El Pavelló Municipal d’Esports serà l’escenari d’aquesta activitat especial, que se celebrarà el proper 10 de maig de 9 a 21 hores. ‘La teva sang diu coses. Comparteix-les’ és l’eslògan d’aquesta marató que estarà dedicada als grups sanguinis. L’etiqueta #MSangCambrils difondrà l’esdeveniment a les xarxes socials. Es calcula que dels gairebé 33.300 habitants que hi ha a Cambrils, 14.972 són del Grup A; 1.330 del Grup AB; 2.330 del Grup B; i 14.640 del Grup 0.

  • Categoritzat com: Comunicació Salut pública

Queden menys de 10 dies perquè Cambrils visqui la setena edició de la Marató de Donants de Sang. El Pavelló Municipal d’Esports serà un any més l’escenari d’aquesta activitat especial, que se celebrarà el proper 10 de maig de 9 a 21 hores.

‘La teva sang diu coses. Comparteix-la’. Aquest és l’eslògan de la Marató de Donants de Sang, que vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini: com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Es calcula que dels gairebé 33.300 habitants que hi ha a Cambrils, 14.972 són del Grup A; 1.330 del Grup AB; 2.330 del Grup B; i 14.640 del Grup 0.

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat.

El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.

Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

Activitats durant el dia

El Pavelló Municipal d’Esports de Cambrils també serà l’escenari d’un munt d’activitats paral·leles a la Marató de Donants de Sang. Així doncs, al seu interior es pdorà veure des d'una timbalada fins a un ball de bastons, passant per l'actuació dels Xiquets de Cambrils.

A més, l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils oferirà durant el matí servei d'esmorzar (llesques, entrepans, pastes, sucs i cocktails sense alcohol) als participants de la Marató de Donants.

Activitats programades:

- A les 12 hores: Acte d'inauguracióA les 16.30 hores: Xocolatada a càrrec de l'Associació de Donants de Sang del Baix Camp i fleques i pastisseries de Cambrils

- De les 17.30 a les 18.15 hores: Actuació gospel a càrrec de Cor Gospel Blaus de Mar

- De les 18.45 a les 19.15 hores: Actuació del grup de vent Bufa Band de l'Escola Municipal de Música

- De les 19.15 a les 19.45 hores: Actuació del Ball de Bastons de Cambrils

- De les 19.45 a les 20.15 hores: Timbalada a càrrec dels Timbalers dels Diables Cagarrieres

- A les 20.15 hores: Actuació dels Xiquets de Cambrils.

La Creu Roja Cambrils oferirà servei de ludoteca de 16:30 a 20:30  hores.

A mesura que avanci el dia, s’anirà actualitzant el marcador electrònic amb els donants que es vagin comptabilitzant. L’etiqueta #MSangCambrils servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials.

La donació de sang, un hàbit cívic

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

La Marató de Donants de Sang de Cambrils està organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), conjuntament amb l’Ajuntament de Cambrils, els Serveis Territorials de Salut i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya al Camp de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Baix Camp.