El municipi reivindica l’actitud tolerant i respectuosa amb la diversitat com a únic camí per assolir la felicitat individual i col·lectiva. L’acte Cambrils per la Pau ha comptat amb la participació de víctimes i familiars dels atemptats i representants institucionals, sanitaris i cossos de seguretat.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia

Cambrils ha commemorat avui el cinquè aniversari dels atemptats jihadistes amb un acte institucional a favor de la concòrdia i el respecte entre les persones. L’acte “Cambrils per la Pau”, que ha comptat amb la participació de víctimes i una nodrida representació institucional, ha segellat el compromís del municipi en contra del fanatisme amb “l’esperança d’un món millor”.

L’esdeveniment, carregat de simbolisme, ha reivindicat el record dels atemptats que van tenir lloc a Barcelona i Cambrils l’agost del 2017 com a punt de partida per plantar cara de forma individual i col·lectiva a totes les manifestacions de la violència. L’alcalde, Oliver Klein, ha reivindicat Cambrils “com un municipi amant de la pau i la concòrdia i contrari a qualsevol tipus de violència”. Transcorreguts cinc anys d’aquell acte de “violència irracional [...], el record d’aquelles hores segueix molt viu a la nostra memòria individual i col·lectiva. Un record trist però serè. Sense rancúnia però sense oblit”.

En el transcurs de l’acte els violoncel·listes Olga Prats i Jesús Valls han interpretat “El Cant dels Ocells” mentre les víctimes, familiars i representants institucionals feien ofrenes florals al Memorial per la Pau. Entre els representants institucionals hi havia membres de la corporació municipal, del Govern de l’Estat i de la Generalitat, diputats al Congrés de Diputats, al Senat i al Parlament de Catalunya, a la Diputació de Tarragona, i una nodrida representació de la societat civil, associacions econòmiques i empresarials així com  representants de les diferents comunitats religioses, passant per membres dels col·lectius sanitari i policial, que la nit del 17A van fer la seva feina de forma exemplar.

L’alcalde ha manifestat el desig “que mai més es tornin a repetir uns fets semblants ni al nostre país ni a cap altre lloc del món”, i ha subratllat “la professionalitat i el valor que, en moments tan durs i complicats van demostrar els cossos policials, efectius d’emergències i sanitaris, “i tots els comerciants i treballadors dels establiments de la zona que van refugiar als seus locals a tothom que fugia del pànic”.

Klein s’ha mostrat partidari de “mirar al futur amb optimisme i confiança” i ha afirmat que el record dels atemptats és “el bagatge amb el que hem de continuar viatjant, però no ens pot fer perdre l’esperança d’un món millor”. En aquest sentit, l’alcalde ha afegit: “respectar als demés, tolerar les diferències, creure en la diversitat, no són només elements fonamentals per la pau, sinó també les eines que ens ajuden a assolir la felicitat individual i col·lectiva”.

La interpretació de l’Himne d’Europa, una adaptació de l’Oda a l’Alegria de Ludwig von Beethoven i l’enlairament de globus blancs a càrrec de tres nens i nenes,  l’Aína,  el Genís i la Núria,  ha posat punt final a l’acte.

TEXT ÍNTEGRE DEL MANIFEST AMB MANIFEST AMB MOTIU DEL 5è ANIVERSARI DELS ATEMPTATS DE CAMBRILS

El 18 d’agost de 2017 els cambrilencs i cambrilenques vam ser colpejats, durament, per la violència irracional. El que era una matinada tranquil·la i calorosa de l’estiu mediterrani al nostre Passeig Marítim es va transformar, de cop i volta, en l’escenari de la irracionalitat més gran a la que el fanatisme d’unes persones pot conduir.

Confusió, ràbia, indignació van ser els primers sentiments que van aflorar. La condemna i el rebuig unànime va ser la resposta de l’endemà quan milers de persones de totes les procedències vam fer sentir la nostra veu a favor de la pau i en contra de la violència.

Passats cinc anys, el record d’aquelles hores continua molt viu a la nostra memòria individual i col·lectiva. Un record trist, però serè. Sense rancúnia, però sense oblit. Cada cop que veiem les imatges als diferents mitjans de comunicació tornem a sentir una gran angoixa que encara ens talla l’al·lè.

Aquella matinada totes i tots els que estem a favor de la pau vam sortir perdent. La por, la desconfiança, el ressentiment són algunes de les seqüeles que poden haver-nos quedat. Però els qui, realment, ho van perdre tot són les víctimes, les seves famílies i amics. Ja res tornarà a ser igual. Per això, any rere any, els cambrilencs i les cambrilenques ens sentim molt a prop d’elles compartint la seva tristor i enyorança.

I a la vegada mirem al futur amb el desig que mai més tornin a repetir-se uns fets semblants ni al nostre país ni a cap altre lloc del món. El millor ensenyament és la gran manifestació de solidaritat amb les víctimes, les seves famílies i els seus amics.

Una altra lliçó que mai podrem oblidar és la professionalitat i valor que, en moments tan durs i complicats, van demostrar la nostra Policia Local, Mossos, cossos policials de l’Estat, Bombers, SEM, l’equip sanitari de l’hospital lleuger, els serveis municipals de neteja i tots els comerciants i treballadors dels establiments de la zona que van refugiar als seus locals a tothom que fugia del pànic.

Ara és el moment de mirar al futur amb optimisme i confiança. Les circumstàncies que la història ens depara, per dures que siguin, són el bagatge amb el que hem de continuar viatjant però no ens pot fet perdre l’esperança d’un món millor.

Respectar als demés, tolerar les diferències, creure amb la diversitat, no són només elements fonamentals per la pau, sinó també les eines que ens ajuden a assolir la felicitat individual i col·lectiva.