‘Any Gimbernat. Cambrils 1816-2016’ és el títol d’una programació transversal que donarà a conèixer i posar en valor la figura d’aquest fill il·lustre de Cambrils

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes
  • Serveis associats: Arxiu

El 16 de novembre del 2016 es compliran els 200 anys de la mort del Dr. Antoni de Gimbernat i Arbós. Al llarg de tots aquests anys, la Figura del Doctor Gimbernat ha rebut diversos reconeixements per part del seu poble natal al llarg de la història. Així, trobem un carrer del municipi amb el seu nom. A més, el 1916, en aquest mateix carrer on es creu que va néixer la Facultat de Medicina de Barcelona, hi van col·locar una làpida commemorativa i el 1968 l’Ajuntament va encarregar a l’escultor Lluís M. Saumells un monument que està ubicat al l’Av. Vidal i Barraquer, al barri de l’Eixample). També porten el seu nom primer el CAP i ara l’Hospital lleuger de Cambrils,  i a la Sala de Plens de l’Ajuntament hi ha un bust del personatge.

El tret de sortida de l’Any Gimbernat s’ha donat aquest matí a l’Ajuntament de Cambrils amb la presentació de les activitats que es realitzaran durant tot l’any. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha assegurat que ‘no podíem deixar de retre-li un homenatge a aquest fill il·lustre de la ciutat. Amb aquesta programació iniciem un any de difusió del personatge per tal de donar a conèixer la seva importància’. Per la seva banda, el regidor de cultura, Lluís Abella, considera que ‘no està prou reconegut i cal posar en valor aquest personatge que ha fet grans avenços a nivell internacional’.

Tot i aquests reconeixements a llarg de la història, ara s’ha considerat, coincidint amb el bicentenari de la seva mort, necessari recuperar i posar en valor la figura del Dr. Gimbernat i difondre tant entre professionals com als ciutadans de Cambrils  la  importància que va tenir la seva tasca en el camp de la medicina i la cirurgia.

El Dr. Pere Mestres Ventura ha estat un dels motors d’aquest ‘Any Gimbenat. Cambrils 1816-2016’ proposant a l’Ajuntament la realització d’una jornada. Justament aquesta jornada va ser el  punt d’arrancada de l’organització de diversos actes que es perllongaran al llarg de tot el 2016.  El propi Dr. Mestres ha valorat molt positivament la iniciativa de l’Ajuntament de donar a conèixer la figura del seu fill il·lustre.

 

El programa d’activitats

Cal destacar que, a banda de la programació de nous actes, s’han volgut establir sinergies entre tots els actors implicats i redirigir programes que ja es desenvolupen durant l’any cultural donant-los l’enfoc de l’Any Gimbernat.  Ha estat un treball tranversal i en equip que busca arribar a tots els públics, des de diferents formats i vessants.

El nucli de tot l’Any Gimbernat. Cambrils 1816-2016 serà la web que s’ha creat especialment per a la commemoració on hi ha un recull d’informació sobre el Dr. Gimbernat, Bibliografia, calendari d’activitats www.cambrils.cat\AnyGimbernat

Des de la Biblioteca Municipal es crearà la Guia de lectura sobre la figura del Dr. Gimbernat i el seu temps, que també es podrà consultar a la web.

També està previst digitalitzar el llibre publicat per l’Ajuntament de Cambrils i que va ser guanyador del 1r. Premi d’Assaig Vila de Cambrils: “Els Gimbernat i el Cambrils del S.XVIII” de Laureà Pagarolas. L'historiador realitza en aquesta monografia un estudi del govern local a partir de la documentació de la Reial Audència, i segueix amb els aspectes socioeconòmics de Cambrils, a partir del buidat dels llibres parroquials, el fons de Miquelets i manuals notarials. El llibre es clou amb un estudi biogràfic d'Antoni de Gimbernat, així com de la genealogia d'aquesta important família d'origen cambrilenc.

Pel que fa a les exposicions, se n’ha programat una organitzada pel Centre d’Estudis Cambrilenc  en relació la figura del Dr. Gimbernat i el seu temps.  Aquesta tindrà lloc al Molí de les Tres Eres.

Des de l’Antena del Coneixement de la URV es programaran xerrades trimestrals sobre la figura del Dr. Gimbernat i el seu temps. Ja se’n va fer una prèvia a càrrec del Dr. Mestres el passat mes de desembre.  La propera està prevista pel dia18 de març, a les 20 hores, i portarà per títol  ‘Antoni de Gimbernat: el seu entorn familiar i social’ a càrrec de Laureà Pagarolas Sabaté, director de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i autor del Llibre abans indicat.

També s’incorporarà la figura del Dr. Gimbernat a les Rutes Turístiques i Cultuals al Barri Antic ja que actualment estan en procés de renovació per part del Patronat Municipal de Turisme. Aquesta incorporació ens permetrà donar a conèixer també al Dr. Gimbertant als que ens visiten.

En el camp educatiu es preveu la creació de cara al curs vinent d’un Itinerari educatiu/didàctic centrat amb Gimbernat i el seu temps per incorporar  al programa “Descobreix Cambrils”, ja que es vol incidir en el públic més jove i potser més desconeixedor de la figura del doctor. En aquest àmbit, també es preveu de cara el curs vinent la realització de xerrades als Instituts Cambrilencs a càrrec del Dr. Pere Mestres.

A la tardor, l’Arxiu Municipal i el Museu d’Història tenen programat el seu Cicle de Memòria Històrica, en què cada any es recupera un fragment de la història de Cambrils, al voltant del la figura del Dr. Gimbernat i la societat del s. XVIII

 

La Comissió Organitzadora

S’ha constituït una Comissió Organitzadora formada per:

  • Sra. Camí Mendoza i Mercè, alcaldessa de Cambrils
  • Sr. Josep Lluís Abella Hortoneda, regidor de Cultura i Festes
  • Sra. Montserrat  Masdeu Teixell, regidora d’Ensenyament i Polítiques Actives d’Ocupació
  • Sra. Mercè Dalmau Mallafré, regidora de Turisme
  • Sr. Pere Mestres Ventura,  Doctor
  • Sra. Lidia Rios Vallès, Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat
  • Sr. Ramon Ortiga i Vidal, CEC
  • Sr. Manel Tarès Lagunas, historiador especialista en el s. XVIII
  • Sr. Joan Roig Palau, Tècnic d’Ensenyament
  • Sra. Gemma Massagué Casas, Tècnica de Cultura
  • Sr. Gerard Martí Estrada, Director Museu d’Història de Cambrils
  • Sra. Montserrat Flores, Arxiu Municipal de Cambrils
  • Rosa Maria Fusté Aymeric, Bibliotecària,
  • Sra. Amèlia Rico Urios, Gerent del Patronat de Turisme de Cambrils
  •  

    Tots ells han estat treballant ja en els actes i activitats  que formaran part del programa global.

     

    La figura del Dr. Gimbernat

    El Dr. Antoni de Gimbernat i Arbós era fill d'una família de pagesos benestants amb força presència de notaris. Va estudiar a Cervera i a Cadis, on va aprendre la cirurgia de la mà del Doctor Pere Virgili. Des­prés d'uns anys de dirigir el Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona, va ser designat per a fer un viatge d'estudis a París i Lon­dres, on es va fer pública la seva gran vàlua. Retornat a Espanya i establert a Ma­drid, va fundar el Reial Col·legi de Sant Carles i va organitzar un Museu Anatòmic-patològic annex al mateix Col·legi. Una de les seves tasques més im­portants en l'àmbit organit­zatiu va ser la d'unir les facultats de Medicina i de Cirur­gia malgrat la forta oposició dels metges. Va descobrir el lligament del canal crural, que rep el seu nom. I també va inventar una sèrie d'estris des­tinats a les operacions qui­rúrgiques i oculars, i va escriure diverses obres sobre cirurgia en caste­llà i en an­glès. Va ser cirurgià de cambra de tres reis d'Espanya.

    Per tal d’impulsar la gestió d’aquest ‘Any Gimbernat. Cambrils 1816-2016’, s’ha volgut implicar a diferents agents, per una banda l’administració, el món de la medicina, la cultura, i el turisme ja que a banda del reconeixement que es pugui fer a la figura del Dr. Gimbernat es pretén que sigui un nou pol d’atracció cultural cap a Cambrils.