La sessió està organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat amb la col·laboració de la Policia Local i el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils. El passat setembre es van localitzar tortugues babaues a la platja de Vilafortuny i a la platja de l'Ardiaca de Cambrils.

  • Categoritzat com: Comunicació Medi Ambient i Serveis Generals

La sala d’actes del Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils ha acollit avui al matí una jornada tècnica sobre el protocol d’actuació en cas de nidificació de tortugues marines. La sessió està organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat amb la col·laboració de la Policia Local i el Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils.

La jornada va comptar amb l’assistència membres de cossos policials, personal de neteja de platges, socorristes, entitats mediambientals, ajuntaments, i tècnics del Departament de Territori i de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

En la sessió tècnica s’han plantejat els reptes que suposa per a la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments i la ciutadania en general la convivència dels nius de tortugues amb els usuaris de les platges en plena temporada de bany, i les contribucions que pot aportar cadascú per a la supervivència d’aquesta espècie única.

La sessió ha començat amb una presentació a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat, Trinitat Castro.

A continuació, la tècnica de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, Aïda Tarragó, ha fet una introducció a l’espècie, ha explicat l’històric de casos a Catalunya i ha detallat els protocols d’actuació.

Després d’una pausa, la formació s’ha reemprès amb ponències sobre la coordinació de personal de diferents organismes i com poden col·laborar els ajuntaments per protegir l’espècie. La jornada ha acabat amb el torn de precs i preguntes de les persones assistents.

La Generalitat ha escollit Cambrils per realitzar la formació perquè el passat setembre es van localitzar nius de tortugues caretes a la platja de Vilafortuny i a la platja de l'Ardiaca.

La tortuga careta és una espècie protegida relativament freqüent al mar català, no sovint es poden veure exemplars juvenils i subadults. Des de fa uns anys, a més, les platges de Catalunya s’estan convertint en una nova zona de nidació i ja s’han detectat una desena de nius dels quals han nascut centenars de tortuguetes.