El pròxim dimecres 24 d’abril se celebra la Marató de donació de sang de Cambrils, al Pavelló Municipal d’Esports, de 9 a 21 hores. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació de Donants del Baix Camp.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

Cambrils es prepara per una Marató de donació de sang amb l’objectiu de superar l’èxit de participació de l’anterior

L’etiqueta #CambrilsDónaSang difondrà l’esdeveniment a les xarxes socials

El pròxim dimecres 24 d’abril se celebra la Marató de donació de sang de Cambrils, al Pavelló Municipal d’Esports, de 9 a 21 hores. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació de Donants del Baix Camp.

La ciutat acull enguany la 5a Marató de donació de sang. L’objectiu és assolir un nou rècord de donants. En l’anterior Marató es va aconseguir una gran participació amb 418 persones.

Com a novetat d’aquesta edició, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cambrils ha promogut una iniciativa de difusió de la Marató a través de les seves minutes als restaurants i bars. Es tracta d’un menú informatiu sobre els avantatges i condicions de la donació de sang.

La Marató vol convertir la donació de sang en una gran jornada festiva. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s’impliquen organitzant un seguit d’activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d’aquests dies s’està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

A més a més, aquest any a través de l’etiqueta #CambrilsDónaSang, es vol estendre la presència de la Marató a les xarxes socials, i així mobilitzar la societat cambrilenca present a Twitter i Facebook.

La Marató vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

L’any 2012 es van aconseguir més de 8.342 donacions de sang al Baix Camp. D’aquestes, 905 van ser a Cambrils.

Programa d’activitats

9:00h Inici de la marató

10:00h-12:00h Exhibició de puntaires (Escola de Puntaires de Cambrils)

Durant el dia:
· Servei de pastisseria dels alumnes de l'Escola d’Hoteleria (Institut Escola d'Hoteleria i Turisme)
· Espai infantil (Creu Roja Cambrils)

11:00h Acte d'autoritats (amb la presència d'autoritats de la zona)

17:30h-19:00h Actuació de sardanes i balls en línia (Associació Amics de la sardana)

18:00h Xocolatada per a tots els donants, gentilesa de l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp i pastisseries de Cambrils

19:00h Actuació dels Oncle’s Band (La Teca)

Serveis

· 12 hores ininterrompudes
· Ampli desplegament de mitjans
· Espai atractiu i condicionat (espai agradable...)
· Refrigeri atractiu gratuït
· Marcador electrònic (temps i núm. de donants)
· Música ambient

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

· Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
· La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l’anèmia o determinats càncers
· De cada donació se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n’obté concentrats d’hematies, plaquetes i plasma
· Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l’any i els homes 4.
· Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d’esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l’empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país. L’any 2012 el BST va obtenir més de 275.000 donacions de sang.

La col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar amb Josep Maria Planella (telèfon 902 170 257, jmplanella@nadark.com)

Què són les maratons?

El Banc de Sang i Teixits (BST), des del 2002, organitza Maratons de donació de sang per tot Catalunya. Edició rere edició, més de 60 poblacions de tot el territori participen en una jornada festiva en què es pot gaudir d’actuacions, activitats culturals, zona infantil pels més petits i molts reconeixements i sorpreses. L’objectiu és fer viure l’hàbit de la donació de sang com a una festa familiar.

La població respon molt bé a les Maratons, que tenen un horari ampli en funció de les necessitats de cada municipi. Habitualment de les 10 a les 22 hores, sense interrupció. Per a l’organització, sempre s’hi involucra activament el teixit associatiu i les institucions dels municipis.

En les Maratons se solen duplicar i triplicar les donacions recollides en una campanya habitual, i en ocasions arribar a xifres sorprenents. Tot un èxit que demostra l’altruisme de la ciutadania. Una altre aspecte positiu és la gran participació de nous donants i de persones que porten molt temps sense donar sang i es tornen a animar en esdeveniments especials com aquest.

Ja s’han visitat gran part dels pobles i ciutats de la geografia catalana –algunes han acollit la Marató en tots els seus anys de vida -, i cada edició es continuen visitant municipis nous.

Les Maratons estan obertes a tothom i pretenen ser un acte solidari i de conscienciació. Aquest projecte té un clar objectiu a assolir: aconseguir que tothom s’iniciï en aquesta sana costum de donar sang. Fins i tot les persones que no poden donar-ne, poden participar en les maratons col·laborant en l’organització o conscienciant la ciutadania.

Resultats de la Marató de 2012

En les Maratons se solen duplicar i triplicar les donacions recollides en una campanya habitual, i en ocasions arribar a xifres sorprenents. Tot un èxit que demostra l’altruisme de la ciutadania. Una altre aspecte positiu és la gran participació de nous donants i de persones que porten molt temps sense donar sang i es tornen a animar en esdeveniments especials com aquest.

Dia: 11 de maig de 10 a 22 h
Lloc: Pavelló Municipal d’Esports
HABITANTS: 32.422 (1,29%) PREVISIÓ: 375
PARTICIPANTS: 418 DONACIONS: 385 (1,19%)
1a VEGADA: 66 (17,14%) EXCLUSIONS: 33 (7,89%)
Resultats matí / tarda
MATÍ: 156 (37,32%) TARDA: 262 (62,68%)Resultats dones / homes

DONES: 222 (53,11%) HOMES: 196 (46,89%)

Resultats per edats

18-24 anys: 33 (7,895%)
25-34 anys: 87 (20,81%)
35-44 anys: 132 (31,58%)
45-54 anys: 94 (22,49%)
55-64 anys: 68 (16,27%)
64-70 anys: 4 (0,96%)

Més informació

Josep Maria Planella
T. 93 805 00 68
jmplanella@nadark.com

Aurora Masip
T. 93 557 35 00
amasip@bst.cat

Manel Gast
T. 93 557 35 68
mgasto@bst.cat

www.bancsang.net - www.donarsang.gencat.cat - @donarsang