L’any passat la programació va donar un gir per centrar-se en els valors positius que ha de tenir una relació de parella saludable. La programació d’activitats es porta a terme cada any al voltant del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència masclista. Una de les principals novetats és la primera Cursa de les Dones, que es portarà a terme al Passeig de les Palmeres el 25 de novembre.

  • Categoritzat com: Comunicació Igualtat

L’Ajuntament de Cambrils ha organitzat la segona edició de les Jornades per als Bons Tractes, centrades en els valors positius que ha de tenir una relació de parella saludable. D’aquesta manera, el Consell Municipal de Dones i l’Àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils continuen en la mateixa línia de les jornades de l’any passat, que van donar un gir al missatge i la imatge habitual de les campanyes contra la violència masclista per reforçar valors com la igualtat, la confiança, el respecte o la llibertat individual.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, el regidor de Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Josep Maria Vallès; la representant del Consell Municipal de Dones, Anna Morera; el responsable de Naturetime, i la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament, Mònica Romano, han presentat avui les activitats de les jornades, que se celebraran del 16 al 27 de novembre.

Les jornades, que s’emmarquen al voltant de la commemoració del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència contra les dones, estan organitzades transversalment des de diferents àrees municipals, entre les quals hi ha els Departaments de Cultura, Esports i Joventut.  El programa d’actes es pot consultar clicant aquí.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha destacat el caire transversal de les jornades per incorporar la mirada de gènere a les diferents àrees i ha afirmat que l’Ajuntament té l’obligació moral, social i legal de treballar per fomentar i garantir la igualtat de gènere amb jornades com aquesta i altres accions que es porten a terme. Per la seva banda, el regidor d’Igualtat, Josep Maria Vallès, ha afirmat que cal seguir treballant per desmuntar les estructures socioculturals que continuen perpetrant les desigualtats de gènere  i que són la causa de les violències envers les dones en tots els àmbits de la seva vida. En aquest sentit, el regidor ha assegurat que la sensibilització i la formació són aspectes claus que ens han de permetre  qüestionar-nos i replantejar-nos com ens construïm com a persones, com a homes i com a dones,  i com ens relacionem els nens, els nois i  el homes; amb les nenes, noies i les dones.

Les Jornades per als Bons Tractes inclouen diversos actes, amb formats diferents i adreçats a públics diferents, com ara tallers, conta contes, un cinema-col·loqui, actes col·lectius de rebuig a la violència masclista, activitats esportives específiques i formació adreçada a professionals. Una de les principals novetats del programa d’enguany és la primera Cursa de les Dones, que es portarà a terme al Passeig de les Palmeres el 25 de novembre amb els lemes #NomésSIésSI  i #Respecta'm.

Les imatges i  missatges de la campanya han estat treballades a partir del circ, ja que és una iconografia que tothom reconeix i amb la que es poden treballar molts missatges envers la igualtat. A través de la iconografia del circ, les jornades continuen donant missatges de valors respectuosos i cuidadors en la construcció personal i/o de parella lliures d’estereotips, rols i/o mites de l’amor romàntic-sexistes en contraposició amb molts dels missatges que encara es perpetuen i donant referents saludables a tota la ciutadania.

Les imatges de la campanya 2018 continuen traslladant  valors i idees claus per construir-nos i relacionar-nos, en l’àmbit de la  parella, des de la igualtat, la confiança, el respecte i la llibertat individual, des d’un amor saludable, lliure de cap càrrega.

Les imatges, missatges i actes programats en aquesta campanya incideixen i reforcen els valors i actituds saludables que han de conformar-nos com a persones individuals i col·lectives en el marc d’una societat igualitària. Es tracta de construir-nos i relacionar-nos des de la igualtat com una vacuna per prevenir qualsevol desigualtat i per tant de la violència masclista.

Al llarg d’aquest mes de novembre, en paral·lel al desenvolupament dels actes, s’aniran incorporant diversos elements físics i en les xarxes socials per reforçar els missatges envers la igualtat de gènere (lones, cubs, imatges i imants, entre altres) a favor de la igualtat en la construcció personal i en la relació de parella.

PROGRAMA D’ACTES

Divendres 16 18:00h  (45’) Casal de la Gent Gran (Pg. Sant Joan Baptista La Salle,13)

Sessió de contes per als bons tractes: VET AQUÍ DUES VEGADES LA RAPUNZEL.

Una noia anomenada Rapunzel, que, aquest cop, vencerà la por acompanyada per un príncep poc convencional. Aquest conte és una segona oportunitat als contes de sempre, sense sexisme, violència ni desigualtat, a càrrec de Lídia Clua, narradora i titellaire.

Recomanada a partir dels 4 anys. Accés Lliure.

Dijous 22

20:30h (78’) Cinema Rambla de l’Art - Rambla Jaume I, 35

Pel·lícula +Cinefòrum amb la directora Sra. Mabel Lozano.

“EL PROXENETA. PASO CORTO, MALA LECHE”

Sexe, corrupció, assassinats, tràfic d'éssers humans, rentat de diners, segrestos, extorsions ...

La història real de fets provats, en sentències fermes, sobre els més importants i cruels proxenetes del nostre país, explicada en primera persona per Miguel, "El Músico”, un ex proxeneta i amo d'alguns dels més importants macro bordells d'Espanya.

Una història mai explicada, salvatge, apassionant i única, sobre el crim organitzat que mou els fils de la prostitució i la tracta en l'actualitat.

Preu especial film+ cinefòrum: 1,50 €

No recomanada a menors de 16 anys.

22h30 Sopar amb la directora del film, continua el cinefòrum, per qui ho vulgui!

Per més informació i reserva prèvia, contactar amb el cinema Rambla de l’Art, a través de les xarxes socials, trucant al 977 36 88 38 o per mail: abv@olwynfilms.com

Preu del sopar: 20€

Divendres 23

FORMACIÓ-23/11

Intervenció en crisi-Eines per abordar el dol en moments de Crisi a càrrec d’ Ariadna Nuño, psicòloga del Centre EXIL. Aquesta  formació abordarà  les conseqüències del trauma i l'impacte de la violència masclista en la/les persones que la reben, la intervenció, les bones pràctiques professionals i la xarxa de recursos d'intervenció.

Adreçada a els equips professionals que intervenen en l’abordatge de la Violència masclista des dels diferents àmbits municipals ( Salut, serveis socials, SIAD, Cossos de seguretat, Joventut, Ensenyament).

17:30h (2h) Centre Cultural (aula 5, planta 3) . C/ St. Plàcid 18-20

Taller d’ Ecstatic Dance, a càrrec de Berta Sala Margalef, musicoterapeuta.

Expressió lliure de moviment corporal mitjançant un viatge musical d'alliberament emocional.

Places limitades. Inscripció prèvia del 12 al 21/11 a www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

Diumenge 25

9:00h  Inici al Passeig de les Palmeres

Cursa de les dones #NomésSIésSi #Respecta’m

Zumba i altres activitats – a partir 9.00h

Cursa 5km dones – 10.00h

Cursa Familiar 2.5km – 11.00

Inscripcions prèvies a partir del 25/10 a www.naturetime.es

Dilluns 26

12.00h   Pl. Ajuntament, 4

Lectura institucional + concentració ciutadana contra la Violència Masclista

Dimarts 27

17:00h (2h) Ateneu juvenil. Av. Horta de Santa Maria, 14

Taller: “Els nostres cossos, les nostres pors” a càrrec de l’entitat Safareig. Activitat emmarcada en l’espai: Diàlegs sense embuts!

Com et veus? I com creus que et veuen? Tens preguntes sobre el teu cos i la teva sexualitat?

Vine al taller i aprofita per qüestionar-te mites sobre la sexualitat i l’amor romàntic, alhora que aprendrem noves formes  d’acceptació del nostre cos de manera lliure i saludable.

Adreçat a joves d'entre 12 i 17 anys

Places limitades. Inscripció prèvia del 12 al 23/11 a www.cambrils.cat/igualtat (Jornades)

CLUBS ESPORTIUS

Els clubs esportius se sumen al rebuig de qualsevol forma de violència contra les dones i efectuaran un minut de silenci en totes les competicions esportives dels dies 24 i 25 de novembre, com a mostra de condol pels assassinats masclistes sota el  lema #Estimarésrespectar #Niunamenys #Alavidajocnet