El programa inclou més d’una vintena d’activitats pensades per a tots els públics. Una de les novetats d’aquest any és la primera Trobada de Bèsties de Foc que es celebrarà dissabte 25 de juny a les Escales Reials del Port

  • Categoritzat com: Comunicació Educació
  • Serveis associats: Festes

Tot a punt per donar inici a la Festa Major de Sant Pere 2016 a Cambrils. Aquest matí, el pati de l’església de Sant Pere ha esta l’escenari de la presentació de les festes. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella, acompanyats del representant del ball de diables ‘Els Cagarrieres’, Xavi Capilla, i dels sotspresident de l’Arjau Vela Llatina, Antoni Llaveria han estat els encarregats d’explicar una programació que inclou més d’una vintena d’activitats per a tots els públics.

L’alcaldessa ha destacat el caràcter tradicional mariner d’aquestes festes assegurant que “són un bon aparador de les nostres tradicions i costums, de la nostra manera de fer i de la nostra identitat més marinera”. Per altra banda, Mendoza també ha recordat que amb les Festes de Sant Pere s’obre el cicle festiu cambrilenc que té tres Festes Majors: Sant Pere, la Mare de Déu del Camí i la Immaculada.

Unes arrels marineres a les que també s’hi ha referit el regidor Lluís Abella, qui ha destacat que aquesta festa està “enfocada a tothom per tal que tothom s’hi senti representat i que tothom hi participi”.

Arribada de la Flama del Canigó

La Nit de Sant Joan pràcticament donarà el tret de sortida a la Festa Major. Com és ja una tradició, el dia 23 de juny a les 18h, una delegació cambrilenca recollirà el Foc de la Flama provinent del Canigó de la Plaça de la Llibertat de Reus i el traslladaran a Cambrils.

Un cop al municipi, la flama sortirà de la plaça de la Vila on hi haurà la Trobada amb els portadors de la Torxa i l’anada conjunta fins a les Escales Reials del Mollet del Rec, on els rebran les entitats i tothom que hi vulgui participar. L’animació anirà a càrrec del Grup de Timbals del Ball de Diables Els Cagarrieres. D’aquí, continuarà el recorregut i la cercavila per arribar a les 21 hores al pàrquing d’Horta de Santa Maria, davant l’Ateneu Juvenil, on es posarà el punt i final a la festa.  Les activitats en aquest escenari comencen una hora abans amb una ballada de sardanes. I serà aquí on tindrà lloc la lectura del manifest, l’encesa de la foguera, l’espectacle de foc, la gran ballada conjunta de sardanes i el tast de coca de sucre i vi dolç entre tots els assistents.

 

La novetat d’enguany: la Trobada de Bèsties de Foc

Una de les activitats que s’impulsen per primera vegada en el marc de les festes de Sant Pere de Cambrils és la Trobada de Bèsties de Foc. Es tracta d’una activitat que organitza el Ball de Diables ‘Els Cagarrieres’. Tindrà lloc dissabte 25 de juny, a partir de les 20.30h, a les escales Reials del port, quan es farà la plantada de les bèsties. A partir de les 22h tindrà lloc la cercavila de foc amb les bèsties participants provinents de:

Sant Feliu de Codines, Castelló de la Plana, el Vendrell, Lleida, Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Almoster, Perafort. La representació cambrilenca anirà a càrrec de la Farnaca i de la Galera de Foc.

Les bèsties aniran en cercavila pel passeig Marítim fins a la rotonda del Club Nàutic, carrer Ferran Sorts i l’acabament i encesa final es realitzarà a la plaça Mossèn Joan Batalla.

Des del ball de diables ‘Els Cagarrieres’ de Cambrils, organitzadors de l’esdeveniment amb el suport de l’Ajuntament, Xavi Capilla ha explicat que esperen que la festa tingui continuïtat: “ esperem que duri molts anys. De moment, la primera edició ha estat un èxit de participació amb vuit colles que venen de fora de Cambrils i la representació de les dues bèsties de foc cambrilenques”.

 

XI Festa de l’Ormeig, pesca tradicional a Cambrils

El mateix dissabte 25 de juny, l’Associació Arjau. Vela llatina de Cambrils organitza l’onzena edició de la Festa de l’Ormeig- Pesca Tradicional de Camrils. Es tracta d’una activitat de recreació històrica que vol posar en valor la mar i les tècniques i treballs dels pescadors així com els oficis antics que envoltaven aquesta festa. Els assistents podran observar la recreació de la tirada de l’artet, l’estesa de l’art i la subhasta de peix a l’antiga, que anirà a càrrec de La Teca Teatre. L’acte compta amb la col·laboració dels vogadors Vent d’Estrop, del Club Nàutic de Cambrils i de la Confraria de Pescadors. La festa començarà a les 19 hores a la platja del Regueral de Cambrils.

La Festa es començarà pel matí amb el lliurament de banderes de l’Arjau i la presentació de les embarcacions Coloma i Maisus, que enguany s’han incorporat a l’estol llatí cambrilenc. A partir de les 12h, davant la Platja del Regueral hi haurà navegació lliure amb embarcacions de vela llatina que faran la crida a la Festa de l’Ormeig. El sots-president de l’entitat, Antoni Llaveria, ha animat a tothom a participar-hi “ja que es tracta d’una festa molt popular que agradarà a tothom”.

Regates Populars de Llaguts 2016 i Diada Castellera

Els aficionats a la mar tindran l’oportunitat un any més de conèixer l’activitat dels vogadors amb les regates populars de llaguts 2016, que es realitzen el dia 24 de juny, a partir de les 18h al Port de Cambrils. Finalitzades les regates populars, tindrà lloc l’exhibició de regates infantils i cadets. En finalitzar la festa, tindrà lloc a les Escales Reials la Diada Castellera amb els Xiquets de Cambrils i amb la colla jove convidada Xiquets de Vilafranca.

 

La Revetlla de Sant Pere es celebrarà al Passeig Marítim

Una de les novetats de la Revetlla de Sant Pere d’enguany és que es trasllada fins a un emplaçament més emblemàtic, el Passeig Marítim del Port de Cambrils, tal i com ha assenyalat, el regidor de Cultura i Festes, Lluís Abella. Enguany el Ball de Festa Major anirà a càrrec de l’Orquestra Marina, a partir de les 23h. Seguidament hi haurà el ball jove amb el grup de versions La Factoria, que portaran música ballable de tots els estils i per a tots els públics i edats.

L’endemà, a les 8,30hores, els carrers del Port es despertaran al so de les Matinades que aniran a càrrec del Ball de Diables Els Cagarrieres, i amb els Gallers de la Colla Gegantera Tota l’Endenga. A les 11h, des de la des de la plaça Mn. Joan Batalla i pels carrers del Port de Cambrils, se celebrarà el Seguici Popular, per arribar a les 12 hores a l’església parroquial de Sant Pere amb la tradicional Missa Major. Al sortir de missa, tindrà lloc la ballada dels elements festius.

La jornada central de la festa acabarà amb un espectacle musical que tindrà lloc a les 20h al Parc del Pescador a càrrec de La Nova Trinca.

 

VI Festa Bastonera Infantil

Els integrants més joves del Ball de Bastons de Cambrils seran els protagonistes dissabte 2 de juliol de la Festa Bastonera Infantil que arriba a la seva sisena edició. A partir de les 18,30h s’iniciarà la cercavila a la plaça Mossèn Batalla que recorrerà diferents carrers del port per finalitzar a les 19.30h al Parc del Pescador de Cambrils on es farà la ballada final. Colles infantils d’arreu de Catalunya es donaran cita en aquesta festa.

 

Revetlla Jove amb els Afrochi Guawa, la Banda del Coche Rojo i els Guateque Sound

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Cambrils intervé un any més en aquesta festa amb la celebració de la Revetlla Jove. La cita és dissabte 2 de juliol a la platja del Regueral. Allà hi actuaran els grups actuals: Afrochi Guawa, la Banda del Coche Rojo i el Guateque Soun’d.

 

Altres actes destacats

Exposicions, cucanyes, mercat d’art, ballada de sardanes, concerts a la cripta de l’ermita, ballada de country... completen el programa.

 

Una nova app per difondre la festa

La informació de la Festa Major es podrà descarregar a partir de dimarts 21 de juny en la nova aplicació “Cambrils”, que es pot descarregar ja tan per Andoid com per IOS.

Per altra banda, ja es pot consultar el programa complet de la Festa Major de Sant Pere Cambrils 2016 a www.cambrils.cat/festes i fent clic aquí