L’equip de govern vol compensar el desequilibri en un nomenclàtor en el que el 91,9% de noms de carrers, places, parcs i equipaments són masculins. Els objectius de la iniciativa són el reconeixement de les aportacions socials de les dones i que siguin un referent per futures generacions.
- Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes Igualtat
- Serveis associats: Cultura Igualtat
L’equip de govern de l’Ajuntament de Cambrils ha aprovat la incorporació progressiva de noms de dones en diferents espais públics de Cambrils per trencar amb la cronicitat del seu menysteniment i la seva invisibilització social.
La regidora d’Igualtat, Ingrid Duch, ha explicat que l’absència de la representació de les dones en l’espai públic és fet estructural, fruit d’un sistema patriarcal, que s’ha de revertir per tal de construir una societat basada en la igualtat de gènere, tal i com estableixen els mandats socials i legals. “La població mundial està integrada per dones i homes de forma paritària, i aquesta paritat, ha d’estar present en tots els àmbits de la vida quotidiana i per tant, també en l’espai comunitari que transitem diàriament com a ciutadania”, ha afirmat la regidora.
Aquesta iniciativa municipal té per objectiu reconèixer les aportacions històriques de les dones, com agents actius i aportadores de coneixement en tots els àmbits socials, i afavorir que les futures generacions puguin emmirallar-se en elles per desenvolupar-se, personal i laboralment, sense cap mena de limitació social de gènere.
A Cambrils tan sols el 6,32% dels espais públics tenen nom de dona, envers el 91,9% que referencia als homes. Davant d’aquesta iniquitat, l’Ajuntament de Cambrils s’ha compromès a incorporar, progressivament, noms de dones en la totalitat dels espai públic de la ciutat a través del carrerer, parcs i/o equipaments municipals, fins assolir una representació paritària.
Aquesta acció s’emmarca en la implementació de les accions del Pla municipal per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes 2018-2022.
El Departament municipal de Cultura serà l’encarregat de realitzar la recerca arxivística i històrica per documentar i proposar els diferents noms de dones que s’incorporaran, properament, en l’espai públic, amb el suport del Departament de Polítiques d’Igualtat i el Consell Municipal de les Dones. En els últims anys, el Departament de Cultura ja treballava en aquesta línia a l’hora de posar noms a carrers nous. Un dels últims va ser un carrer de Vilafortuny que va rebre el nom de la pintora reusenca Magda Folch Solé.