L’Associació d’Antics Alumnes de la Salle ha renovat l’estructura, eixos i rodes de tres carrosses amb una subvenció atorgada per l’Ajuntament. Altres novetats són la incorporació de dos nous personatges a les rues i el nou vestit del genet que condueix la quadriga reial. El 3 de gener els carters reials recolliran les cartes i el 5 de gener Ses Majestats i els patges recorreran els carrers i places de la vila.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Festes

L’Associació d’Antics Alumnes de la Salle està ultimant els preparatius per l’arribada de Ses Majestats a Cambrils. Els tres Reis d’Orient desembarcaran a les Escales Reials el proper 5 de gener a les 19 hores i, seguidament, s’iniciarà la cavalcada, que s’aturarà a la plaça Mossèn Batalla a les 20:30 hores i finalitzarà a la plaça de la Vila a les 21 hores.

Com cada any, el programa d’actes reial està organitzat per l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle amb la col·laboració de l’Ajuntament, entitats, empreses i voluntaris. En total es mobilitzaran unes 150 persones perquè els Reis puguin portar els regals.

Millora de les carrosses

Enguany l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle ha renovat tota l’estructura, eixos i rodes de tres de les set carrosses que participen en la cavalcada. La finalitat de l’actuació, finançada per l’Ajuntament de Cambrils, és millorar la seguretat dels milers espectadors i dels voluntaris que participen en la rua.

Una altra novetat és la incorporació de dos personatges a les diferents rues. Es tracta de dos carters reials, que faran la seva primera aparició el matí del dia 31 de desembre, juntament amb els Heralds i patges. A més, estrenarà nou vestit el genet que condueix la quadriga reial que obre la comitiva dels Reis.

La cavalcada

La cavalcada estarà formada per un conjunt de carrosses i cavalls, amb els tres Reis i prop d’un centenar de patges. Cada Rei anirà en una carrossa gran que representa un barri de Cambrils (el Barri Marítim, l’Eixample i la Vila), una carrossa petita i dos cavalls. Seguint la línia dels darrers anys, la carrossa dels caramels tancarà la comitiva per evitar el risc de nens recollint caramels. Està previst que se’n reparteixi més de mil quilos.

Repartiment dels regals casa per casa

L’endemà dimarts, 6 de gener, els Reis Mags repartiran casa per casa les joguines i els regals als nens i nenes que ho hagin sol·licitat. El repartiment començarà a les 9 del matí per la zona de la Vila (Parellada), la zona de la platja (plaça del Pòsit) i les urbanitzacions de Llevant i Ponent.

El pavelló municipal d’esports estarà obert de les 22 hores del dia 5 de gener fins a les 1:30 hores del 6 de gener perquè els patges puguin preparar el repartiment de regals.

Arribada dels Heralds i recollida de cartes

Aquest dissabte 31 de desembre a les 11:30 hores els Heralds de Ses Majestats arribaran per mar al Moll de Cambrils. Seguidament s’iniciarà el recorregut pels diferents carrers i places de la ciutat.

El dimarts 3 de gener, a les 18 hores, els Heralds tornaran a recórrer els carrers de la població fins a les places de la Vila i del Pòsit, on a partir de les 18:45 hores aproximadament hi haurà recollida de cartes de manera simultània.

Podeu consultar el programa complet d’activitats de Nadal clicant aquí.

Història

A Cambrils se celebra una de les cavalcades de Reis més antigues de les nostres comarques. Abans, els Reis eren molt més misteriosos que ara, i ningú els veia. Com a molt, la canalla sortia el vespre del 5 de gener pels voltans dels pobles, amb atxes d’espígol o amb objectes sorollosos, a veure si amb el foc i l’olor atreien els Reis. Després se’n tornaven cap a casa sense haver-los vist, però esperançats.  Durant la nit, els Reis feien la seva feina i l’endemà al matí la canalla trobava els regals que els havien deixat.

Cap a 1890, a Barcelona i altres ciutats catalanes es va començar a organitzar una cavalcada que servia perquè els Reis es passegessin pels carrers al vespre del dia 5. A Cambrils aquesta cavalcada es va començar a organitzar cap al 1912, amb l’ajuda dels germans de la Salle i d’algunes persones de Cambrils com l’Antoni Cros Enredo. Els primers anys, els Reis arribaven a cavall per la carretera general, i anaven a esperar-los al mas de l’Oliveró (actualment, casa de Sant Josep) o al xalet de Benet Ferré (al Raval de Gràcia).