L’Ajuntament de Cambrils, la Unió de Botiguers i l’Associació d’Empresaris i Comerciants Vilacentre han signat avui un conveni amb l’ICD. L’any passat aquest servei va rebre 182 trucades de la comarca del Baix Camp.

  • Categoritzat com: Comunicació Igualtat
  • Serveis associats: Policia

L'Ajuntament de Cambrils, la Unió de Botiguers i l’Associació d’Empresaris i Comerciants Vilacentre col·laboren amb l’Institut Català de les Dones (ICD) en la campanya de divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120. L’objectiu és incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones que el puguin necessitar. La col·laboració consisteix en la distribució estratègica de cartells i adhesius a través de més de 320 comerços i equipaments de Cambrils.

La iniciativa s’ha formalitzat aquest matí a l’Ajuntament de Cambrils en un acte presidit per l’alcaldessa, Mercè Dalmau, i que ha comptat amb la participació de la coordinadora territorial de l’ICD a Tarragona, Lídia Bargas; la regidora de Benestar Social, Salut i Família, LLuïsa Rom; el vicepresident de la Unió de Botiguers, Ramón Ortiga; i la presidenta de l’Associació d’empresaris i comerciants VilaCentre, Teresa Recasens.

El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista, i de les persones del seu entorn, va atendre l’any 2013 un total de 9.050 trucades, 182 de les quals provenien de dones de la comarca del Baix Camp.

L’atenció és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. L’any passat les trucades van ser en un 92% de casos per violència psicològica, un 35% per violència física, el 7% per violència econòmica i el 2% per violència sexual. En un 22% de les ocasions les trucades són realitzades per un familiar o una persona propera: el 32% són amistats, el 27% progenitors, el 14% són germans o germanes i el 9% els propis fills o filles.

El 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació el més acompanyada possible als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista. El servei dóna accés directe a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també realitza el contacte amb els serveis d’emergències policials i de salut.

L’Institut Català de les Dones i els municipis col·laboren en la divulgació del servei 900900120 a través d’un acord amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Per altra banda, també s’han adherit a la iniciativa les següents empreses i organismes del sector privat: PIMEC (patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya), Caprabo, Carrefour, Bonpreu, Àrea de Guissona, Consum, El Corte Inglés, Supermercats Llobet, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturns i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya.