Els dos municipis van formar part de la mateixa unitat territorial des de l'època medieval fins el 1622. El primer fruit de l'acord és l'estudi d'un document únic i inèdit: una llibreta que recull les comunicacions de la torre de telegrafia òptica de Montbrió durant el 1875.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

L’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i l’alcalde de Montbrió, Vicenç Ferré, han signat avui un conveni per al coneixement i divulgació del patrimoni cultural que comparteixen, tant pel seu veïnatge com pel fet que les dues poblacions van compartir quatre segles d’història, ja que fins al 1622 van formar part del mateix municipi.

L’acord posa de manifest que, a més de compartir els lligams que ha deixat aquesta història comuna, els dos municipis també comparteixen la voluntat de treballar conjuntament per estudiar-la i per donar-la a conèixer. L’objectiu és treballar per valoritzar els elements de patrimoni cultural i sumar esforços per entendre millor la història.

El document signat és un conveni marc que servirà de paraigua per a les accions concretes de recerca i divulgació sobre el patrimoni històric que es desenvoluparan a partir d’ara.

La llibreta de telegrafia òptica

La llibreta de telegrafia òptica de 1875 que l’Ajuntament de Montbrió ha tret a la llum és la primera mostra d’aquesta col·laboració i el seu anàlisi i interpretació donarà lloc a nova informació sobre la realitat dels sistemes de comunicació que es desplegaven al llarg del territori.

Els darrers anys, el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils han treballat per conèixer i divulgar aquest tema que encara és força desconegut, amb la col·laboració dels màxims especialistes, els enginyers membres de la Associació Catalana d'Enginyers Tècnics de Telecomunicació i de l’Asociación de Amigos del Telégrafo de España.

Ara, Montbrió se suma a aquesta feina de valorització amb un document únic i inèdit del seu fons municipal, que es dóna a conèixer per primera vegada. Gràcies a la col·laboració entre Cambrils i Montbrió, els enginyers estan estudiant en aquest document i n’estan obtenint noves conclusions per al coneixement de la telegrafia òptica i de la presència que va tenir a Montbrió, a Cambrils i a les comarques del nostre entorn.

Aquestes conclusions s’explicaran per primera vegada el proper dijous 20 de novembre, en la conferència que pronunciarà Jesús Sánchez Miñana, enginyer de telecomunicacions. La conferència l’organitzen el Museu d’Història i l’Arxiu Municipal dins dels actes de la Setmana de la Ciència i de l’Antena del Coneixement. Serà a les 8 del vespre al Centre Cultural.

Commemoració dels 400 anys de la Concòrdia

En el marc d’aquest conveni també s’està començant a pensar en la commemoració del 400 aniversari de la signatura d’un dels documents més trascendents de la història d’ambdós municipis, la Concòrdia de 1622 que va significar la separació d’ambdós municipis. Aquesta concòrdia va ser aprovada pels cambrilencs el dia 1 de novembre de 1622 i pels montbrionencs el 3 de novembre, i la van signar representants d’ambdós municipis el dia 4 de novembre d’aquell mateix any.