L’acte ha homenatjat a l’empresariat que va crear el Centre d’Iniciatives Turístiques i ha repassat l’evolució del turisme durant aquest mig segle

  • Categoritzat com: Comunicació Turisme

Cambrils ha commemorat avui els 50 anys de la primera oficina d’informació i gestió turística al municipi, que va obrir el 1969 a la plaça Creu de la Missió. L’acte celebrat al Patronat de Turisme ha estat un reconeixement i agraïment a la feina i la implicació de l’empresariat cambrilenc que va apostar pel turisme en aquella època i van crear el Centre d’Iniciatives Turístiques (CIT), que el 1984 es va transformar en el Patronat Municipal de Turisme. La celebració també ha servit per homenatjar als alcaldes, regidors i tècnics que han format part dels dos organismes durant aquest mig segle.

 

L’acte ha consistit en els parlaments de l’alcaldessa, Camí Mendoza; la regidora de Turisme, Marta Borràs, i el representant dels empresaris, Lluís Dalmau. Durant la celebració també s’ha descobert una placa commemorativa a l’interior de l’oficina, s’ha projectat un vídeo sobre l’evolució del turisme, i la gerent del Patronat de Turisme ha repassat els fets més significatius de l’últim segle en relació al turisme i la gastronomia.

 

El Centre d’Iniciatives Turístiques va néixer de la mà d’un grup de veïns i empresaris que tenien negocis relacionats amb el sector turístic, que estava en plena efervescència a tot el litoral català a partir de finals de la dècada dels 50. Tot i que va ser una iniciativa privada, l’Ajuntament va contribuir en el projecte amb la cessió dels terrenys de l’oficina i una ajuda econòmica.

 

El clima, les platges i la gastronomia van començar a atraure un allau de visitants a Cambrils, transformant l’economia local i també la forma de vida i la societat cambrilenca. Aquests empresaris pioners van detectar les necessitats d’un poble agrícola i mariner que s’estava transformant en una destinació turística i gastronòmica.

 

El primer president del CIT, l’any 1969, va ser Josep Maria Mallol. A l’oficina, Neus Aramburu i posteriorment Montserrat Rebull i Maria Teresa López començaven a atendre un allau de visitants que buscaven allotjament. Les primeres accions van ser el concurs de mestres romescaires, un concurs d’eslògans turístics que va guanyar el mític “Sol, marinada i romesco” o el suport al tradicional concurs de tartanes i el concurs de castells de sorra. Més tard, va arribar el Ralli de Cotxes Antics, les fires i accions promocionals a l’estranger o el suport al Festival de Música i al Festival de Cinema, entre d’altres.

 

El CIT va funcionar que l’any 1984 es va crear el Patronat Municipal de Turisme de Cambrils, amb Jordi Llort com a primer director, i els empresaris d’entitat es van integrar al Consell Rector d’aquest organisme autònom. Actualment Cambrils és la quarta destinació de Catalunya en pernoctacions i segueix treballant per arribar a més clients potencials, obrir nous mercats i potenciar una oferta que permeti continuar desestacionalitzant la temporada.