat aquest sistema com a prova pilot per comprovar si aquesta eina pot ser un bon recurs com a suport al servei de vigilància de les platges, així com obtenir més dades i poder realitzar valoracions sobre les dinàmiques del mar. Les boies  estaran instal·lades fins que es retiri la resta de l'abalisament de mar. Si els resultats són positius, es valorarà implantar aquests sistemes a més platges de Cambrils.

Les boies intel·ligents són un dels resultats del projecte Douglas, que ha portat a terme l’empresa cambrilenca Ona Safe conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La tecnologia Douglas consisteix en dispositius únics de seguretat, control i monitoratge, avisos i recepció de dades de l’estat del mar i meteorològics, fabricats amb components existents al mercat per reduir costos.

Aquests dispositius estancs es poden instal·lar dins de qualsevol boia flotant, funcionen amb piles recarregables i tenen una autonomia de 3 a 13 mesos en funció dels períodes de mesura. El sistema és extraïble, es comunica sense fils i permet visualitzar les dades via web o app mòbil.