L’Ajuntament ha ofert una recepció institucional a la comunitat i ha homenatjat a una jove gitana del programa de Noves Oportunitats

  • Categoritzat com: Comunicació

L’Ajuntament de Cambrils ha ofert avui una recepció institucional a la comunitat gitana amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Cambrils, Oliver Klein, i ha comptat amb la participació de la regidora de Benestar Social, Yolanda Quílez; el president de la l’Associació Cultural Gitana de Cambrils, Abraham Campos, i altres regidors i regidores de l’Ajuntament. En la celebració també hi ha intervingut el Tio Juan, que ha parlat en nom de tota la comunitat.

La recepció també ha servit per fer un homenatge a les joves gitanes i a les seves famílies, que les acompanyen el l’aprenentatge i la millora contínua, trencant estereotips, evitant l’aïllament i buscant referents positius. La protagonista ha estat la jove Carmen Campos Martínez i els seus pares, Valentín Campos i Beatriz Martínez, que són un exemple en aquest camí per trencar la bretxa educativa.

Amb l’acompanyament de les mediadores María Peláez i Alba Santiago del Servei del Poble Gitano de Cambrils, que presta el consistori a través d’AGIPCAT, l’any passat Carmen Campos va iniciar la seva etapa al programa Noves Oportunitats i va obtenir la formació d’auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic. Enguany la jove continua amb aquest itinerari formant-se com a dinamitzadora d’activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil a l’Escola de l’Esplai.

El programa Noves Oportunitats neix des de l’àrea d’ocupació juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en col·laboració amb el Departament d’Educació de l’Ajuntament amb l’objectiu de recuperar les ganes d’aprendre de milers de joves que per motius diversos no han trobat el seu lloc als instituts ni a les empreses.

En la mateixa línia, els nois i noies del Taller d’Estudi Assistit també s’han sumat a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano amb una pancarta on han plasmat els seus desitjos, que passen  per la formació com a clau per obrir portes a les oportunitats. Aquest servei es va posar en marxa fa quatre anys per revertir l'absentisme escolar en la població d'ètnia gitana i millorar l'èxit educatiu.

L’acte de la Sala de Plens ha acabat amb una versió del Gelem, Gelem i, posteriorment, la celebració  ha continuat amb la tradicional ofrena floral a la font del Parc del Pinaret. Aquesta cerimònia se celebra a tot el món i consisteix en llençar pètals de flors a l’aigua com a símbol de llibertat i en record a les víctimes dels atacs xenòfobs i racistes, especialment durant l'holocaust nazi. El riu representa la història d’un poble sense pàtria que flueix entre el diferents països.

El Dia Internacional del Poble Gitano és el 8 d’abril. Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre d’altres, la bandera i l’himne del poble gitano. Per aquest motiu,  a més de la recepció, també s’ha penjat la bandera del poble gitano al balcó de l’Ajuntament de Cambrils.