El Pla de Molibitat Urbana, presentat avui pel regidor de Governació, preveu projectes com un traçador de bus online o la gestió digital d’ocupació d’aparcaments. També inclou accions per fomentar l’ús del transport públic i augmentar la seguretat viària.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Seguretat ciutadana Policia Local
  • Serveis associats: Policia

L’Ajuntament de Cambrils posarà en marxa diversos plans pilot per millorar la mobilitat amb l’aplicació de la tecnologia digital. És un dels eixos de treball més destacats del Pla de Mobilitat Urbana, presentat avui pel regidor de Governació, Dani Milan. El pla s’iniciarà el proper març amb l’horitzó del 2018.

El regidor ha avançat algunes de les accions previstes pel 2014 en la línia d’avançar cap a la mobilitat intel·ligent, un dels sis pilars de les smartcities. Un dels projectes és la posada en marxa d’un traçador d’autobús online per saber on és cada autobús i quan trigarà en arribar. En una primera fase serà una eina d’informació interna que posteriorment també serà consultable pels usuaris. A més, s’hi afegirà una altra aplicació perquè els viatgers puguin avisar de les incidències i compartir altres informacions d’interès. 

Innova amb varis plans pilots

 

El regidor també ha anunciat la posada en marxa d’un pla pilot de gestió intel·ligent d’ocupació dels aparcaments soterrats o en carrers amb alta concentració de trànsit, per informar als usuaris de la disponibilitat de places amb panells lluminosos a les vies d’accés i evitar que hagin d’anar fins a la zona per comprovar-ho.

 A més, s’incorporaran codis QR als parquímetres per ampliar la informació de funcionament, que ja figura al mateix aparell, amb plànols de la ciutat, comerços més propers o altres zones d’aparcament.

Finalment, la quarta acció prevista és la gestió intel·ligent de les àrees de càrrega i descàrrega, que permetrà controlar els vehicles que s’excedeixin dels temps establerts o els utilitzin amb altres finalitats. D’aquesta manera, s’evitaran les queixes de transportistes que veuen ocupades les zones d’estacionament reservades per a ells.

Nous carrils bici

El segon eix destacat és el foment de la mobilitat sostenible amb accions que afavoreixin l’ús de la bicicleta i el transport públic. El pla preveu l’enllaç de carrils bici existents, el manteniment, la construcció de nous trams, la col·locació d’aparcabicis en punts estratègics i campanyes de seguretat contra el robatori de bicicletes.

Per altra banda, es promourà l’ús el transport públic amb noves accions vinculades amb la gratuïtat. Milan ha assegurat que els resultats de les tres campanyes realitzades entre el 2012 i el 2013 han estat un èxit. Durant els dies de gratuïtat han augmentat un 40% els viatgers i posteriorment s’han retingut entre un 5 i un 10% d’aquests nous usuaris. Per aquest motiu, l’empresa municipal Aparcam continuarà apostant per aquestes promocions que es complementen amb accions de divulgació sobre les avantatges de  l’utilització de l’autobús.

El regidor també ha fet un repàs de l’evolució dels usuaris del transport públic, que el 2009 eren al voltant de 16 mil i els últims anys se situen entre els 25 i 30 mil. El cost per viatger ha baixat gràcies a l’optimització de les expedicions, l’adequació a la demanda i les negociacions amb l’operador.

Pel que fa a la seguretat viària, els accidents de trànsit han disminuït amb accions de sensibilització i de pacificació del trànsit com els coixins berlinesos o la reducció de carrils per disminuir la velocitat, principalment en zones residencials, escolars o amb una alta circulació.