El president de la Diputació, Josep Poblet, i l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, han inaugurat avui les dependències. Les obres s’han finançat en un 95% pel PAM de la Diputació de Tarragona.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Seguretat ciutadana Policia Local
  • Serveis associats: Policia

Cambrils ha estrenat avui l’ampliació i remodelació de la Comissaria de la Policia Local. Després de cinc mesos i mig d’obres, aquest matí s’han obert al públic les noves dependències amb el doble d’espai i una distribució que permetrà millorar l’atenció als ciutadans.

L’acte inaugural ha consistit en la tallada de la cinta, un recorregut per les instal·lacions i els parlaments del president de la Diputació, Josep Poblet; l’alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, i el regidor de Governació, Dani Milán. A l’acte també hi han assistit nombroses autoritats i comandaments del Camp de Tarragona dels diferents cossos i forces de seguretat. 

El president de la Diputació ha destacat la repercussió en la qualitat de l’atenció als ciutadans que suposa l’ampliació de la comissaria i ha desitjat un bon servei a la Policia Local. L’alcaldessa ha agraït l’aportació de la Diputació i ha explicat que l’actuació era prioritària i necessària tant pels treballadors de la Policia Local com pels ciutadans.  I per la seva banda, el regidor de Governació, Dani Milan, ha afirmat que, en un context econòmic complicat, les obres realitzades amb la mínima inversió possible, han permès assolir els grans reptes de millorar les condicions laborals i els serveis d’atenció ciutadana i consolidar l’especialització organitzativa.

Les obres van començar a principis d’abril i han costat 188.000 euros (IVA inclòs). El fons del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona ha finançat el 95% de l’import.

L’ampliació i remodelació

Després d’estudiar diferents opcions, es va apostar per ampliar les dependències ja existents, ja que els antics projectes de construir una nova comissaria eren inassumibles econòmicament sense hipotecar el futur de Cambrils, no hi ha cap edifici construït que compleixi les necessitats policials sense una excessiva inversió econòmica, i la dispersió de dependències presentava dificultats per treballar de forma eficient i supervisada.

Així doncs, s’ha remodelat el semi-soterrani de 186 m2 de la vella comissaria i s’ha ampliat amb 198 m2 nous de la planta baixa del mateix Ajuntament, ara ocupats per una part del vestíbul, la zona de cafeteria i part de la sala d’exposicions. D’aquesta manera, es dobla l’espai de comissaria i es reordena el trànsit intern en tres circuits diferenciats i estancs: el del ciutadà, el del treballador i el del detingut.

Un dels objectius és ampliar, millorar i modernitzar la comissaria per poder atendre una població de 48.500 habitants censats durant els propers anys i amb capacitat per un increment temporal o definitiu de treballadors d’un 20%.

Tres circuits diferenciats

En la nova distribució ha tingut una especial importància el disseny de les entrades i recorreguts, separant clarament l’accés dels ciutadans, la dels agents en l’inici del servei, i l’entrada i sortida dels detinguts. Els ciutadans accediran per la porta principal de l’edifici, de tal manera que tindran l’Oficina d’Atenció al Ciutadà a l’esquerra i la Policia Local a la dreta. Els agents entraran per l’actual accés a la policia i els vehicles i detinguts per l’entrada a l’aparcament soterrani.

A la planta baixa (ampliació) es concentra la zona d’atenció al públic i destinada al ciutadà, amb una sala d’espera, la recepció i dos boxes d’atenció al públic, de les unitats d’Atenció Ciutadana (UPAC) i Atenció a la Víctima (XAV). Aquests dos despatxos serveixen per atendre els ciutadans, les víctimes de violència de gènere, fer mediacions, recollir denuncies i també entrada d’atestats, entres altres.

A la mateixa planta baixa també hi ha una zona de gestió administrativa, que consta del despatx del cap de la policia, la sala de reunions (que es convertirà en el centre de coordinació en cas d’activació d’un pla de protecció civil), dos despatxos de treball interns (corresponents a l’àrea de suport a al gestió interna i l’àrea d’atestats i documentació) i la sala de comunicació (des d’on es farà la gestió de trucades i patrulles, entre altres tasques de coordinació operativa). La planta es completa amb una zona de distribució central on se situa l’escala que comunica amb el semi-soterrani.

El semi-soterrani és d’ús intern pels treballadors. Això significa que desapareix l’antiga recepció (que s’ha traslladat a la planta baixa) i es dedica a diversos espais de treball pels agents i els administratius. Hi ha els vestidors, la zona d’armer, la sala de brífing i debrífing (que es pot dividir en dues sales amb una paret corredissa per casos especials), dos despatxos d’àrea (per una banda el de comunicació, relacions i medi ambient i per l’altra el de planificació i mobilitat), una espai intern de treball pels agents d’atenció a la víctima, una despatx obert per dos agents més, un espai polivalent per unitats específiques, i el  menjador i zona de descans dels treballadors.

El tercer circuit és el soterrani, on hi ha l’aparcament pels vehicles policials i les garjoles per custodiar temporalment els detinguts.

Les obres no han afectat els servei perquè s’han dividit en dues fases. En la primera fase l'atenció al ciutadà es va traslladar a l'OAC i a l'agost, mentre les obres continuaven al semi-soterrani, ja va obrir al públic la nova recepció a la planta baixa.

Una comissaria obsoleta

Les antigues dependències, que estaven dissenyades per a una quarantena d’agents, s’havien quedat petites i presentaven grans mancances funcionals. Tot i que durant tots aquests anys s’han fet reformes per redistribuir i millorar l’espai, les dependències havien quedat totalment obsoletes i, a més, no eren accessibles per a discapacitats.

La Policia local es trobava ubicada al semi-soterrani de l’Ajuntament des de la inauguració de l’edifici, l’any 1995. Des de llavors, Cambrils ha passat dels 17 als 34 mil habitants censats amb una forta pujada els mesos d’estiu; a més, en pocs anys s’han assumit i ampliat competències de mobilitat, vialitat, governació i inspecció municipal; també ha augmentat el grau d’especialització i s’han multiplicat els serveis a la ciutadania.  

De la mateixa manera, en aquests quasi 20 anys la plantilla de la Policia Local s’ha doblat, passant a ser el cos de seguretat amb més presència al municipi. A dia d’avui hi ha sis unitats de recursos operatius i 9 unitats especials. En total són 80 agents, 8 administratius i tècnics i 6 operaris de l’equip de senyalització i manteniment, als quals durant la temporada turística s’hi ha de sumar entre 9 i 17 persones més.

Per tots aquests motius, ja el 2002, set anys després de la inauguració, les instal·lacions havien quedat desfasades i van començar a sorgir dificultats per atendre de forma adequada als ciutadans i a les víctimes i per atendre situacions d’emergència. Aquesta situació es va agreujar el 2007 amb l’ampliació i trasllat de noves competències, ja que a banda de la falta d’espai i les aglomeracions, l’actual distribució barreja els circuits dels policies i el personal administratiu amb els ciutadans i els detinguts, amb els problemes de privacitat, seguretat i qualitat del servei que això comporta.