La 15 edició d’aquest programa de recerca i divulgació tanca amb un gran èxit de públic i noves aportacions a la història contemporània del municipi

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura Arxiu

El cicle de memòria de tardor ha arribat a la seva 15a edició amb una excel·lent acollida per part de la ciutadania i la incorporació de nous elements per conèixer i documentar millor la història contemporània del municipi. El programa de divulgació i recerca, que s’ha reemprès després d’una pausa per la situació sanitària, s’ha dedicat enguany a commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola a Cambrils.

Per tal de divulgar aquesta fita històrica, l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils van programar un cicle d’activitats molt gràfic centrat en dues exposicions, una obra de teatre, una projecció comentada d’imatges i documents i quatre programes de l’espai Patrimoni Col·lectiu (que s’emet a Ràdio Cambrils cada dilluns) centrats ens aspectes relacionats amb la II República a Cambrils.

El balanç positiu de cicle queda reflectit en el grau de seguiment de les diferents activitats programades per part de la ciutadania. Per començar, la xerrada inicial a càrrec de la Doctora Montserrat Duch amb la col·laboració del Campus Extens de la URV va comptar amb l’assistència d’una vintena de persones.

Les dues exposicions també han estat molt ben rebudes amb presència de públic de fora de Cambrils que ha vingut i segueix venint expressament a veure-les. Les mostres són “Ciutadanes de la República” cedida pel Museu de Reus i oberta fins el dia 9 de gener al Molí de les Tres Eres, i “Més enllà de les trinxeres. Fotografies d’Alec Wainman” cedida pel Museu d’Història de Catalunya i que es pot visitar fins els 12 de desembre a la sala El Pati del Centre Cultural.

A l’obra de teatre “Els últims dies de la República” hi van assistir 52 persones i la projecció de documents i imatges relacionats amb la II República a Cambrils de l’11 de novembre va ser seguida en directe per una cinquantena de persones que d’una manera activa van participar al col·loqui final.

A més, el cicle ha permès al Museu d’Història de Cambrils, l’Arxiu Municipal de Cambrils i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils continuar aportant elements per conèixer i valorar el patrimoni cultural ens aspectes de vegades poc coneguts de la història contemporània del municipi. La iniciativa és part de la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que totes tres institucions desenvolupen conjuntament dins de la seva programació des de l’any 2006. Any rere any, aquests cicles de memòria de tardor obtenen una excel·lent resposta de la ciutadania.