L’esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola encetarà el programa d’actes el dissabte 20 de gener. L’endemà diumenge hi haurà els Tres Tombs a l’Ermita i el ball de Sant Antoni amb l’orquestra Rosaleda.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Festes

L’activitat a Cambrils no s’atura. Amb la setmana més freda de l’any arriba la tradicional festa de Sant Antoni, organitzada per l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola.

Els actes d’aquesta festa de la pagesia, en honor al patró dels animals domèstics i de treball, es concentraran el cap de setmana 20 i 21 de gener. Per començar i agafar forces, el dissabte 20 de gener, a partir de les 9 hores hi haurà una esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Els tiquets costaran 4 euros.

L’endemà diumenge, 21 de gener, durant el matí les cavalleries es concentraran a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa. A les 11:30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12:15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals.

Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada pel grup de Timbalers Cop de Cap de Cambrils. La cercavila de carros tradicionals i cavalls, que donarà tres tombs al voltant de l’Ermita, comptarà amb la participació del Club Hípic Castells, Club Hípico Tomás Santiago i Hípica Herederos de Santiago, la Societat Sant Antoni de Valls i altres participants que s’hi vulguin afegir. El recorregut començarà pel carrer Verge del Camí i seguirà per l’avinguda Baix Camp, el carrer Jaume Ferran, el carrer Josep Anselm Clavé, l’avinguda Independència i el carrer Verge del Camí.

Per acabar la festa, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni amb l’Orquestra Rosaleda. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

La festa de Sant Antoni

La festa de sant Antoni es celebra en el moment del pas de l'hivern a la primavera, en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni.

Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.

Aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb unes carrosses artístiques, molt guarnides i unes altres satíriques.

Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i dels animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.

Fins l’any 2015 la Cooperativa Agrícola i Caixa rural de Cambrils va ser l'encarregada d'organitzar la festa. El 2016 la festa es va suspendre a causa de la fallida de la Caixa Agrària, que s’havia produït el 22 de desembre anterior, i des de l’any 2017 l’Ajuntament es fa càrrec de l’organització amb la col·laboració de la Cooperativa.