Els restaurants, bars i guinguetes de la localitat ja s'han sumat a la iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils. La iniciativa impulsada per Ecovidrio premia l'esforç de l'hostaleria local i dels consistoris pel seu compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre. Durant la campanya, l’entitat llançarà el Baròmetre sobre la sostenibilitat i premiarà els establiments més compromesos amb l’economia circular.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals

Cambrils competirà aquest estiu amb 26 municipis de Catalunya per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d'Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat dels residus d’envasos de vidre a Espanya. L’Ajuntament de Cambrils i els establiments hotelers del municipi s’han sumat a la campanya, que a la província de Tarragona també compta amb la participació de Calafell, Salou, Tarragona, Mont-roig del Camp i Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant.

La tercera edició del Moviment de Banderes Verdes, impulsada per Ecovidrio, té per objectiu guardonar l’esforç dels establiments hostalers i l’activisme dels seus municipis per la sostenibilitat durant l’estiu, en especial pel que fa a la gestió correcta dels seus residus. En la darrera edició a Catalunya els dos municipis guardonats van ser  Torroella de Montgrí - l’Estartit i Castelldefels.

La campanya contempla accions per donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’ells es genera directament en el sector hostaler, i per això la seva implicació és clau per generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera a les nostres costes

Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen als bars i restaurants costaners a tota Catalunya.

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de forma presencial durant el mes de juliol i aconseguiran un univers de 1.089 establiments entre bars, guinguetes i restaurants a Barcelona.

Alguns dels àmbits que s’analitzaran serà la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

En acabar la temporada, Ecovidrio premiarà els dos establiments de Catalunya més madurs en la gestió ambiental de la seva activitat.

La competició per la Bandera Verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i els visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seva tasca, Ecovidrio reforçarà la contenerització i entregarà mitjans de manera gratuïta pel transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per reforçar les rutes de recollida si és necessari.