L’alcalde ha llegit el manifest impulsat per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors que mostra el seu rebuig a la proposta de la Comissió Europea que pretén limitar l’activitat pesquera a només 27 dies a l’any.

  • Categoritzat com: Promoció Econòmica

L’Ajuntament de Cambrils s’ha unit aquest matí a les diferents reivindicacions que s’han fet en diferents municipis costaners en defensa del sector pesquer. L’acte, que s’ha celebrat davant de l’Ajuntament, ha consistit en la lectura del manifest impulsat per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors en que es transmet a la societat el seu rebuig a la proposta de la CE per regular la pesca el 2025. A l’acte hi han participat regidors del consistori i membres de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

La proposta afecta especialment la pesca d’arrossegament, que és el pilar del sector català juntament amb l’encerclament i les arts menors.

La Federació catalana de Confraries de Pescadors posen de de relleu en aquest manifest que “el 2023, l’arrossegament va representar el 60% del valor de les vendes a llotja. Sense aquesta modalitat, la pesca professional desapareixerà. El sector ja aplica mesures sostenibles, com limitar les jornades a menys de 12 hores, establir vedes anuals de més de 50 dies, definir zones d’exclusió i utilitzar arts més selectius”.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, ha destacat que “la pesca és clau per a l’economia blava. En moltes zones, som el motor econòmic principal, amb impacte directe en la comercialització, la restauració i el turisme, ara amenaçats per aquesta proposta”.  Per altra banda, ha volgut destacar la necessitat de que “la Comissió Europea reconsideri les limitacions als pescadors i ha assegurat que l’Ajuntament, igual que fa la Generalitat de Catalunya “vetllarà per tal de garantir que no desapareguin les comunitats pesqueres”.

Reducció de la flota al 50%

Tal i com indica el manifest el model pesquer català es basa en confraries que gestionen la llotja i controlen captures i estadístiques. Però la flota s’ha reduït un 50% en els darrers anys, a causa d’una normativa imposada que no reflecteix la nostra realitat.

El Pla Multianual (MAP) aprovat el 2019 atribueix la manca de peix només a la sobrepesca, ignorant factors com el canvi climàtic. Això ha imposat reduccions injustes per a la nostra flota, que opera amb vedes llargues no adequadament compensades.

Aquesta gestió ha reduït la capacitat pesquera un 40% i els ingressos mitjans en llotja un 12,5%, afectant greument el sector i les confraries. Segons l’ICATMAR, les dades de la CE són incorrectes i les espècies gestionades es troben dins dels límits biològics segurs. Cal revisar el model per basar-lo en informació científica precisa.

La CE proposa per al 2025 una reducció del 80% dels dies de pesca, un 30% de les captures de gamba vermella i altres limitacions que deixen l’activitat entre 20 i 28 dies anuals, una situació insostenible.

Davant aquesta proposta, els pescadors catalans han dit prou i asseguren no poder acceptar més retallades i per aquest motiu, demanen en aquest comunicat conjunt, tot el suport  de les administracions i de la societat per defensar la dignitat i viabilitat de la nostra pesca.