Les peces van ser detectades per la Patrulla Verda i Medi Ambient de la Policia Local de Cambrils durant un servei de vigilància rural. Els resultats de la intervenció arqueològica permetran aplicar mesures de protecció d’aquest patrimoni arqueològic. Es tracta de materials constructius amb abundant material ceràmic comú i destacats fragments de dolia.

  • Categoritzat com: Comunicació Cultura i Festes
  • Serveis associats: Cultura

El Departament de Cultura de la Generalitat ha dut a terme una intervenció arqueològica d’urgència als marges del Camí de la Granatxeta, al barri de Vilafortuny, a Cambrils, on s’han localitzat materials constructius i ceràmics d’època romana.

Les peces van ser detectades, a finals de l’any passat, durant un servei de vigilància rural de la Patrulla Verda i Medi Ambient de la Policia Local de l’Ajuntament de Cambrils, que va comunicar la troballa al Museu d’Història de Cambrils.

Els tècnics del museu van certificar que es tractava de materials antics ubicats al traçat de l’antiga Via Augusta. A més, la troballa es trobava molt a prop del jaciment romà anomenat Mas del Xaranga (també conegut amb el nom de La pujada de Na Ponsa), que es troba a l’Inventari del Patrimoni Cultural Català.

Una vegada notificada la troballa per part de l’Ajuntament, el Departament de Cultura ha dut a terme la intervenció arqueològica per documentar i recollir el material en superfície, alhora que poder fer la georeferenciació. Amb els resultats obtinguts s’estudiaran les mesures pertinents que caldrà aplicar per assegurar la protecció d’aquest patrimoni arqueològic.

Els materials recollits són bàsicament materials constructius d’època romana (tegulae, imbrex i fragments de paviment, entre d’altres) a més d’abundant material ceràmic comú, on destaca la presència de fragments de grans contenidors, les dolia. En aquest mateix indret, fa 40 anys, es va recollir un fragment de dolia que es mostra actualment al Museu d’Història de Cambrils.