El lliurament de les distincions de Barris i Viles Marineres, Ciutats i Viles amb Caràcter, i Pobles amb Encant s’ha retransmès des de la Sala de Plens. El barri del Port de Cambrils és un dels reconeguts per conservar la seva personalitat i tradició pesquera.

  • Categoritzat com: Comunicació Alcaldia Cultura i Festes Turisme

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils ha acollit aquest matí la presentació dels sis municipis que aquest any han rebut els distintius Barris i Viles Marineres, Pobles amb encant i Ciutats i Viles amb Caràcter, marques turístiques especialitzades promogudes des del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. L’acte, que s’ha realitzat combinant intervencions presencials i telemàtiques, s’ha retransmès en directe per Youtube i es pot recuperar des de l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=Pzii9fkfVrY&feature=youtu.be.

La presentació ha anat a càrrec del director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), David Font, i ha comptat amb la intervenció de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. També hi ha participat telemàticament la resta de municipis certificats: l’Estartit, Cambrils, l’Ampolla i Tarragona, nous Barris i Viles Marineres; Arties, com a Poble amb Encant; i Caldes de Malavella, com a Ciutat amb Caràcter.

El Port de Cambrils és un dels certificats com a Barri Mariner, que s’atorga a les poblacions litorals que conserven viva la cultura lligada al mar. L’alcaldessa  de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que el distintiu és un pas endavant en la promoció del Cambrils més autèntic. “Posa en valor l’essència de Cambrils, allò que no es pot aconseguir de manera artificial, perquè forma part de la nostra història, del nostre ADN”, ha assegurat. L’alcaldessa ha reivindicat les arrels marineres de Cambrils i ha recordat que és l’únic port pesquer del Baix Camp. Finalment, ha explicat que la certificació és una nova oportunitat per potenciar la destinació, crear sinèrgies amb altres municipis,  i seguir promovent el turisme, sempre protegint l’essència del municipi.

El director general de Turisme, Octavi Bono, ha agraït la doble contribució que fan aquests municipis “per a un millor posicionament de la vostra realitat i estimular la demanda i per valoritzar tot el territori i tot el nostre sector". Bono ha explicat que  “aquests municipis són la millor representació possible del que pot oferir el territori català, compten amb un patrimoni cultural, natural i paisatgístic abundant i singular i ofereixen infinitat de possibilitats al turista”.

Caldes de Malavella ha rebut la certificació com a Ciutat amb Caràcter i s’ha convertit en la tretzena localitat acreditada amb aquesta marca. Arties és el nou Poble amb Encant i s’afegeix als 13 que hi havia fins ara. Cambrils, juntament amb L’Estartit, l’Ampolla i el barri del Serrallo de Tarragona, són els nous Barris i Viles Marineres d’enguany i ja en són 16 a la costa catalana. Aquestes distincions són un reconeixement a la tasca dels municipis en favor d’un turisme de qualitat, diversificat i desestacionalitzat.

El Barri del Port de Cambrils

Cambrils és una destinació turística de referència gastronòmica i especialitzada en  les famílies on el barri del Port de Cambrils ha mantingut les seves arrels marineres. Una gastronomia basada en la tradició pesquera i l’horta cambrilenca, juntament amb un paisatge singular i un valuós patrimoni cultural, li aporten aquesta identitat única. Cambrils manté bona part de la població autòctona lligada a les famílies pescadores i una activitat pesquera tradicional i dinàmica al port, amb la llotja de la Confraria de Pescadors de Cambrils, com a centre neuràlgic. L'únic port pesquer del Baix Camp comparteix l'activitat esportiva i recreativa amb el Club Nàutic Cambrils, l'Estació Nàutica Costa Daurada i associacions esportives com Els Vogadors. Destaquen l’arribada diària de les barques d'arrossegament i la subhasta del peix, la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, i jornades gastronòmiques com les dedicades a la Galera, els Fideus Rossos, el Calamar i el Romesco. A més, els turistes poden gaudir d’altres experiències turístiques que difonen els valors de la vila marinera: el Museu d’Història de Cambrils; visites teatralitzades al Port; visites guiades a la Llotja de Pescadors; la festa de l’Ormeig; i la visita al Parc Samà, un jardí botànic i històric declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.