Les jornades dedicades a aquest crustaci obren el calendari gastronòmic. Un total de 34 restaurants oferiran menús especials del 2 al 25 de febrer. La fregida de galeres i calçots i la galerada popular són dues de les activitats més destacades del programa. Els comerciants s’afegeixen a les jornades amb la campanya “Pesca la Galera”.

  • Categoritzat com: Comunicació Promoció Econòmica

La 14a edició de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera de Cambrils encetarà el calendari gastronòmic del 2 al 25 de febrer amb la participació de 34 restaurants i un programa d’activitats per a tots els públics. La galera serà la protagonista dels menús especials dels restaurants participants, el concurs per a joves cuiners, les degustacions populars, els aparadors dels comerços i les visites a les instal·lacions de la Confraria.

La regidora de Promoció Econòmica, Ana López, ha explicat que l’objectiu de les jornades és reforçar el posicionament i la imatge de Cambrils com a ciutat gastronòmica, promocionar dos sectors primaris fonamentals com la pesca i l’agricultura, incrementar les visites a Cambrils fora de temporada i millorar la competitivitat i l’impacte de les campanyes a través del treball conjunt.

La regidora ha destacat aquesta suma d’esforços en una roda de premsa que ha comptat amb la participació de representants de les diferents entitats i organitzacions implicades: Clàudia Masdeu, secretària de la Confraria de Pescadors; Josep Maria Pellicer de l’Associació d’Empresaris d’Hoteleria; Sergi Pedret i Xavier Franquet, de l’Escola d’Hoteleria; Jaume Baiges, president de la Cooperativa Agrícola; Enrique Arce, president de la Unió de Botiguers, i Elisa Rovira de la Xarxa del Port.

A partir d’aquest divendres i fins el 25 de febrer, els 34 restaurants participants oferiran menús especials amb la galera com a ingredient principal amb una àmplia varietat de receptes, des de les més tradicionals a les més innovadores. Crema de galeres, arrossos de tota mena, galeres a la planxa, coca de mousse de galeres, carpaccio, raviolis farcits de galera o fideus negres amb sepietes i galeres són algunes de les propostes dels menús, que es poden consultar en aquest enllaç i que costen entre 19 i 49 euros.

Actes populars

Els actes més populars són la fregida de galeres i la galerada popular. La fregida de galeres i calçots amb oli d’oliva verge extra Mestral se celebrarà el proper diumenge 4 de febrer a partir de les 9:30 hores a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. La galerada popular serà el diumenge 18 de febrer de les 11 a les 14 hores al Mollet del Rec del Port de Cambrils. Els assistents podran gaudir d’una degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors per 4 euros.

Com cada any, també hi haurà demostracions de vela llatina, tastos d’olis, i visites guiades a les instal·lacions de la Confraria per conèixer l’art de pescar galeres i el recorregut que fan des de les barques fins a la llotja. A més, enguany s’ofereixen dos tallers familiars a la Torre del Port el 17 i 18 de febrer amb la col·laboració del Museu d’Història, l’Arjau Vela Llatina, el Campus Extens de la URV a Cambrils i l’IPHES. El primer serà el “Projecte barca” per descobrir com es construeix un vaixell, i el segon serà “Peixos i pans” i consistirà en experimentar amb els orígens històrics de la dieta mediterrània.

D’altra banda, l’Escola d’Hoteleria torna a participar en les jornades amb el concurs “De la mar als fogons” per a joves cuiners. Justament demà s’acaba el termini per presentar propostes i el proper 7 de febrer un grup d’experts seleccionarà les 8 receptes. El 23 de febrer els i les semifinalistes hauran d’elaborar les seves propostes i exposar-les davant d’un jurat i es lliuraran els guardons.

Campanya comercial

Com a novetat d’enguany, les jornades de la galera aniran acompanyades d’una campanya comercial per promocionar la gastronomia i el seu impacte en el comerç. La campanya s’emmarca en el Pla de desenvolupament del sector comercial impulsat per l’Ajuntament i té dues vessants.

Per una banda, es farà un sorteig de vals per valor de 660 euros entre totes les persones que trobin una galera en alguns dels aparadors dels establiments participants en la ruta “Pesca la galera”, s’hi facin una foto i la pengin amb el hastag #jornadesgalera2018.

Per altra banda, com a prova pilot, els caps de setmana 17-18 i 24-25 de febrer alguns establiments del port no tancaran al migdia per adaptar l’horari comercial a les jornades. D’aquesta manera, els comerciants conviden als comensals a passejar i anar de botigues quan surtin de dinar.

Programa 2018:

# Del dissabte 20 de gener al dia 1 d’abril, a la Torre del Port

Exposició fotogràfica Una mar infinita, amb imatges de l’artista gironí Pere de Prada. Entrada lliure en horaris de dissabte d’11h a 14h i de 17h a 20h; diumenges i festius d’11h a 14h.

Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Campus Extens de la URV a Cambrils.

# Diumenge, 4 de febrer

AMB GUST D’OLI I CALÇOTS

A les 9.30h, a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils (ctra. CambrilsMontbrió, km 2). Fregida de galeres i calçots de Cambrils amb Oli d’Oliva Verge Extra DO Siurana de la Cooperativa de Cambrils. Preu degustació: 4 euros. I després de fer un tast pots omplir el cistell a l’Agrobotiga fins a les 14h!

# Divendres, 16 de febrer

De les 17h a les 18h, GALERES EN VIU, visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Cambrils. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que tenen molt d’ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Confirmació d’assistència veure i (aforament limitat).

# Dissabte, 17 de febrer

De les 17h a les 20h, a la Torre del Port

Taller familiar Projecte BARCA: construcció de vaixells en família, a càrrec de Bosco Plana, professor i constructor de vaixells. Descobrirem com es fa un vaixell a través de la fabricació d’un model d’embarcació. Cal inscripció prèvia a museu@cambrils.org o al 977794528. Màxim 20 persones. Acte inclòs dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera.

Organitza: Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils.

Col·labora: Museu d’Història de Cambrils, Arjau Vela Llatina de Cambrils i Campus Extens de la URV a Cambrils.

# Diumenge, 18 de febrer

GALERADA POPULAR AL PORT DE CAMBRILS

Venda de tiquets: de les 11h a les 14h, al Mollet del Rec del Port de Cambrils, degustació de fideus amb galeres segons la recepta tradicional d’abordo de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

Preu degustació: 4 euros.

De les 11.30h a les 13h, a les escales reials del port de Cambrils:

Demostració de Vela Llatina a càrrec de l’ARJAU.

Passejades en llagut adreçades principalment a la canalla, a càrrec de l’associació esportiva VENT D’ESTROP.

A les 11.30h i a les 12.30h, a la Torre del Port.

Taller familiar Peixos i pans: experimenta els orígens prehistòrics de la dieta mediterrània, a càrrec de l’IPHES, on descobrirem per exemple com es feia farina al Neolític o com, llavors, es preparava el peix en jaciments com el de Cavet de Cambrils. Acte amb accés lliure sense inscripció, inclòs dins de les Jornades de la Galera i la Cuina Marinera.

Organitza: IPHES i Museu d’Història de Cambrils.

Col·labora: Regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cambrils.

# Divendres, 23 de febrer

De les 17h a les 18h, GALERES EN VIU, visita guiada a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Cambrils. Vine i aprèn l’art de pescar galeres de la mà dels que tenen molt d’ofici i segueix el recorregut que fan les galeres des de les barques fins a la llotja. Confirmació d’assistència veure i (aforament limitat).

# Dissabte, 24 de febrer

TAST D’OLIS

A les 11h, Curs d’iniciació al tast d’olis d’oliva verge extra a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils (ctra. Cambrils-Montbrió, km 2) a càrrec del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya i promocionat pel Centre de Desenvolupament de l’Oli. Confirmació assistència veure i (aforament limitat).

CONCURS “DE LA MAR ALS FOGONS” PER A JOVES CUINERS/ES.

Concurs “De la Mar als Fogons” per a joves cuiners/es

14è concurs a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils.

Divendres  7 de febrer: Selecció dels semifinalistes

D’entre totes les propostes d’aplicacions amb galera rebudes, un grup d’experts seleccionarà un màxim de 8 receptes per participar en el concurs.

Divendres 23 de febrer: Concurs i lliurament de guardons

Els/les joves seleccionats/des elaboraran, a les instal·lacions de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, les seves propostes gastronòmiques, i les exposaran davant un jurat. El concurs s’iniciarà a partir de les 9h fins a les 14h. A les 14h, es portarà a terme l’acte d’entrega de guardons als/les guanyadors/ es de l’edició d’enguany.

Campanya “Pesca la galera”

Del 2 al 25 de febrer, “Pesca  galeres” per la mar de comerç de Cambrils:

Establiments participants: Oh! Teen´s, Isel Detail, Pots Pintures, El Didal Uniformes, Martha de Armas, Daniel Salinas, Roan Sabateries, Esports Carson, Electroplus, Queen´s i Dazza.

La nostra Galera ovada aniarà apareixent i desapareixent dels seus aparadors.

Busca-la i, si la trobes, fes-te una foto on es vegi la Galera, l´aparador i qui tu vulguis. Penja-la amb el hastag: #jornadesgalera2018.

Entre tots els participants que pesqueu una de les galeres amagades, sortejarem un premi valorat en 660 euros que podeu bescanviar a les botigues esmentades.

Bases de la promoció: facebook Cambrils Gastronomia.