L’alcalde ha afirmat que el govern ha prioritzat l’educació, la sostenibilitat i la proximitat per posar les persones al centre de l’acció política. Alfredo Clúa ha anunciat l’inici d’una ruta d’actuació estratègica, seguint el Pla d’Acció Municipal, que es presentarà en paral·lel als pressupostos.

  • Categoritzat com: Alcaldia

L'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, acompanyat per la primera tinent d’alcalde, Camí Mendoza; el segon tinent d’alcalde Enric Daza, i el tercer tinent d’alcalde, Jordi Barberà, ha fet balanç dels primers 100 dies de govern en tres etapes: endreçar, gestionar i actuar estratègicament.

L’alcalde ha explicat en roda de premsa que endreçar va ser la primera tasca del nou equip de govern format per PSC, ERC, Junts i Podem. “Ens vam trobar un Ajuntament que s’aguantava per inèrcia, perquè l’anterior alcalde portava dos mesos torpedinant l’acord de govern, va abandonar la direcció i la gestió de l’Ajuntament, i va provocar 45 dies de paralització de l’activitat municipal, que encara patim a dia d’avui”, ha assegurat Alfredo Clúa.

En una segona etapa, l’alcalde ha explicat que el govern s’ha dedicat a gestionar, prioritzant tres àmbits d’actuació -l’educació, la sostenibilitat i la proximitat amb la ciutadania- amb l’objectiu principal de posar les persones al centre de l’acció política. “Són les persones les que fan Cambrils i volem un Cambrils de la seva gent, un lloc on viure-hi cada dia millor en tots els sentits”, ha afirmat.

Educació i civisme

En l’apartat de gestió, Alfredo Clúa ha repassat l’acció de govern d’aquests primers tres mesos. Pel que fa al primer eix, educació i civisme, l’alcalde ha destacat el reforça de l’escola de música, d’adults, l’aula d’idiomes i la formació municipal; la recuperació amb la Generalitat del Pla Educatiu d’Entorn, que estava literalment en un calaix; l’eliminació dels seients reservats per autoritats en actes culturals com a mecanisme de democratització de drets; l’abaratiment dels espectacles que programa l’Ajuntament; la posada en marxa de l’ordenança del civisme amb les primeres sancions, i l’ampliació i reforç de la xarxa de Punts Lila als esdeveniments festius.

Sostenibilitat

Pel que fa a la sostenibilitat, Alfredo Clúa ha explicat que s’ha fet un plànol d’ubicacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les teulades públiques, que començarà per l’Ajuntament i el pavelló; s’han portat a terme accions decidides amb les alertes de sequera com el tancament de dutxes, la posada en marxa de refugis climàtics o la reducció del reg a places i jardins públics, i s’ha actualitzat el projecte i els preus del projecte del mercat, que és més sostenible i ja està aprovat per entrar en fase de licitació.

D’altra banda, aquestes setmanes s’està reparant el paviment dels carrers més deteriorats; a l’estiu es va contractar un servei extra de reforç de neteja i recollida d’escombraries, davant la manca de previsió a l’estiu; i durant el mes de novembre s’inauguraran les obres de connexió de l’antiga estació. L’alcalde també ha anunciat que el govern ja té el projecte bàsic per construir el Local d’Entitats tan esperat per les associacions, pel qual s’ha aconseguit una subvenció de la Diputació. 

En relació als impostos, Alfredo Clúa ha explicat que per engegar nous projectes el 2024 el govern ha hagut de demanar un sacrifici a la ciutadania amb la pujada del 9,5% de l’IBI i el 3% de vehicles, que és un augment menor que el dels municipis veïns i que continua situant Cambrils entre les tres ciutats amb la fiscalitat més baixa.

Proximitat

En el marc de la proximitat, que ha estat el tercer gran eix d’aquests primers 100 dies, l’alcalde ha repassat diversos canvis que s’han impulsat en la manera de relacionar-se amb la ciutadania. En primer lloc, les entitats, associacions de veïns i comunitats de propietaris que volen una reunió amb l’alcalde es troben amb ell al mateix barri per identificar els problemes in situ. En la mateixa línia, s’ha apostat per estrènyer el contacte amb els cambrilencs i cambrilenques amb les atencions presencials dels regidors i regidores al propi barri.

Alhora, el govern està potenciant els Consells municipals com a eina de participació i té previst crear-ne de nous per apropar l’Ajuntament als cambrilencs i cambrilenques. També amb aquest objectiu, la cita prèvia deixa de ser la via de comunicació regular entre el ciutadà i l’Ajuntament i només es manté en uns pocs tràmits, promovent la relació personal i sense filtres amb l’administració.

Pensar estratègicament 

La tercera etapa, que comença ara, és iniciar l’actuació estratègica, recollida en el Pla d’Acció Municipal, que ja està en fase final d’elaboració i serà presentat en paral·lel als pressupostos. “És un projecte que significa tenir com a fita el Cambrils de 2040, amb una mirada llarga, sense incidir únicament en el curt termini, perquè no podem convertir l’Ajuntament tan sols en una estructura de serveis, sinó que cal prioritzar els projectes o mesures que canviaran a llarg termini a Cambrils”, ha explicat Clúa.  

“Hem de ser capaços de pensar en clau de futur, en el Cambrils que projectem per d’aquí 20 anys, i per fer-ho hem de planificar, predir, preveure noves oportunitats i estudiar moltes alternatives, sempre amb la base del diàleg ciutadà”, hi ha afegit. “Els equips municipals són els responsables de la gestió dels serveis, als regidors en canvi se’ns avaluarà per la capacitat estratègica, aquella que faci avançar, la ciutat, l’economia i la seva gent”, ha conclòs l’alcalde.

Unitat d’acció

Per la seva banda, els portaveus dels grups municipals que formen l’equip de govern han valorat molt positivament els primers 100 dies i han incidit especialment en el treball en equip. La primera tinent d’alcalde, Camí Mendoza, ha destacat que el govern ha treballat unit pensant en el benestar de la ciutadania, amb la millora de la vessant social i econòmica, a més de les grans obres.

El segon tinent d’alcalde, Enric Daza, ha explicat que la bona sintonia del govern, que s’ha anat reforçant dia a dia, i les reunions amb els departaments, han facilitat que durant aquests primers tres mesos s’hagin pogut tractar una infinitat de temes. Per acabar, el tercer tinent d’alcalde, Jordi Barberà, ha afirmat que el lideratge de l’alcalde ha fet possible una bona entesa pel bé de Cambrils per poder tirar endavant projectes no només urbanístics sinó també socials, culturals, educatius, esportius o de participació.